Αβέρωφ: Θεωρώ και τόνισα, ότι και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να έχουν το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης

Αβέρωφ: Μπορούμε πάντα με γνώμονα το σωστό για την οικονομία και την κοινωνία, με σύνεση και σωφροσύνη να βρίσκουμε λύσεις

Τα κεντρικά της Τράπεζας Κύπρου επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ονούφριο Κουλλά, Μαριο Μαυρίδη και Δημήτρη Δημητρίου, όπου και συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκο Νικολάου και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κ. Χρήστο Πατσαλίδη. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα μαζί με τους συνεργάτες μου να συναντηθούμε με τη νέα Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου. Τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Πανίκο Νικολάου όπως και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή τον κ. Χρήστο Πατσαλίδη. Επαναλάβαμε τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού πως δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομία χωρίς σταθερό και ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα. Κι αυτή μας η θέση δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά το αποδεικνύουμε στην πράξη. Την ίδια είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τη νέα Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου για τους σχεδιασμούς και το στρατηγικό τους πλάνο για περαιτέρω ενδυνάμωση του Συγκροτήματος.

Δεν θα αποκρύψω ότι ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τη Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου είναι οι τελευταίες χρεώσεις της τράπεζας. Χρεώσεις που επαναλάβαμε στη Διεύθυνση ότι δεν έστειλαν και το καλύτερο μήνυμα προς τους πολίτες και την κοινωνία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως φεύγω από τη συνάντηση απόλυτα ικανοποιημένος. Και μπορούμε πάντα με γνώμονα το σωστό για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η οικονομία, με σύνεση και σωφροσύνη να βρίσκουμε λύσεις».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαφοροποίηση στις χρεώσεις, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν είμαι εγώ ο Εκπρόσωπος της τράπεζας». Κληθείς να σχολιάσει το γιατί δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι «μέσα από τη συζήτηση, τον διάλογο, δηλώνω απόλυτα ικανοποιημένος. Θεωρώ και τόνισα τις τελευταίες μέρες ότι και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να έχουν το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δηλώνει ικανοποιημένος ο κ. Νεοφύτου κι αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία του Συγκροτήματος δήλωσε πως η αρχική απόφαση που έχει ληφθεί ή αναθεωρείται ή ακυρώνεται ή ενδεχομένως να ανακοινωθούν νέες χρεώσεις πιο προσιτές, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι:

«Θα επαναλάβω ότι φεύγω από τη συνάντηση και πεπεισμένος ότι ο χρηματοπιστωτικός μας τομέας έχει πλάνα για να γίνει ακόμη πιο σταθερός, πιο ισχυρός, να υπηρετήσει την κυπριακή οικονομία και όταν είναι σταθερός να μπορέσει να χρηματοδοτήσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πολύ χαμηλά επιτόκια αλλά παράλληλα και για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες, μέσα από τη συζήτηση το δικό μου συμπέρασμα με οδηγεί στο να είμαι απόλυτα ικανοποιημένος».

Σε ερώτηση αν η ηγεσία της τράπεζας έδωσε τα εύσημα στα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη στήριξη που παρείχαν από το 2013 στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θέλει εύσημα. Από εκεί και πέρα η ερώτησή σας πρέπει να απευθυνθεί στον εκπρόσωπο της τράπεζας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι προχθές είχε δηλώσει ο κ. Νεοφύτου ότι η Βουλή, οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων στήριξαν και σωστά έπραξαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα όχι για να στηρίξουν τις τράπεζες αλλά για να στηρίξουν τον τόπο, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι: «Το είπα και σήμερα. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία ενός τόπου χωρίς σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπήρχε αστάθεια. Υπήρχε αβεβαιότητα πριν από το 2013 στον τραπεζικό μας τομέα και είναι νωπά ακόμη τα τραύματα και οι συνέπειες που είχε και ο Κύπριος καταθέτης και η κυπριακή οικονομία. Άρα είναι προς το συμφέρον όλων να έχει ανάπτυξη η οικονομία και είναι προϋπόθεση να υπάρχει ένα υγιές και σταθερό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον».