Αβέρωφ: Να δώσουμε σημασία στη βιομηχανία του τόπου μας, στην προστιθέμενη αξία

Αβέρωφ: Να δώσουμε σημασία στη βιομηχανία του τόπου μας, στην προστιθέμενη αξία. Να δώσουμε σημασία στη μεταποίηση, έχουμε δυνατότητες να διπλασιάσουμε την προσφορά και τη συνδρομή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νατάσα Πηλείδου συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του κόμματος ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όπου και συζήτησαν τις προτεραιότητες που έχει ενώπιον της η κ. Πηλείδου σε όλο το φάσμα των πολιτικών και των δραστηριοτήτων που αφορούν στο υπουργείο της. Μετά το πέρας της συνάντησης, η Υπουργός τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση όπου συζητήσαμε όλα τα κύρια θέματα που άπτονται του Υπουργείου μας. Τα θέματα ενέργειας φυσικά αλλά και τα θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας και τους σχεδιασμούς που έχουμε κάνει και που θα υλοποιηθούν στους επόμενους μήνες, τόσο για τη στήριξη των επιχειρήσεων μετά από την πανδημία με τα σχέδια επιχορηγήσεων που θα προκηρυχθούν προσεχώς αλλά και με άλλες δράσεις όπως το κέντρο στήριξης επιχειρήσεων το οποίο σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο μας αλλά και μέτρα που σχεδιάζονται για τη στήριξη της βιομηχανίας. Όσο αφορά τα ενεργειακά, συνεχίζουμε με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς όπως είχαν προγραμματιστεί και βέβαια στο κόμματι των ανανεώσιμων πηγών αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας, υπάρχουν διάφορα σχέδια που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και σε ευρύτερο επίπεδο φυσικά συνεχίζουμε την προσπάθεια με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και όλες τις σημαντικές προτεραιότητες ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε ένα τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου αλλά και να ελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Ήταν χαρά μου που συναντήθηκα με τη νέα Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας. Είχα ενημερωθεί για τις προτεραιότητες στα θέματα αρμοδιοτήτων της Υπουργού. Στηρίζουμε το έργο της κυβέρνησης και αγαπητή μου κυρία Υπουργέ, προΐσταστε πολιτικά ενός υπουργείου που έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Γιατί η ενέργεια είναι στην προμετωπίδα, είναι εθνική προτεραιότητα, λαμβανομένου υπόψη και της βαρύτητας που παίζει η ενέργεια στα γεωστρατηγικά ζητήματα. Όμως την ίδια ώρα αυτό το πρόγραμμα δεν έχει μόνο προοπτικές, συνοδεύεται και από προβλήματα λόγω των έκνομων ενεργειών και των προκλητικών πράξεων της Τουρκίας.

Υπάρχουν όμως και σημαντικοί τομείς στο υπουργείο σας που είμαι βέβαιος ότι θα τύχουν, όπως και από τους προηγούμενους υπουργούς, της σωστής προτεραιότητας. Έχω πει στο παρελθόν, θα το επαναλάβω, η βιομηχανία στη δεκαετία του 1980-90, το 2000, το 2010, ήταν το νόθο παιδί του υπουργείου Εμπορίου. Να δώσουμε σημασία στη βιομηχανία του τόπου μας. στην προστιθέμενη αξία. Να δώσουμε σημασία στη μεταποίηση, έχουμε δυνατότητες να διπλασιάσουμε την προσφορά και τη συνδρομή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Αλλά και το εμπόριο, ένας άλλος τομέας, μην ξεχνάμε ότι έχουμε ρίζες και από Φοίνικες.

Στον τρόπο του επιχειρείν, όχι εθνικές ρίζες. Οι Κύπριοι έμποροι πάντα διέπρεπαν και πρέπει να τους στηρίξουμε γιατί είναι αυτό το εμπορικό δαιμόνιο του Κύπριου που βοηθά, όποτε η Κύπρος έχει προβλήματα. Αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών, εξαρτούνται και από τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία, του γραφείου εφόρου εταιρειών. Κι ένα τελευταίο. Ακούω συχνά και νέους ανθρώπους αλλά και τους γονείς τους. Ακόμη έχουμε ένα φτωχό όραμα για την αποκατάσταση των παιδιών, περιορίζεται σε μια καλή θέση στο δημόσιο ή μια καλή θέση στον ιδιωτικό τομέα. Ξεχνούμε ότι προτεραιότητα αυτών των λαμπρών μυαλών που έχουμε στον τόπο μας, πρέπει να είναι να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Γι’ αυτό και υπάρχουν δυνατότητες και στηρίζομαι σε εσάς, για τα προγράμματα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Να μπορέσουν αυτά τα λαμπρά μυαλά με τη στήριξη αυτών των προγραμμάτων να κάνουν το πρώτο επιχειρηματικό τους βήμα. Όπως επίσης και άλλα προγράμματα για στήριξη των ΜΜΕ και της μεταποίησης. Σας εύχομαι και είμαι βέβαιος ότι θα βγάλετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τόπο μας ασπροπρόσωπο και στο νέο υπουργείο που έχετε αναλάβει».