Αβέρωφ: Οι πυρκαγιές τέθηκαν για ακόμη μια φορά εγκληματικά και κακόβουλα

Αβέρωφ: Οι πυρκαγιές τέθηκαν για ακόμη μια φορά εγκληματικά και κακόβουλα. Συγχαίρω το Διευθυντή, το προσωπικό του Τμήματος Δασών και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, που κάτω από τον σωστό συντονισμό του Διευθυντή Τμήματος Δασών, μειώθηκε η ζημιά στο ελάχιστο. Αυτοί οι εγκληματίες πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν. Δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τα δάση μας αλλά και ανθρώπινες ζωές.

Την Αρχιμανδρίτα και τις περιοχές που εκδηλώθηκε χτες η μεγάλη πυρκαγιά επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Βουλευτή και Εκπρόσωπο Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου και τον Επαρχιακό Γραμματέα της παράταξης κ. Λίνο Τσοκκά. Ο κ. Νεοφύτου ενημερώθηκε αρμοδίως για την έκταση της φωτιάς και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την κατάσβεσή της η πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εκ μέρους του Τμήματος Δασών ο κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, τόνισε τα εξής:

«Εγώ θα καταδικάσω γι’ άλλη μια φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την αποτρόπαια πράξη. Αυτό το κακούργημα. Αυτό που έγινε σ’ αυτήν εδώ την περιοχή ήταν κακούργημα. Είχαν τεθεί περισσότερες από 20 εστίες μέχρι και 50, στον οδικό άξονα Κούκλια, Αρχιμανδρίτας, Μούσερε, Δορά, μήκους 20 χιλιομέτρων. Χρειάστηκε υπερπροσπάθεια να τα καταφέρουμε. Τα καταφέραμε γιατί αποφεύχθηκε μια τεράστια καταστροφή που μπορούσε να γίνει. Αυτή η πυρκαγιά μπορούσε να απειλήσει ακόμη και το ίδιο το Τρόοδος. Απείλησε χωριά, απείλησε κατοικημένες περιοχές και είναι αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους ακόμη και οι ίδιοι οι δράστες. Βάζοντας μια πυρκαγιά δεν σημαίνει ότι καίνε τη βλάστηση. Απειλούνται χωριά, απειλούνται κατοικημένες περιοχές, απειλούνται ζωές, απειλούνται οι ζωές των ανθρώπων που προσπαθούν να κατασβήσουν την πυρκαγιά».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Είμαι εδώ μαζί με τους συνεργάτες μου, πρωτίστως για να έχουμε μια δική μας εικόνα για το τι έχει συμβεί εδώ στην περιοχή της Αρχιμανδρίτας, Δοράς και Μούσερε. Φαίνεται εξόφθαλμα και μετά από την ενημέρωση που τύχαμε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, τον αγαπητό κ. Αλεξάνδρου, ότι οι πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα.

Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο αυτές τις εγκληματικές ενέργειες. Την ίδια ώρα είμαστε εδώ για να συγχαρούμε, τόσο τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, το προσωπικό του και όλες τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες που κάτω από το σωστό συντονισμό του Διευθυντή Τμήματος Δασών, μειώθηκε η ζημιά στο ελάχιστο.

Όμως πρέπει να βρούμε αυτούς τους εγκληματίες. Ως Βουλή πέρυσι με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού, αυξήσαμε κατακόρυφα τις ποινές σ’ αυτούς τους ασυνείδητους και εγκληματίες. Όπως είπε και ο κ. Αλεξάνδρου, δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τα δάση μας, την ομορφιά του τόπου μας. Θέτουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές κατοίκων αλλά και ανθρώπων που μπαίνουν μέσα στη φωτιά για να την κατασβήσουν, όπως είναι οι πυροσβέστες, οι δασοφύλακες, όλο το προσωπικό που έχει εμπλακεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όμως θα πω και κάτι επιπρόσθετο αγαπητέ Χαράλαμπε. Πάντα κερδίζεις οποιαδήποτε μάχη αν έχεις στρατηγική. Και δεν είναι μόνο να έχεις μέσα στη διάθεσή σου. Πρέπει να τα καθοδηγείς σωστά και να τα αξιοποιείς σωστά. Και εσύ ήσουν ένας εξαίρετος στρατηγός, με σωστή στρατηγική γι’ αυτό και δεν θρηνούμε ούτε θύματα ούτε τεράστιες οικολογικές καταστροφές».