Αβέρωφ Νεοφύτου: Οφείλουμε συγγνώμη στον Κύπριο πολίτη

Αναλυτικά οι δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για το νόμο εξυγίανσης των τραπεζών και τους λόγους που στήριξε το σχετικό νομοσχέδιο κατά τη χθεσινή ψηφοφορία της βουλής:

“Να κάνω μία διόρθωση στα λεχθέντα του Άντρου Κυπριανού, η Irish Bank στις 15/3/13 οδηγήθηκε σε κατάρρευση. Εύχομαι οι συνταγές που εισηγούνται να μην μας φέρουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Βγαίνω σε αυτό το βήμα αισθανόμενος το εθνικό καθήκον να μην μιλώ με τα αισθήματά μου αλλά να ψηφίζω με τη λογική μου. Θεωρώ ότι οφείλουμε ένα συγνώμη στον Κύπριο πολίτη. Γιατί για να φτάσει ο τόπος μας να φτάσει στο χείλος του γκρεμού έχουμε όλοι μία ευθύνη. Είναι γεγονός ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης οι καταθέτες που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ θα περιμένουν αρκετά χρόνια για να δουν ποιο ποσοστό των καταθέσεών τους θα εισπράξουν. Την ίδια στιγμή αυτή η πολιτική απόφαση της στήριξης αυτού του σκληρού νομοθετήματος διασφαλίζονται οι 361.000 καταθέσεις από τις 371.000 καταθέσεις που βρίσκονται στη Λαϊκή Τράπεζα. Αν απόψε συναισθανόμενοι τις δικές μας ευθύνες καταψηφίζαμε αυτό το νομοσχέδιο, την Τρίτη 8.000 εργαζόμενοι της Λαϊκής θα έχαναν τη δουλειά τους χωρίς να πάρουν ούτε το μισθό του Μάρτη.
Χαιρετίζω τη στάση της αποχής του ΑΚΕΛ που όπως τη χαρακτήρισε ο Γ.Γ. είναι στάση ευθύνης. Απλώς να θυμίσω ότι για 2.5 χρόνια έναντι των σκληρών νομοθετημάτων που έφερνε η κυβέρνηση Χριστόφια, η στάση ευθύνης μας ήταν η υπερψήφισή. Κλείνω μία έκκληση προς τους συναδέλφους του ΑΚΕΛ. Έχουν καταθέσει μία τροπολογία για να καλυφθούν τα ταμεία προνοίας, τα συνταξιοδοτικά και καταθετικά που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή τράπεζα. Το γνωρίζουμε όλοι ότι σε αυτό το νόμο που ψηφίζουμε σήμερα δεν μπορεί να γίνει αυτό.  Δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο νόμο που ψηφίζουμε σήμερα. Καταβάλουμε προσπάθεια για να υπάρξει αν είναι δυνατό αύριο ένα τέλος στο σύνολο των καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα για να καλύψουμε αυτά τα ταμεία. Αν η τροπολογία περάσει θα μπούμε σε περιπέτειες”.