Αβέρωφ Νεοφύτου: Δυστυχώς έχουμε μόνο δύο επιλογές, ψήφιση ή καταψήφιση του κουρέματος

O αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε μετά τη σύσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών υπό την προεδρία του κ. Νίκου Αναστασιάδη πως “είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, αλλά οι ηγεσίες κρίνονται στις αποφάσεις στις δύσκολες θέσεις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης πως καταβάλλεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η διασύνδεση των ενδεχόμενων εσόδων από το φυσικό αέριο με το κούρεμα καταθέσεων και έστειλε το μήνυμα ότι “χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση για να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο μας”. “Νομίζω”, ανέφερε “το να προσθέτουμε στον πανικό δεν βοηθά κανένας τον τόπο του με το να επιτείνουμε αυτό το κλίμα».

Ως προς τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι “εγώ δεν εκπροσωπώ καμιά ECB (ΕΚΤ), καμιά τρόικα, εκπροσωπώ αυτούς που στηρίζουν αυτή τη μεγάλη παράταξη, δεν μιλώ εκ μέρους οποιουδήποτε”.

Ερωτηθείς κατά πόσο αληθεύει ότι σε συνάντηση που είχε με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον τέθηκε το θέμα του κουρέματος της τάξης του 17%, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο κ. Λίπτον δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς.
Συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Λίπτον – για να μην αναθεματίζουμε το ΔΝΤ – είχε ως πρώτη προτεραιότητα την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, πρόταση την οποία απορρίπτει το ευρωσύστημα, απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι». Ήταν ξεκάθαρος, ανέφερε, ότι πρώτη επιλογή για το ΔΝΤ είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, θέση την οποία ασπάζεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεύτερη επιλογή ήταν το κούρεμα.

«Δεν υπήρχε για το ΔΝΤ ο τρίτος δρόμος», πρόσθεσε. «Ενώπιον μας σήμερα έχουμε ψήφιση ή καταψήφιση», είπε, «δυστυχώς, σήμερα δεν έχουμε τρίτο δρόμο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «η απόρριψη της απόφασης του Eurogroup σημαίνει άτακτη χρεοκοπία της χώρας».
«Θέλω να είμαι έντιμος και ειλικρινής έναντι των πολιτών», είπε, «η ψήφιση της απόφασης του Eurogroup δεν διασφαλίζει κατά απόλυτο τρόπο την αποφυγή οικονομικών περιπετειών και είναι αυτά που ο κάθε ένας, πολίτης και πολιτικός πρέπει να κρίνει».

Ερωτηθείς αν ένα αυτοκούρεμα θα ήταν προτιμότερο, ανέφερε ότι «και το αυτοξύρισμα μπορεί να τραυματίσει περισσότερο το πρόσωπό σου, πρέπει να τα συνυπολογίσεις όλα».
Απαντώντας σε ερώτηση για διασύνδεση του κουρέματος με μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφέστατος και απόλυτος: πρέπει να συμπεριληφθεί με κάποιο τρόπο – τον τεχνικό θα τον δουν οι τεχνοκράτες – η διασύνδεση των πιθανών εισοδημάτων του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης των καταθετών σε τραπεζικούς οργανισμούς».