Αβέρωφ: Θετική προσέγγιση του ΓΓ του ΑΚΕΛ που έχει πει πως πρέπει να βρούμε λύση, ανεξάρτητα των πολιτικών διαφορών

Αβέρωφ: Το θετικό μήνυμα προς την κοινωνία είναι η θετική προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ που έχει πει πως πρέπει να βρούμε λύση, ανεξάρτητα των πολιτικών διαφορών. Είναι σημαντικό ν’ ακούς από τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να αποφύγουμε τις περιπέτειες.

Στα γραφεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κυπριανού δήλωσε τα εξής:

 

«Είχαμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον κύριο Νεοφύτου για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά από την καταψήφιση του προϋπολογισμού από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είμαστε δύο πολιτικά κόμματα με διαφορετικές φιλοσοφίες στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ φυσικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο μας. Έχουμε συζητήσει για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τουλάχιστον σε ό, τι μας αφορά, δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση ο τόπος μας να μπει σε περιπέτειες και γι’ αυτό έχω ξεκαθαρίσει ότι ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολιτικές οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον κόσμο και για τη χώρα μας. Έχω αναφέρει στον κύριο Νεοφύτου, κάποιες από τις βασικές αρχές τις οποίες εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του κράτους. Είναι ζητήματα τα οποία αντιλαμβάνεστε ότι αφορούν τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες με τις τράπεζες και έχουμε ανταλλάξει απόψεις για όλα αυτά τα θέματα.

 

Θα επαναλάβω αυτά τα οποία έχουμε πει τις τελευταίες μέρες. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θεωρούμε ότι παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μετά από την καταψήφιση του προϋπολογισμού να κάνει εκείνο το οποίο θα έπρεπε να είχε κάνει όλο αυτό το τελευταίο διάστημα.

Να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα και να ανταποκριθεί στη βάση και της δικής της φιλοσοφίας βέβαια, σε εκείνες τις θέσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν τέτοια δεδομένα που θα καταστήσουν τον προϋπολογισμό αποδεκτό από την πλειοψηφία της Βουλής. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να επιδιώξει να έχει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα για να διαμορφώσει συνθήκες ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. Σε ό, τι μας αφορά αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας καλέσει σε συνάντηση, εμείς είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σ’ αυτή τη συνάντηση. Θα του μεταφέρουμε τις θέσεις τις οποίες έχω μεταφέρει και στον κύριο Νεοφύτου και επαναλαμβάνω είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολιτικές οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον τόπο και για το λαό μας.

 

Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσαμε παρά να συζητήσουμε και το Κυπριακό, ένα θέμα το οποίο έχει να κάμει με την επιβίωση και της χώρας μας αλλά κυρίως του λαού μας στη γη που τον γέννησε. Νομίζω ότι συμφωνούμε στο πλαίσιο στη βάση του οποίου θα πρέπει να αναζητηθεί λύση στο Κυπριακό. Το πλαίσιο καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Είναι το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απαιτούμε η λύση να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο καθώς επίσης και στις Αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άποψη του ΑΚΕΛ είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να απευθυνθεί ξεκάθαρα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να απαντήσει ξεκάθαρα σε μια ενδεχόμενη πρόσκληση για συμμετοχή σε μια διευρυμένη διάσκεψη, δίχως όρους και δίχως προϋποθέσεις, στη βάση εκείνων των οποίων απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Και να προσέλθει σε εκείνη τη διάσκεψη με αποφασιστικότητα και πολύ καλά προετοιμασμένος έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Αυτό θα πρέπει να καθορίζεται από τη στάση την οποία θα τηρήσει η Τουρκία αποκλειστικά και μόνο. Εάν δεν καταστεί δυνατή, η επανέναρξη διαπραγματεύσεων, η ευθύνη θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά.

 

Έχω επίσης ενημερώσει τον κύριο Νεοφύτου για τις βασικές αρχές της πρότασης που έχουμε επιδώσει στον κύριο Αναστασιάδη σε ότι αφορά στο Κυπριακό και να πω ότι τις επόμενες μέρες θα αποστείλουμε επιστολή με το περιεχόμενο πιο συμπυκνωμένο της πρότασης που έχουμε δώσει στον κύριο Αναστασιάδη και στα πολιτικά κόμματα εδώ στην Κύπρο καθώς επίσης βέβαια και σε πολιτικά κόμματα και αξιωματούχους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Νεοφύτου για τη συζήτηση την οποία είχαμε. Ήταν επαναλαμβάνω πολύ ειλικρινής και νομίζω ότι τώρα ξέρει ο καθένας καλυτέρα που στέκεται ο άλλος».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον Άντρο Κυπριανού, για την αποδοχή και τη φιλοξενία του για τη σημερνή μας συνάντηση. Εγώ θα ξεκινήσω με ένα θετικό μήνυμα προς την κοινωνία και το θετικό μήνυμα προς την κοινωνία είναι η θετική προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ που έχει πει πως πρέπει να βρούμε λύση, ανεξάρτητα των πολιτικών διαφορών, το κάθε κόμμα έχει τις δικές του πολιτικές. Είναι σημαντικό ν’ ακούς από τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Είπε και κάτι που θα το δεχτώ. Ότι την ευθύνη για να βρούμε λύση την έχει η κυβέρνηση και ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος έχω και εγώ την ευθύνη να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα το δεύτερο θετικό μήνυμα που βγαίνει είναι ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις σαν κόμματα, χρειάζεται η δημοκρατία τις διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχάζουμε τον κόσμο.

Όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, δεν μπορούσαμε να είχαμε σήμερα συνάντηση, παρόλο που το ζήτημα που μας απασχολεί όλους τούτες τις μέρες είναι ο προϋπολογισμός, να μη συζητήσουμε για το κορυφαίο των κορυφαίων ζητημάτων που απασχολεί τον τόπο μας, το εθνικό πρόβλημα. Ανησυχούμε για την τουρκική προκλητικότητα, ανησυχούμε για την ρητορική της Τουρκίας που βάζει στο τραπέζι πλαίσια λύσης εκτός των συμφωνημένων. Δεν είναι μυστικό πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ, όσον αφορά τη λύση του κυπριακού, συμφωνούμε ότι πρέπει να παραμείνουμε στο πλαίσιο που καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και θα πω και τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού: Ανεξάρτητα της σημερινής ρητορικής και της προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας μόνο ένας δρόμος υπάρχει να μην χάσουμε και τα Βαρώσια. Να μπούμε σε διάλογο γι’ αυτό και όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει, αν πάρει πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα θα δηλώσει παρών, θέλω και ξεκάθαρα να πω τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εάν ο Γενικός Γραμματέας καλέσει άτυπη συνάντηση η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να δηλώσει παρών και εκεί να επαναλάβουμε τις ξεκάθαρες θέσεις μας πως παραμένουμε πιστοί στο πλαίσιο το συμφωνημένο λύσης του κυπριακού και αν ο μη γένοιτο έχει ναυάγιο η ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την άλλη πλευρά.

Και πάλι να ευχαριστήσω των Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για την φιλοξενία και το πνεύμα συναντίληψης σε ένα κοινό στόχο: Ότι όλοι υπηρετούμε την κοινωνία, άσχετα με τα λάθη και τις παραλείψεις μας, μπορούμε ένα πράγμα να κάνουμε. Να λέμε τις απόψεις μας με ευπρέπεια χωρίς εμπάθεια, με χαμηλούς τόνους και μέσα από τη συνδιαβούλευση να βρίσκουμε λύσεις και να αποφεύγουμε περιπέτειες για τον τόπο μας.