Αβέρωφ: Σε αυτό το τόπο αν δεν υπάρχει ένα ταρακούνημα τίποτε δεν διορθώνεται

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη τύπου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στη τριμερή διάσκεψη στην Ιερουσαλήμ και τόνισε ότι  «η υπερδύναμη Αμερική έχει επιλέξει να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα», για το θέμα που προέκυψε με την 56η έδρα στη Βουλή και για το ΡΙΚ.

Τριμερής

Τη σημασία των τριμερών συνεργασιών την έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τον Υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη χάραξαν μια εξωτερική πολιτική που ενισχύει το κύρος αλλά και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας.

Σήμερα όμως είναι μια ξεχωριστή μέρα. Είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στην ιστορία. Ο κανόνας είναι ότι οι μικροί επιλέγουν. Σήμερα η υπερδύναμη Αμερική έχει επιλέξει να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα. Και μένω ως εδώ.

56η Έδρα

κ. Νεοφύτου σε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που ψηφίστηκε;

Μα είναι η τρίτη φορά που δικαιώνονται οι θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού από την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Είναι μη καταληφθείσα έδρα και η μόνη διέξοδος, είναι η τρίτη φορά που μας το λένε, είναι οι αναπληρωματικές εκλογές.

Δεν έχει άλλη ρύθμιση το ζήτημα. Και εν πάση περιπτώσει φοβάται ένα κόμμα ή φοβάται το πολιτικό σύστημα τις εκλογές; Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην δημοκρατία, υπάρχει λαϊκή κυριαρχία. Να πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές.

Πέραν του ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε, το αποφάσισε τρεις φορές η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Δεν μπορεί η Βουλή να διορίζει βουλευτές. Έκαναν τρεις φορές το εγχείρημα να επαναδιορίσουν τον Γιώργο Παπαδόπουλο, δεν έχουμε τίποτα με τα πρόσωπα, και τους είπανε τρεις φορές ότι αυτό το πράγμα παραβιάζει την λαϊκή κυριαρχία και ότι είναι συνδεδεμένη η λαϊκή κυριαρχία με το νόμο για αναπληρωματικές εκλογές.

Φυσικά θα μπορούσε να πει κάποιος κ. Πρόεδρε ότι η έδρα ανήκει πρωτίστως στο κόμμα που την εξασφάλισε. Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κάποιος αυτό είναι τα επιχείρημα του κινήματος.

Το ακούω και από άλλα κόμματα όπως το ΑΚΕΛ. Υπάρχει μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δεν αφαιρεί το δικαίωμα από το ΑΚΕΛ ή από οποιαδήποτε άλλο κόμμα να λέει ότι εμείς πολιτικά παρά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρούμε ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη.

Εάν πραγματικά το πιστεύουν, υπάρχει λύση. Να πάμε σε εκλογές και το ΑΚΕΛ και όλοι οι υπόλοιποι να υποστηρίξουν τον κ. Παπαδόπουλο. Όλα μαζί τα κόμματα στην Λεμεσό αθροίζουν 70%. Να μιλήσει η λαϊκή κυριαρχία και να κριθεί η πολιτική τους θέση. Αν εγκρίνεται και από την λαϊκή κυριαρχία.

Υπάρχει ενδεχόμενο να τρέξουν παράλληλα και με τις Ευρωεκλογές αν είστε έτοιμοι;

Εγώ θεωρώ ότι πρέπει σε σαράντα μέρες να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τρέξει με τον κ. Αντρέα Μιχαηλίδη;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τρέξει με τις εσωτερικές του διαδικασίες, από τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών, και πρέπει, θα προκηρύξει τις εκλογές.

Από κει και πέρα εάν προκηρυχθούν οι εκλογές έχουμε εσωτερικές διαδικασίες και θα κληθούν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα. Υπάρχει και η διαδικασία πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιος μας σε περίπτωση αναπληρωματικών εκλογών.

ΡΙΚ

Στο θέμα του προϋπολογισμού του ΡΙΚ Πρόεδρε 36 εκατομμυρίων φαίνεται να εξοικονομούνται γύρω στις 400 χιλιάδες ευρώ; Για αυτό το ποσό ήταν ο καυγάς στο τέλος της μέρας;

Κοιτάξτε, δεν θα αναφερθώ σε ένα θέμα. Ακούω και διαβάζω. Λένε τακτικισμός του Αβέρωφ, σκοπιμότητες, χίλιες δυο ερμηνείες.

Από τη μια θα εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά κανάλια, από την άλλη έκανε μέτωπο με τους συνδικαλιστές. Αντικρουόμενα. Η συνομωσιολογία είναι γνώρισμα της εποχής.

Δεν θέλω να μπω σε αυτά. Ότι θέλουν ας πουν για τον Αβέρωφ. Δικαίωμα του καθενός.

Σε αυτά τρία ζητήματα που έχω εγείρει, είτε με άτσαλο τρόπο, είτε με τον μη αρμόζων κατά τους υπόλοιπους, δεν βρήκα έναν άνθρωπο να διαφωνεί.

Και να τα επαναλάβω. Θέλουμε μια κρατική ραδιοτηλεόραση να είναι έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική. Να μην είναι τα δελτία ειδήσεων, δελτία ανακοινώσεων των κομμάτων. Το δεύτερο είναι ότι συντηρείται αυτό το κανάλι από τα υστερήματα του φορολογούμενου γιατί θέλουμε να έχει ένα ρόλο και μια αποστολή που να καλύπτει και τα πολιτιστικά δρώμενα και να κάνει τις αναγκαίες για την κοινωνία εκπομπές, που δεν είναι εμπορικές και τα ιδιωτικά κανάλια δεν τις παράγουν.

Έχουμε ένα κρατικό ίδρυμα που το σύνολο του προϋπολογισμού του είναι πολύ περισσότερο από το σύνολο όλων των άλλων ιδιωτικών καναλιών και ραδιοσταθμών.

Όπως και το σύνολο των εργαζομένων στο ΡΙΚ είναι πολύ περισσότερο όταν προσθέσεις όλους τους υπαλλήλους δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών και ίσως και δέκα με έντεκα τηλεοπτικών σταθμών. Και οι άλλοι τα βγάζουν πέρα χωρίς να πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος.

Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τη κρατική ραδιοτηλεόραση και αν χρειαστεί να δώσουμε και περισσότερα. Αλλά να είναι μέσα στο ρόλο και την αποστολή της.

Το τρίτο, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Να αποφασίσουμε. Ενώ αυτό το ζήτημα το εγείρουμε εδώ και δεκαετίες, όλοι, όλα τα κόμματα, οι συντεχνίες, οι εργαζόμενοι, τώρα βλέπουμε να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα.

Σε αυτόν το τόπο αν δεν υπάρχει ένα ταρακούνημα τίποτε δεν διορθώνεται ή δεν συνειδητοποιούμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Αλλά να μην μείνουμε μόνο στο ταρακούνημα. Αυτός ο δημόσιος διάλογος πρέπει να συνεχιστεί για να έχουμε την κρατική ραδιοτηλεόραση που αξίζει ο φορολογούμενος.