Αβέρωφ: Σηκώθηκαν οι πέτρες, ογκόλιθοι και δεν τον βρήκε κανείς κάτω από οποιαδήποτε πέτρα

Αβέρωφ: Σηκώθηκαν οι πέτρες, ογκόλιθοι και δεν τον βρήκε κανείς κάτω από οποιαδήποτε πέτρα

Ο Πρόεδρος τοτ ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιίλησε χθες βράδυ στον Γιάννη Καρεκλά στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές».

Αυτή ήταν και η πρώτη συνέντευξή του μετά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2023 .

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στη υποψηφιότητά του απαντώντας και σε ερωτήσεις για τη διαφθορά, για την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, για το Κυπριακό και για τη σχέση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Όποια πέτρα και να σηκώσεις, βρίσκεις τον… Αβέρωφ;

Σε ερώτηση εάν είναι αδιάφθορος και αμόλυντος ή είναι τόσο έξυπνος που δεν «πιάνεται», απάντησε ότι «αφού μου αναγνωρίζεται ότι είμαι έξυπνος, πρέπει να κατανοώ αυτά που μου καταλογίζουν στην αντίληψη της κοινωνίας. Ότι είμαι κάτω απ όποιαν πέτρα σηκώσεις. Σηκώθηκαν οι πέτρες, ογκόλιθοι και τον Αβέρωφ δεν τον βρήκε κανείς κάτω απ οποιαδήποτε πέτρα. Είχαμε χρηματιστήριο, έγιναν έρευνες για κυπριακές αερογραμμές, για τον Ήλιο, όταν ήμουν υπουργός Συγκοινωνιών, στέλεχος της κυβέρνησης. Έγιναν έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας, για τον Συνεργατισμό, βγήκαν λίστες με διαγραφές δανείων και ΜΕΔ, έγινε η έκθεση για τα διαβατήρια. Δεν βρέθηκε ο Αβέρωφ. Προκαλώ οποιονδήποτε να βγει επώνυμα να τεκμηριώσει. Είμαι στην πολιτική από το 1985 και σε πολιτικά αξιώματα τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν είναι αρκετό να είσαι έξυπνος και πανούργος και «διάβολος μαύρος». Πόσο πανέξυπνος να είναι κάποιος, που εδώ και 35 χρόνια να παίρνει τέτοιες προφυλάξεις που να μην το αγγίζει καμιά έρευνα».

Υποψηφιότητα Αβέρωφ – Διαδικασία

Ερωτηθείς γιατί άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία 12 μήνες νωρίτερα, αφού η υποψηφιότητά του ήταν από καιρό δεδομένη, απάντησε ότι «δεν ήταν καθόλου πρόωρη για ένα απλούστατο λόγο. Έτυχε να μην υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος να μπει στη διαδικασία του ΔΗΣΥ. Κατά παράδοση το κόμμα (ακολουθεί αυτή τη διαδικασία) όταν διεκδικεί με ένα νέο υποψήφιο. Το 1992 με Γλαύκο Κληρίδη και Γιαννάκη Μάτση, οι εκλογές στο Ανώτατο Συμβούλιο έγιναν αρχές του Απριλίου του 1992, εμάς θα γίνουν στις 12 του Μάρτη, άρα είναι περίπου την ίδια περίοδο. Επίσης το 2012 κατά την εκλογική αναμέτρηση Νίκου Αναστασιάδη και Ελένης Θεοχάρους, η διαδικασία είχε γίνει νομίζω στις 17 του Μάρτη. Άρα γίνεται τώρα πέντε μέρες νωρίτερα».

Για τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Σε σχέση με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, του ζητήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον κάνει εδώ και δύο χρόνια προεκλογική εκστρατεία αλλά και να απαντήσει στις κατηγορίες ότι με την πρόωρη υποψηφιότητά του είχε στόχο να τον «εξολοθρεύσει» και να τον εκθέσει. Ο κ . Αβέρωφ υπογράμμισε ότι «Μάρτιο με Απρίλιο του προηγούμενου χρόνου των προεδρικών εκλογών ήταν η παράδοση στον ΔΗΣΥ (να πραγματοποιεί αυτή τη διαδικασία), δεν κάνουμε κάτι που δεν ήταν στην παράδοση. Αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά στον ΔΗΣΥ είναι ότι ένα στέλεχος του που δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία, γύρισε πλάτη στη διαδικασία του κόμματος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένα στέλεχος της παράταξης και είναι καθόλα σεβαστή οποιαδήποτε άποψη του. Γιατί εσείς έχετε πει όχι εγώ ότι για δύο χρόνια κάνει προεκλογική, εγώ δεν θα το σχολιάσω αυτό. Δεν συνάδει όμως να κάνει προεκλογική εδώ και δύο χρόνια και να λέει ότι είναι πρόωρο.

Αλλά εγώ θα σταθώ για να ευχαριστήσω τον Νίκο Χριστοδουλίδη γιατί πολλές φορές διαμέσου των προσκείμενων σε εκείνον πηγών γράφτηκαν κάποια σχόλια και κάποια ρεπορτάζ, ακόμα και στην τηλεόραση του Σίγμα, ότι θα ήταν καλύτερο αντί του Ανώτατου Συμβουλίου των 1.800 να πηγαίναμε στη βάση του κόμματος. Έδωσα την ευκαιρία για να πάμε στη βάση του κόμματος για να έχουν επιλογή εκλογής του υποψηφίου τα 51.000 μέλη του ΔΗΣΥ. Γι αυτό ευχαριστώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εάν δεν είχε αυτή την άποψη να πηγαίναμε στην βάση του κόμματος, θα έμενε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με μία διαδικασία που ξεκίνησε από το 1976, παρόλο που το 1992 το Ανώτατο ήταν 200 άτομα, το 2012 ήταν 1000 περίπου τώρα είναι 1700 -1800 και οι πλείστοι είναι εκλεγμένοι από τη βάση της κοινωνίας σε εθνικές εκλογές. Αλλά μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε τον Συναγερμό πάλι πιο μπροστά από όλα τα πολιτικά κόμματα και να ανοίξουμε πάλι δρόμο, γιατί δεν υπάρχουν πολλά κόμματα στην Ευρώπη που πηγαίνουν στη βάση για να εκλέξουν τον υποψήφιο τους. Εγώ θα προτείνω στο επόμενο καταστατικό, το κουβεντιάσαμε και στο εκτελεστικό γραφείο, αυτή η πρόταση που έχω κάνει να θεσμοθετηθεί και καταστατικά».

Κληθείς να σχολιάσει εάν τελικά η πρόταση του είχε στόχο να εκβιάσει την παραίτηση Χριστοδουλίδη, απάντησε ότι «δεν υπεκφεύγω γιατί είμαι στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές και θα επαναλάβω ότι ήταν ο μόνος τρόπος, χωρίς να παραβιάσω το καταστατικό, να πάω στη βάση του κόμματος και δεν είχε κανένας υποχρέωση αν κέρδιζε στη βάση να παραμείνει πρόεδρος. Γι αυτό θα κάνουμε την καταστατική αλλαγή, όπου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ από δω και μπρος θα εκλέγεται ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές και την ίδια ώρα στο καταστατικό θα αναγράφεται ρητά για να ξέρει η βάση του Συναγερμού ότι όταν ψηφίζει τον πρόεδρο της παράταξης ψηφίζει και τον επόμενο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Γιατί αν κάποιος δεν είναι ικανός να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει τις ικανότητες να ηγείται της ιστορικής παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλά και αντίστροφα, αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θεωρεί ότι δεν μπορεί να διοικήσει ένα κόμμα, καθαρά, δεν κάνει για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν δεν μπορείς να κουμαντάρεις ένα κόμμα, θα μπορείς να κουμαντάρεις μια χώρα;».

Σε ερώτηση εάν θα διαγραφεί από το κόμμα ο Χριστοδουλίδης εάν κατέλθει ανεξάρτητος, απάντησε ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης το δήλωσε πολλές φορές ακόμα και στην τελευταία του συνέντευξη ότι είναι ένα στέλεχος της παράταξης. Είπε ότι είναι από μικρός στην παράταξη και το επιβεβαιώνω, όταν εγώ ήμουν επαρχιακός γραμματέας της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Πάφο ήταν μέλος της. Ο ΔΗΣΥ απέδειξε ότι σέβεται και την άλλη άποψη, αλλά από τη στιγμή που κάποιος θα επιλέξει τον δικό του δρόμο και θα τεθεί απέναντι από την ιστορική παράταξη το ερώτημα πρέπει να τεθεί στον ίδιο και όχι στον Αβέρωφ Νεοφύτου».

Απαντώντας σε ερώτηση για «εσωστρέφεια» στο κόμμα, μεταξύ άλλων ανέφερε «στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν μας είχαν χαμένους και διασπασμένους; Αυτός ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και η κοινωνία ευρύτερα απέδειξε ότι, παρά τα λάθη μας, παραμένουμε το αποκούμπι για την σταθερότητα της χώρας. Ο ΔΗΣΥ παραδοσιακά είχε γύρω στο 33%, είχε περιόδους που είχε και 30%, είχε περιόδους που έφτασε στο 35%. Ίσως να είμαστε το μοναδικό ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο είναι εξουσία και για επτά συνεχόμενες εκλογικές μάχες, παρά τις απώλειες, παραμένουμε το πρώτο κόμμα και έχουμε τη μεγαλύτερη διαφορά που υπήρξε ποτέ από το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα».

Ο ρόλος του Προέδρου Αναστασιάδη

Μιλώντας για τον ρόλο του Νίκου Αναστασιάδη στις ζυμώσεις για επιλογή υποψηφίου προέδρου, δήλωσε ότι «μου δίνεται την ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ενεργώντας όχι από τη θεσμική του ιδιότητα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά από τη θεσμική του ιδιότητα ως ο μακροβιότερος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού- έκανε σχεδόν 18 χρόνια πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πονάει την παράταξη όπως όλα τα αγνά και ανιδιοτελής στελέχη- προσπάθησε να βρει μία κοινή συνισταμένη μέσα από τη διαδικασία του κόμματος για να μην υπήρχαν οι ερωτήσεις που μου υποβάλατε στην αρχή. Προσωπικά είχα εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βάλει στο τραπέζι οποιαδήποτε πρόταση εκείνος έκρινε ότι θα διασφάλιζε την ενότητα της παράταξης και από μένα είχε εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή μου. Και σε σωρεία προτάσεων η θέση η δική μου ήταν «ναι». Και επιπρόσθετα κάναμε και αυτό που ευχαρίστησα προηγουμένως δημόσια τον Νίκο Χριστοδουλίδη να προτείνουμε αυτό που δεν έγινε ποτέ στην πολιτική και κομματική ιστορία του τόπου, να πάμε δηλαδή στη βάση των 51 χιλιάδων μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Όσον αφορά στο τι θα πράξει ο Νίκος Αναστασιάδης, θα πω την εκτίμησή μου. Ένας πρόεδρος, ο μακροβιότερος του ΔΥΣΥ, με αυτή την ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί μια λύση ώστε οποιοσδήποτε ενδιαφερόταν να ήταν μέσα από τη διαδικασία του κόμματος, εκτιμώ ότι θα είναι δίπλα στο κόμμα και στον υποψήφιο του στις 12 του Μάρτη».

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή:

Πηγή: Sigmalive.com