Αβέρωφ: Θέλουμε και τους 24 που ψήφισαν πριν λίγες μέρες να ξαναψηφίσουν τον προϋπολογισμό

Αβέρωφ: Θέλουμε και τους 24 που ψήφισαν πριν λίγες μέρες τον προϋπολογισμό να ξαναψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να προσθέσουμε μαζί με τον διάλογο, τη συνεργασία και άλλους για να δημιουργήσουμε την πλειοψηφία, να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες

 

Συνάντηση με τον κ. Βότση εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βότσης δήλωσε τα εξής:

«Η συντονιστική γραμματεία της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά που το ζήτησε να είχαμε αυτή τη συνάντηση, για να συζητήσουμε τα του προϋπολογισμού. Ευχαριστήσαμε τον Πρόεδρο για τη συνάντηση η οποία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Θα πω τη δική μας προσέγγιση αν θέλετε όλη αυτή την περίοδο. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι θέλουμε να κτίσουμε, θέλουμε να κτίσουμε επί του προϋπολογισμού ώστε τα αιτήματα του απλού πολίτη να μπορούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να υλοποιηθούν.

Τι πετύχαμε; Θα τα αναφέρω πολύ σύντομα, επιγραμματικά. Το Ταμείο Αλληλεγγύης, τα κίνητρα για τα νεαρά ζευγάρια στις ορεινές και μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές, το επίδομα των καλλιτεχνών και η αύξηση του ποσού για τους χαμηλοσυνταξιούχους το οποίο ανακοινώθηκε και το χαιρετίζουμε, χθες από την Υπουργό Εργασίας. Τροχοδρομήσαμε πράγματα και αυτό είναι ότι συνεχίζουμε να κτίζουμε και πρόθεση μας ήταν αυτά που τροχοδρομήσαμε στις συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, να ξεκινήσουμε να πιέζουμε για την υλοποίηση τους. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, τώρα θα ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια. Έχει τροχοδρομηθεί συζήτηση για το συνταξιοδοτικό με την Υπουργό Εργασίας, θα δούμε και το θέμα του 12% της μείωσης των συντάξεων, ο κατώτατος μισθός, η αποζημίωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, αύξηση επιδομάτων για φοιτητές, μονογονιούς, ορφανά, πολύτεκνους, για ενιαίο φορέα επιτέλους στεγαστικής πολιτικής, την ενδεχόμενη μετεξέλιξη του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης σε μια νέα μορφή συνεργατισμού, το σχέδιο Εστία να λειτουργήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και ταυτόχρονα είπαμε σήμερα με τον Πρόεδρο κατά πόσο θα ήταν καλό όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούμε να ζητούσαμε μια αναστολή όλων των εκποιήσεων για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου λόγω της πανδημίας. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση των πραγμάτων και όπως σας έχω πει χτίσαμε, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε αλλά και την ίδια ώρα το μήνυμα είναι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε όλα αυτά που πάμε να χτίσουμε.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουν πολιτικές διαθρωτικά λέω παραδείγματος χάριν, δεν θα συζητούσαμε να αλλάξει φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας για το οποίο κάναμε τεράστιες προσπάθειες μαζί με πολλούς άλλους το οποίο βεβαίως χρειάζεται την βελτίωση του, χρειάζεται η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, χρειάζεται να ελέγξουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις όποιες καταχρήσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε την φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Αυτά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όταν θα έχουμε μπροστά μας την τελική θέση, τον τελικό προϋπολογισμό όπως θα κατατεθεί μετά τις επαφές της κυβέρνησης και του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος θα τον μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως μας συνηθίσατε».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Ζήτησα να συναντηθώ με τους Βουλευτές της Συνεργασίας πρώτα για να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια ψήφιζαν ανελλιπώς τους κρατικούς προϋπολογισμούς και μπορέσαμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία της χώρας. Δεύτερον θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ψήφισαν και πριν λίγες μέρες τον προϋπολογισμό για να αποφύγουμε περιπέτειες για την οικονομία και την χώρα. Λέχθηκε πριν λίγο από τον κύριο Βότση η ιστορική χθεσινή μέρα, που δεν θα έχουμε από σήμερα συνταξιούχο κάτω από το όριο της φτώχειας. Σας θέλω αγαπητέ μου Άγγελε και αγαπητοί συνεργάτες μαζί να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε πολλές τέτοιες αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας. Για να μπορέσουμε όμως να έχουμε καλά νέα για την κοινωνία πρέπει να έχουμε σταθερότητα, πρέπει να έχουμε προϋπολογισμό ψηφισμένο. Ακούω αυτές τις μέρες όλους τους συνεργάτες.

Έμαθα για χρόνια ν’ ακούω, ν’ ακούω και να λαμβάνω υπόψη συνεργάτες και μέσα στα πλαίσια και τα όρια τα δημοσιονομικά και τις δυνατότητες του κράτους, εκεί που σηκώνει βελτιώσεις είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα το πράξει. Και θέλω να κλείσω με ένα αισιόδοξο μήνυμα μετά και από την επαφή που έχω μαζί σας σήμερα. Θα έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό τον Γενάρη γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που ακούει αλλά έχουμε και συνεργάτες και κόμματα και πλατφόρμες όπως τη δική σας που κατανοούν τους κινδύνους μια χώρα να μην έχει προϋπολογισμό. Το 2021 θα είναι μια αισιόδοξη χρονιά, με καλά αποτελέσματα, χωρίς πανδημία το δεύτερο εξάμηνο και με δυνατούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Θα πω και κάτι.

Δεν είναι τέσσερις ψήφους που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε πλειοψηφία όταν με το καλό θα ξαναέρθει ο προϋπολογισμός. Θέλουμε και τους 24 που ψήφισαν πριν λίγες μέρες τον προϋπολογισμό να ξαναψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να προσθέσουμε μαζί με τον διάλογο, τη συνεργασία και άλλους για να δημιουργήσουμε την πλειοψηφία, να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες».