Αβέρωφ: Λύσεις δυο κρατών δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές

Αβέρωφ: Λύσεις δυο κρατών δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές ούτε από τη διεθνή κοινότητα ούτε από εμάς. Από την άλλη καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σπάσουμε το αδιέξοδο με ευελιξία, έτοιμοι για μονοπάτια, μπορεί να είναι πιο δύσκολα, αλλά που καταλήγουν σε έναν στόχο: Στην επανένωση του τόπου μας με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο.

Για το κυπριακό και τις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζοντας τα εξής:

«Είμαστε άνθρωποι πραγματιστές. Βλέπουμε τις τεράστιες δυσκολίες λόγω του τείχους που χτίζει η άλλη πλευρά με τις απαράδεχτες θέσεις για δυο κράτη. Όμως στεκόμαστε δίπλα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο αλλά και να περάσει το μήνυμα όπως και ο διεθνής παράγοντας το επαναλαμβάνει. Λύση δυο κρατών δεν μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο. Και να ξέρει ο Ερντογάν ότι δια της εισδοχής της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη θωρακίστηκε η μια διεθνής οντότητα και τώρα και πάντα. Ολόκληρη η Κύπρος έχει μπει στην Ευρώπη άσχετα αν στο κατεχόμενο τμήμα δεν εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά θωρακίστηκε εσαεί η μια κυριαρχία. Αλλά λύσεις δυο κρατών δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές ούτε από τη διεθνή κοινότητα ούτε από εμάς. Από την άλλη καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σπάσουμε το αδιέξοδο με ευελιξία, έτοιμοι για μονοπάτια, μπορεί να είναι πιο δύσκολα, αλλά που καταλήγουν σε έναν στόχο: Στην επανένωση του τόπου μας με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει συνεχής επαφής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και κατ’ ιδίαν. Μου εξήγησε τη θέση που θα κρατήσει στα Ηνωμένα Έθνη, όπως την άκουσε όλη η οικουμένη».