Αβέρωφ: Η κυβέρνηση θα εξαγγείλει μέτρα στήριξης για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Αβέρωφ: θεωρώ και αναμένω με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξαγγελία ενός σημαντικού κοινωνικού μερίσματος την ώρα που ο πολίτης έχει προβλήματα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Έχουμε ολοκληρώσει τη συνάντησή μας με την Υπουργό Εμπορίου και Ενέργειας αλλά και την Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ. Μοναδικό θέμα της σημερινής μας συνάντησης είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Φεύγω ικανοποιημένος από τη σύσκεψη με τη βεβαιότητα ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η κυβέρνησή του αλλά και η αρμόδια Υπουργός κ. Νατάσα Πηλείδου, όχι μόνο έχουν πάρει τα σωστά μηνύματα από την κοινωνία αλλά είναι και αποφασισμένοι σύντομα να εξαγγείλουν μέτρα που θα ανταποκρίνονται σε αυτό που η κοινωνία ζητεί σε αυτές τις περιόδους, της κατακόρυφης αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνάντηση και να συγχαρώ εκ των προτέρων, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλά νέα τις προσεχείς μέρες, μάξιμουμ τις προσεχείς εβδομάδες. Σε μια συνεργασία ΡΑΕΚ, ΑΗΚ, Υπουργείου Ενέργειας με την καθοδήγηση πάντα του Προέδρου Αναστασιάδη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επηρεάζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω της αύξησης του 38%, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε τα εξής:

«Η αύξηση του 38% δεν είναι αύξηση μιας μέρας αλλά είναι αύξηση των τελευταίων μηνών λόγω και της κατακόρυφης αύξησης των καυσίμων στην παγκόσμια αγορά. Αλλά η ΑΗΚ ως κρατική εταιρεία πρέπει να παραμείνει και δυνατή και βιώσιμη και από την άλλη να έχει και την αίσθηση της κοινωνικής της υποχρέωσης. Και θεωρώ και αναμένω με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξαγγελία ενός σημαντικού κοινωνικού μερίσματος την ώρα που ο πολίτης έχει προβλήματα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτιμώ ότι τα μέτρα θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις. Το πρώτο, ένα μέτρο οριζόντιο που θα καλύψει το σύνολο των καταναλωτών, οικιακών και εταιρικών, αλλά παράλληλα και εξιδεικευμένα μέτρα που θα αφοορύν νοικοκυριά αλλά τον τομέα των αγροτών».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ότι έχουν ακουστεί εισηγήσεις για μείωση του ΦΠΑ, ότι τα αποθέματα της ΑΗΚ θα δοθούν για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Οι εξουσίες πρέπει να είναι διακριτές όπως και το Σύνταγμα επιβάλλει. Ανήκω στο μέρος της νομοθετικής εξουσίας. Ναι είμαι Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ή του κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση, οι τελεσίδικες αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη».