Αβέρωφ: Κατάντησαν τα Εθνικά Συμβούλια, χώρος Εθνικού διχασμού

Αβέρωφ: Κατάντησαν τα Εθνικά Συμβούλια, χώρος Εθνικού διχασμού

Για το κυπριακό τοποθετήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και για τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει κλιμάκωση της παραβατικότητας της Τουρκίας και ότι έλαβε χώρα ένα εθνικό συμβούλιο από το οποίο οι πολίτες περίμεναν περισσότερα αλλά και ότι σχολιάζεται αρνητικά από χθες η αδυναμία του εθνικού συμβουλίου να μιλήσει την ίδια γλώσσα όσο αφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ως εξής:

«Θέλω να βάλουμε τα πόδια μας στα παπούτσια ενός ξένου. Μετά από 45χρόνια που δίνουμε τον αγώνα για να απαλλαχτούμε από την κατοχή και ζητούμε τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα, ζητούμε τη στήριξη των ΗΕ, της Ευρώπης, των φίλων μας για να μπορέσουμε μέσα από τις συνομιλίες να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να βρούμε επιτέλους μια βιώσιμη λύση του κυπριακού. Την ίδια ώρα που κανείς δεν αμφισβητεί την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεχτες ενέργειές της, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε τούτη την ώρα; Ότι εμείς ως σύνολο, δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Αυτό είναι τραγικό. Είναι τραγικό για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας. Το πιο τραγικό είναι όταν κόμματα που έχουν και τους πιστώνω το όραμα για την επανένωση, να δημιουργούν καθημερινά τόσο τοξικό κλίμα, στις σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρεται στο ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:

«Πιστώνω το ΑΚΕΛ πως έχει έγνοια για το κυπριακό. Θα υποβάλλω μια απλή, λογική ερώτηση. Ένα ρητορικό ερώτημα. Αν δημιουργείται αυτό το τοξικό κλίμα μεταξύ του ΑΚΕΛ, του Προέδρου και κατ’ επέκταση και του Δημοκρατικού Συναγερμού, με ποιους πιστεύει το ΑΚΕΛ ότι μπορεί να συνεργαστεί για να δούμε ζωντανή την ελπίδα για επανένωση της πατρίδας μας; Είμαι πάρα πολύ προσεχτικός όλα τα χρόνια που πολιτεύομαι να μη δημιουργώ εντάσεις. Και ξέρετε, οι οπαδοί του κάθε κόμματος θέλουν τον αρχηγό τους να είναι στο ρινγκ και να δίνει γροθιές. Με αυτό τον τρόπο ανεβαίνουν οι πολιτικές μετοχές του στο δικό του ακροατήριο. Δεν το έπραξα ποτέ και συνειδητά δεν θα το πράξω ποτέ. Ο τόπος μας βρίσκεται σε οριακό σημείο, είναι κρίμα την ώρα που ζούμε όχι μόνο εισβολή στη θάλασσα, σε ολόκληρη την ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και επέκταση της εισβολής επί εδάφους, μετά από 45 χρόνια βλέπουμε τον ορατό τον κίνδυνο εποικισμού και των Βαρωσίων. Εδώ έπρεπε να είναι καμπάνα εθνικού συναγερμού. Από τον απλό πολίτη, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Το τι παρατηρώ. Οι απλοί πολίτες στην καθημερινότητά τους, το τελευταίο ίσως πράγμα που τους απασχολεί, και τα λέω με πόνο ψυχής αλλά αντικατοπτρίζω την πραγματικότητα.

Ο καθένας τη δουλειά του, πως θα αυξήσει τον τζίρο του, πως θα χτίσει κάτι νέο, πως θα πάρει προαγωγή, μετακίνηση, ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας δεν έχει διαφορά, εμείς τα πολιτικά κόμματα να ερίζουμε, κάθε πρωί το μόνο που κάνουμε είναι να ετοιμάζουμε πολεμικά ανακοινωθέντα μεταξύ μας και η χώρα χάνεται. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα».

Κληθεις να διαφωτίσει τα γεγονότα μετά από παρατήρηση δημοσιογράφου,επειδή αναφέρθηκε ο κ. Νεοφύτου στο ΑΚΕΛ, και ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ που εμπόδισε τη συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος του εθνικού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ως εξής:

«Κοιτάξτε δεν πάω στα εθνικά συμβούλια, για να βγαίνω και να κάνω διαρροές. Κατάντησαν τα εθνικά μας συμβούλια να είναι χώρος αντί εθνικής ενότητας, συνεδρίες εθνικού διχασμού. Αυτό έχω να πω».

Ερωτηθείς για τη θέση του κ. Νεοφύτου ως προς τις αναφορές του Άντρου Κυπριανού για τους αναφοράς και τα όσα λέει ο ίδιος ότι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για προσθήκη των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε:

«Θα το ξαναπώ. Δεν έχει λόγο να ξαναπάω σε εθνικό συμβούλιο υπό τέτοιες συνθήκες. Δηλαδή θα πηγαίνουμε εθνικά συμβούλια για να κάνουμε διαρροές; Ο οποιοσδήποτε. Να χτυπάμε ο ένας τον άλλο, δεν είναι αυτός ο ρόλος του εθνικού συμβουλίου. Είτε αποφασίζουμε ότι δεν υπάρχει ως θεσμός είτε να σεβαστούμε ότι πάμε, κουβεντιάζουμε πέντε πράγματα, είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε, με ένα σεβασμό. Κάθε φορά που έχουμε εθνικό συμβούλιο είναι για έχουμε ειδήσεις. Και όχι για εθνική στρατηγική. Υποτίθεται είναι μυστικό, οι συνομιλίες που γίνονται στο εθνικό συμβούλιο. Να τις κάνουμε την επόμενη φορά στην ατέλειωτη πλατεία Ελευθερίας με ατέλειωτες συζητήσεις».