Αβέρωφ: Σεβόμαστε τους συμπατριώτες μας τ/κ, ως πολιτικά ίση κοινότητα

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στο πλάισιο περιοδείας στη λεμεσό, ενόψει ευρωεκλογών, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, Οικονομία και Ευρωεκλογές.

Η Κύπρος κατορθώνει μέσα από το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών, να γίνεται ο περιφερειακός συνδετικός κρίκος μεταξύ Αράβων και Ισραήλ. Η μικρή Κύπρος καταφέρνει να έχει ως παρευρισκόμενο στην τριμερή συνεργασία και συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδος, την ίδια την Αμερική δια του Υπουργού Εξωτερικών. Αντιλαμβάνεστε μια χώρα όπως η Τουρκία όσο ψύχραιμη και να είναι, της βγαίνει και ένας εκνευρισμός.

Αν όμως αυτός ο εκνευρισμός γίνει επικίνδυνος;

Μα η Κύπρος δεν θέλει να προκαλέσει οποιονδήποτε. Θέλουμε και επιζητούμε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος και σεβόμαστε τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους ως πολιτικά ίση κοινότητα. Όμως πρέπει να κατανοήσουν οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι πως πρέπει να βρούμε μια λύση για τους Κύπριους και όχι για τα συμφέροντα οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Όποια και αν είναι αυτή. Είτε είναι η Τουρκία, είτε το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε είναι η Ελλάδα, είτε οποιαδήποτε άλλη. Μπορούμε οι Κύπριοι να χτίσουμε μαζί το καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

Θέλουμε και ένα σχόλιο για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Κύπρου.

Είναι για να γνωρίζουμε, μπορεί να περάσαμε τις μεγάλες τρικυμίες του 13, καταφέραμε το σκάφος να αρμενίζει σε ήρεμα νερά, αλλά αν δεν προσέξουμε μικρές ή μεγαλύτερες φουρτούνες πάντα είναι στον ορίζοντα. Για αυτό και καλώ τον κόσμο να έρθει κοντά και στις επόμενες ευρωεκλογές να θωρακίσει τις πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που εγγυούνται την σταθερότητα της χώρας. Είμαστε σε καλό δρόμο, δεν ολοκληρώσαμε την αποστολή μας για να αισθανόμαστε απόλυτα ότι οικονομία μας είναι σε τόσο στερεά υπόβαθρα που δεν υπάρχει ο κίνδυνος παρέκκλισης.

Τίποτα να μην θεωρείται δεδομένο, εάν επικρατήσουν πάλι φωνές λαϊκίστικες, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυστηρούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε, αλλά και που δεν δημιουργούνε τις συνθήκες του φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και αν δεν συνεχίσει η οικονομία μας και να αναπτύσσεται αλλά και να παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Είναι όμως εύκολο αυτός ο κόσμος που δείχνει αυτή την απαξίωση προς τους πολιτικούς και την πολιτική γενικότερα να έρθει κοντά;

Ακούστε, εγώ θα πάρω το γάντι. Όλοι έχουμε ευθύνη. Απαξιώνουμε ή απαξιώθηκαν οι θεσμοί, το πολιτικό σύστημα. Ποια είναι η απάντηση; Η απάντηση στην αναρχία; Η απάντηση στη ψήφο προς την άρνηση και το άγνωστο; Και θα λύσουν τα προβλήματα δυνάμεις που δεν έχουν πολιτική θέση; Δυνάμεις που ζητούν τη ψήφο του λαού να πάνε στην Ευρώπη για να διαλύσουν την Ευρώπη. Αυτή είναι η απάντηση;

Δεν είμαστε τέλειοι. Και λάθη πράξαμε και παραλείψεις. Αλλά μπορώ να μιλώ για την παράταξη μου, με όσα λάθη και παραλείψεις. Βάλαμε πλάτες. Βάλαμε πλάτες για την οικονομία. Από τη χρεοκοπία έχουμε μια σταθερή οικονομία, με τις προκλήσεις και τους κινδύνους που υπάρχουν, γιατί υπήρξαν σοβαρές πολιτικές δυνάμεις, μια Κυβέρνηση που πήρε δραστικές αποφάσεις.

Αλλά και από την άλλη μιλάμε για ευρωεκλογές. Δεν θα είχαμε σήμερα ευρωεκλογές αν δεν υπήρχε Δημοκρατικός Συναγερμός να οδηγήσει τη χώρα στην Ευρώπη. Και είναι η Ευρώπη τέλεια; Όχι. Για αυτό και ζητούμε ισχυρή λαϊκή εντολή για να προσπαθήσουμε μέσα από την μεγαλύτερη και την κυρίαρχη πολιτική ομάδα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή, πιο ανθρώπινη. Να σπάσουν και οι αντιλήψεις ότι η Ευρώπη είναι για τις τράπεζες, γιατί είχε να διαχειριστεί προγράμματα στήριξης του τραπεζικού συστήματος η Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη που να έχει ταμεία κοινωνικής στήριξης για τους ανέργους, ταμεία στήριξης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη.

Ο υποψήφιος μας ο Manfred Weber για την Προεδρία της Επιτροπής έχει όραμα να νικήσει η Ευρώπη τον καρκίνο.

Μία στις τρεις οικογένειες στην Ευρώπη ζει τον εφιάλτη του καρκίνου και αν το ΕΛΚ θα είναι πανίσχυρο και συνεχίσει να έχει την Προεδρία της Επιτροπής, το μεγάλο στοίχημα την επόμενη πενταετία είναι μέσα από όσα χρήματα και αν χρειαστούν στην έρευνα να βρούμε το φάρμακο να νικήσουμε επιτέλους τον καρκίνο.