Αβέρωφ: Θέλουμε να μετατρέψουμε την ενέργεια ως καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού

Αβέρωφ Νεοφύτου: Θέλουμε να μετατρέψουμε την ενέργεια ως καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Να είναι το φυσικό αέριο το καύσιμο για την ειρήνη.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετείχε σήμερα ως ομιλητής, υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, στο Συνέδριο του Economist με τίτλο «Cyprus: Interweaving Extroversion with Aspiration» στο Λονδίνο.

Στην ομιλία του ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι η ενέργεια μπορεί είτε να αποτελέσει καταλύτη συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων ή πηγή συγκρούσεων και αστάθειας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά αποθέματα ως πηγή περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης.

Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο αξιόπιστος πυλώνας πολιτικής και ενεργειακής συνεργασίας και ο σύνδεσμος Ευρώπης, Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Με το πέρας του συνεδρίου σε δηλώσεις του ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι στείλαμε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι ως ελληνοκυπριακή κοινότητα και Κυπριακή Δημοκρατία θέλουμε να μετατρέψουμε την ενέργεια ως καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ότι επιθυμούμε να είναι το φυσικό αέριο το καύσιμο για την ειρήνη κ όχι μία πηγή επιπρόσθετων εντάσεων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «σχετικά με κάποιες τοποθετήσεις που έγιναν για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η ενέργεια για την προσέγγιση λύσης στο Κυπριακό θετικά ή αρνητικά» ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέφερε ότι:

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Μέσα από την σωστή, δίκαιη και λειτουργική λύση να μοιραστούμε όλοι οι Κύπριοι τον εθνικό πλούτο. Γιατί εμείς οι ελληνοκύπριοι θεωρούμε ότι ο πλούτος από το φυσικό αέριο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στην μετεξελισσόμενη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία.