Αβέρωφ: Με ενότητα και αλληλεγγύη στην πράξη θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα

Αβέρωφ: Με ενότητα και αλληλεγγύη στην πράξη θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα

Για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη είχε την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μέσω τηλεδιάσκεψης και μετά από σχετική πρωτοβουλία της νεολαίας της παράταξης. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο Ευρωβουλευτής κ. Λευτέρης Χριστοφόρου και η Δρ Μαρία Βλαχάδη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι ως Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση, το ζήτημα αντιμετωπίζεται στη βάση ολοκληρωμένης πολιτικής για το άσυλο και πάνω στις σωστές του διαστάσεις. Αναγνωρίζοντας δηλαδή την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων αλλά και την ίδια και το γεγονός ότι σηκώνουμε ήδη δυσανάλογο κόστος ως χώρα.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, ως Δημοκρατικός Συναγερμός για τις προεκτάσεις του ζητήματος. Για το μεγάλο οικονομικό βάρος, για τη διαταραχή της δημόσιας τάξης, για την ασφάλεια. Θέλω να είμαι σαφής: Ο σεβασμός μας στα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων πολιτικών προσφύγων είναι απόλυτος. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και σε αυτό το θέμα αποφεύγει τα άκρα.

Και έχουμε δυστυχώς και σε αυτό το θέμα, προσεγγίσεις ακραίες. Από τη μια έχουμε μια αριστερή προσέγγιση, που θέλει την Κύπρο μας μια ελεύθερη κέρκυρα. Την ίδια ώρα υπάρχουν και φωνές ακραίες, εθνικιστικές, που σπέρνουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Η δική μας θέση και ευθύνη είναι ξεκάθαρη: Να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους πραγματικούς πολιτικούς πρόσφυγες αλλά την ίδια ώρα να προστατεύσουμε και την κοινωνία μας από εκείνους που καταφτάνουν στη χώρα μας για να την εκμεταλλευτούν».

Καταλήγοντας ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως λόγω της συνέχισης της τουρκικής κατοχής, 180 χιλιόμετρα είναι παραμεθόριος περιοχή, με πολλές δυσκολίες στον έλεγχο της αλλά και ότι η Τουρκία αρνείται να συνυπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών, ενώ σημείωσε και τον καίριο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρώπη.

«Είναι μέσα από την ενότητα και την αλληλεγγύη στην πράξη που θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα όπως και όλα τα μεγάλα ζητήματα που μας αφορούν ως Ευρωπαίους πολίτες» τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.