Αβέρωφ: Πρέπει να κατανοήσει και η Ευρώπη πως αισθάνονται οι Κύπριοι όταν οι κυρώσεις περιορίζονται μόνο στη Ρωσία και δεν επιβάλλονται και στην Τουρκία

Αβέρωφ: Πρέπει να κατανοήσει και η Ευρώπη πως αισθάνονται οι Κύπριοι όταν οι κυρώσεις περιορίζονται μόνο στη Ρωσία και δεν επιβάλλονται και στην Τουρκία με τις διαρκείς παραβιάσεις της προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος

Με τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθεί ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, παραθέτοντας γεύμα με την ευκαιρία την Ημέρα της Ευρώπης.

Ο κ. Νεοφύτου κατά τη διάρκεια σύντομου χαιρετισμού του ανέλυσε τη θέση της Κύπρου στα όσα συμβαίνουν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τονίζοντας πως η χώρα μας από την πρώτη στιγμή συντάχτηκε και σωστά με το σύνολο των αποφάσεων και κυρώσεων που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δύση.

«Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει να κατανοήσει και η Ευρώπη πως αισθάνονται οι Κύπριοι όταν οι κυρώσεις περιορίζονται μόνο στη Ρωσία και δεν επιβάλλονται και στην Τουρκία με τις διαρκείς παραβιάσεις της προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος. Δική μας πολιτική προτεραιότητα φυσικά, δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά η λύση του κυπριακού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασκώντας πίεση προς την Τουρκία για να εγκαταλείψει τις απαράδεχτες θέσεις της για λύση δυο κρατών. Και αν δεν το πράξει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη όπως έπραξε και για τη Ρωσία, παρόμοια θα συμπεριφερθεί και στην Τουρκία».

Παράλληλα, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, εμείς υπηρετώντας τις αρχές της Ευρώπης και όχι το όφελος και τα δικά μας οικονομικά συμφέροντα, συνταχτήκαμε με τις αποφάσεις για κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία ακολουθώντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης και όχι να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να έχει επιπρόσθετα και οικονομικό όφελος».

Ο κ. Νεοφύτου ανέλυσε επίσης και τα ενεργειακά δεδομένα τονίζοντας ότι η Τουρκία με την απαράδεκτη στάση της κρατά καθηλωμένες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ποσότητες που θα μπορούσαν κατ’ ελάχιστον να συνεισφέρουν στις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας.

«Η Κύπρος σήμερα, αλλά και πολύ περισσότερο η ενωμένη Κύπρος αύριο, είναι μια αξιόπιστη και σταθερή χώρα που μπορεί να ξεκλειδώσει μια σειρά από θετικές προοπτικές στην περιοχή και στην Ένωση. Και η ενέργεια είναι ο νέος καταλύτης», τόνισε ο Πρόεδρος Νεοφύτου.