Αβέρωφ: Ο εθνικός στόχος για την κατοχύρωση του χαλουμιού είναι πλέον πραγματικότητα

Αβέρωφ: Ο εθνικός στόχος για την κατοχύρωση του χαλουμιού είναι πλέον πραγματικότητα. Θα δώσει την ευκαιρία στο να βοηθηθεί η κυπριακή κτηνοτροφία, η αγελαδοτροφία, η ποιμνιοτροφία αλλά και η τυροκομία στον τόπο μας να έχει ακόμα πιο μεγάλες προοπτικές. Είναι όπως λέμε, λίρα εκατό, οι προοπτικές είναι τεράστιες.

Τη φάρμα αιγοπροβάτων της οικογένειας Ζωνιά στο Δάλι επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπου και συζήτησε με ποιμνιοτρόφους για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ.

Ο κ. Νικος Μιχαηλ, Γραμματείας Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων, δήλωσε τα εξής:

«Το διαχρονικό μας αίτημα για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ βρήκε τελικά το δρόμο του. Κάτω από τους σωστούς χειρισμούς, κάτω από τους συνετούς χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και των δύο Υπουργών του που ασχολήθηκαν με το θέμα του Νίκου Κουγιάλη και του Κώστα Καδή. Ο φάκελος ο οποίος πέρασε από συμπληγάδες εμπλεκόμενων συμφερόντων, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσουμε ότι κατοχυρώθηκε το εθνικό μας προϊόν το οποίο θα φέρει πολλά οφέλη στην οικονομία γενικά του τόπου σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εξαγγείλει σύντομα ο Υπουργός Γεωργίας, ευελπιστούμε ότι θα είναι τόσο γενναιοπάροχο το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σε εξοπλισμό τις μονάδες για να μπορούμε να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες σε ποσότητα γάλακτος».

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε από την πλευρά του τα εξής:

«Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα ορόσημο για την κυπριακή κτηνοτροφία αλλά και την τυροκομία. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών η κυβέρνηση του προέδρου μας του Νίκου Αναστασιάδη μαζί με τον τέως υπουργό τον Κουγιάλη αλλά και με την υπερπροσπάθεια του νυν υπουργού του Κώστα Καδή, αυτός ο εθνικός στόχος για την κατοχύρωση του χαλουμιού είναι πλέον πραγματικότητα. Θα δώσει την ευκαιρία στο να βοηθηθεί η κυπριακή κτηνοτροφία και η αγελαδοτροφία και η ποιμνιοτροφία αλλά και η τυροκομία στον τόπο μας να έχει ακόμα πιο μεγάλες προοπτικές. Είναι όπως λέμε αγαπητοί μου, λίρα εκατό, οι προοπτικές είναι τεράστιες. Η τιμή του χαλουμιού σταδιακά θα αυξάνεται κατακόρυφα. Την ίδια ώρα, που θα αυξάνεται και η ζήτηση του χαλουμιού. Όρεξη να έχετε να μπορείτε να παράγετε γάλα γιατί η αγορά είναι πλέον παγκόσμια. Στην παγκόσμια αγορά το όνομα χαλούμι θα είναι μόνο από το κυπριακό εθνικό προϊόν.

Παράλληλα, άκουσα σήμερα και απλά πράγματα που θέλει ο κόσμος. Είμαι σε μια φάρμα και θέλω να ευχαριστήσω για την φιλοξενία κ. Ζωνιά και να σας συγχαρώ, δεν είναι όπως τις μάντρες που αναγιωθήκαμε. Είναι μάντρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών με πάνω από χίλια ζώα και όπως πληροφορήθηκα με τη μεθοδική σας δουλειά και παραγωγή αρκετού γάλακτος ανά προβατίνα. Όμως όπως μου έχετε πει στον ίδιο χώρο θα μπορούσατε να πολλαπλασιάσετε τον πληθυσμό εάν έκανε ένα απλό πράγμα η κυβέρνηση, το κράτος. Ν’ αυξήσει τον συντελεστή για τα κτηνοτροφικά υποστατικά. Ένα πράγμα που κοστίζει μηδέν στο κράτος και θα έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία. Να είστε σίγουρος ότι αυτό το δίκαιο αίτημά σας που δεν έχει κανένα κόστος σε κανένα παρά δημιουργεί επιπρόσθετες οικονομικές δυνατότητες για περισσότερη δραστηριοποίηση στον τομέα που θέλουμε να δραστηριοποιηθεί, θα το συζητήσω με τους υπουργούς και την κυβέρνηση και είμαι βέβαιος ότι αυτό το λογικό αίτημα θα ικανοποιηθεί. Είστε από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που επισκέπτομαι και δεν ζητούν χρήματα. Ζήτησες ένα απλό πράγμα να σου αυξήσουν τον συντελεστή για να αυξήσεις τον πληθυσμό των ζώων σου για να αυξήσεις την συνεισφορά σου στην οικονομία. Έτσι επαγγελματίες θέλει ο τόπος. Θα είμαστε δίπλα σας και καλύτερες μέρες θα έρθουν για τον τόπο μας».

Ο κ. Αντρέας Αλεξάνδρου, Επαρχιακός Γραμματέας Παναγροτικού, τόνισε τα εξής:

«Η κατοχύρωση του χαλουμιού είναι πλέον γεγονός ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Δημιουργείται πλέον μια ομπρέλα που να προστατεύει το χαλούμι, ούτως ώστε οι χώρες αυτές οι οποίες παρήγαγαν χαλούμι δεν θα μπορέσουν πλέον να παράξουν αυτό το χαλούμι και δίδεται η ευκαιρία στην Κύπρο, στο μικρό νησί μας να παράξει τόσο χαλούμι ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλου του κόσμου. Πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού το χαλούμι, υπάρχει πάρα πολύ πληθώρα ούτως ώστε να δουλέψουν όλοι οι επηρεαζόμενοι οι τυροκόμοι, οι αγελαδοτρόφοι, οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Εύχομαι σ’ όλους καλή επιτυχία, καλές δουλειές και θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία ονομασίας προέλευσης του χαλουμιού.