Αβέρωφ: Θετικός για πρόωρες εκλογές – «Σχεδόν παράλυτη» η Βουλή

Αβέρωφ: Η θέση μας για το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι θετική. Δεν θα θέλαμε όμως σε αυτά που βιώνει ο τόπος να κάνουμε ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας. Γι’ αυτό και αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τοποθετείται θετικά, παίρνοντας και το μήνυμα της κοινωνίας αλλά και με ένα πραγματισμό ότι η Βουλή ανεξάρτητα πότε θα αυτοδιαλυθεί, είναι σχεδόν παράλυτη.

 Για τις προτάσεις για αυτοδιάλυση της Βουλής και παραίτηση ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζοντας τα εξής:

 «Κοιτάξτε, ο τόπος μας βρίσκεται προ σοβαρών προβλημάτων και πολλών εθνικών κινδύνων. Η Βουλή την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα μικρό αλλά σημαντικό μήνυμα στην κοινωνία, σε μια προσπάθεια όλων μας μέσα και από αυτοκριτική, να προσπαθούμε σταδιακά να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία και στο σύστημα και στη Βουλή. Ξεπεράσαμε κομματικούς τρόπους σκέψεων και εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίξαμε Βουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ για Πρόεδρο της Βουλής, σ’ ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης.

Η θέση μας για το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι θετική. Δεν θα θέλαμε όμως σε αυτά που βιώνει ο τόπος να κάνουμε ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας. Γι’ αυτό και αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τοποθετείται θετικά, παίρνοντας και το μήνυμα της κοινωνίας αλλά και με ένα πραγματισμό ότι η Βουλή ανεξάρτητα πότε θα αυτοδιαλυθεί, είναι σχεδόν παράλυτη. 

Είναι εκεί σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που αφορούν όχι μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με την κάθαρση, όπως νομοσχέδια για τη δημιουργία ανεξάρτητων σωμάτων κατά της διαφθοράς, υπάρχουν μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για την τοπική αυτοδιοίκηση, μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τη δημόσια υπηρεσία. Πολιτικά ομιλούντες είναι όλα σταλλωμένα και δεν βλέπω ότι αυτά τα σημαντικά ζητήματα, με αυτό το κλίμα παρά τη θέληση μας να προχωρήσουν, υπάρχει το πολιτικό έδαφος και κλίμα. Συνοψίζοντας, μακάρι να επικρατήσει ευρύτατη συναίνεση και επαναλαμβάνω ας μην κάνουμε ακόμα ένα θέμα, να διχάσουμε τη Βουλή και την κοινωνία και εύχομαι να βρεθεί μια συνισταμένη με μια ευρύτατη συναίνεση».

 Σε ερώτηση αναφορικά με την προειδοποίηση του ΔΗΚΟ ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και αν συμβεί αυτό σημαίνει αυτόματα και διάλυση της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

 «Κοιτάξτε, για χρόνια τώρα, κρατούσαμε όσο μπορούσαμε την οικονομία μακριά από τις άλλες αντιπαλότητες. Σε αυτά που περνά ο τόπος, θα ήταν ότι  χειρότερο να τιμωρείς του πολίτες επειδή μπορεί να  έχεις κάποιες άλλες πολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση ή το κυβερνών κόμμα.

Το ζήσαμε πριν μερικούς μήνες που είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια που θα ξεπερνούσαν τα 2 δις με κρατικές εγγυήσεις. Δεν  θεωρώ, ταπεινά το λέω, πολιτικά ορθό έστω και αν διαφωνεί κάποιος σε κάποια ζητήματα με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να τιμωρείς το σύνολο της οικονομίας και των πολιτών απειλώντας για καταψήφιση των προϋπολογισμών.  Από την άλλη απόλυτα σεβαστή η πολιτική θέση του οποιουδήποτε βουλευτή ή κόμματος

Όμως να παρατηρήσω πως όπως είναι διαμορφωμένα σήμερα τα πράγματα στη Βουλή ακόμα και να τοποθετείτο θετικά το ΔΗΚΟ στους προϋπολογισμούς, δεν προεξοφλάται η έγκριση του. Ούτε και με δεδομένη εάν κάποιος τη θεωρήσει δεδομένη την καταψήφιση από το ΔΗΚΟ, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλά ότι ο προϋπολογισμός θα καταψηφιστεί.  Θέλω σε αυτό το θέμα να στείλω και ένα μήνυμα στην κοινωνία, με την πείρα μου τόσα χρόνια στη Βουλή, πως στα δύσκολα και στα κρίσιμα βρίσκονται οι απαραίτητές πλειοψηφίες για να μην βουλιάζουν τη χώρα ακόμη περισσότερο.

Και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ανεξάρτητα τις θέσεις του ΔΗΚΟ, πως παραμένει ακόμα σύνεση, σωφροσύνη σε όλους να προσπαθούμε να μειώνουμε τα προβλήματα και όχι να τα επαυξάνουμε».