Αβέρωφ: Επαίσχυντες οι διαρροές στο Al Jazeera – Ύποπτα 18 άτομα

Αβέρωφ: Για να μην διακινδυνεύσουμε ένα πρόγραμμα που βοήθησε την οικονομία της χώρας, που βοήθησε ναι και τα δημόσια οικονομικά, για να μην διακινδυνεύσουμε να χαθεί αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα επαναφέρουν το τρωμένο κύρος και αξιοπιστία της χώρας μας και δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εκεί που υπήρξαν εκ μέρους αιτητών, απάτες ή λάθη, ν’ ανακληθούν τα διαβατήρια. Και να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία που υπάρχουν οι δυνατότητες να το πράξουμε, σεβόμενοι και το κράτος δικαίου.

Δημοσιογραφική διάσκεψη εφ’ όλης της ύλης παρέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στην παρουσία και του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Δημήτρη Δημητρίου. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος για σειρά ζητημάτων όπως οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και γενικότερα τα εθνικά θέματα, η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων, το ζήτημα των πολιτογραφήσεων και άλλα, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να καλωσορίσω όλους τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και να ευχαριστήσω τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και έντυπα, ηλεκτρονικά και άλλα για τη σημερινή κάλυψη της Δημοσιογραφικής μας διάσκεψης. Θα ξεκινήσω με τα μεγάλα ζητήματα χωρίς οποιαδήποτε διάθεση να αποφύγω και καυτά θέματα της δημοσιότητας που απασχολούν της τελευταίες μέρες. Θα ξεκινήσω από την οικονομία, ως αποτέλεσμα της παγκόσμια πανδημίας, είχαμε και στην Κύπρο τις επιπτώσεις. Και ως μια χώρα που ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης όλοι αντιλαμβάνονται και το ειδικό βάρος του τουρισμού αλλά και τις μεγάλες επιπτώσεις λόγω του ότι μέχρι σήμερα τα ποσοστά του τουρισμού από το εξωτερικό είναι πενιχρά και ένας ψύχραιμος αναλυτής θα μπορούσε να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι το 2020 είναι μια χαμένη για τον τουρισμό μας οικονομική περίοδος. Την ίδια ώρα ίσως ο καθένας από εμάς, ο μέσος Κύπριος, να μην έχει αντιληφθεί και το μέγεθος του οικονομικού βάρους και της κρίσης. Και να εξηγήσουμε γιατί. Γιατί τώρα που μιλάμε είναι σε αναστολή με βάση νομοθεσίες, οι εξώσεις στους ενοικιαστές, είναι με βάση νομοθεσίες σε αναστολή οι εκποιήσεις κι είναι με βάση νομοθεσίες της Βουλής σε αναστολή οι δόσεις δανείων που ξεπερνούν τα 10 με 12 δις ευρώ. Άρα για τον μέσο Κύπριο που δεν έχει να δώσει δόση είτε ως άτομο είτε ως επιχείρηση, αναστολές είπαμε των εκποιήσεων αλλά και το θέμα των ενοικίων. Ήταν και οι εβδομάδες των διακοπών, όλοι περάσαμε καλά χωρίς να έχουμε και πολύ χρόνο να αναλύσουμε αυτά που μόλις έχω αναφέρει. Γι’ αυτό και θα ξεκινήσω με κάτι. Επειδή, με έναν πραγματισμό θα το πω, αρχές του Απρίλη του 2021 διαβλέπω μια σημαντικότατη ομαλοποίηση στα θέματα της οικονομίας, πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί τους επόμενους μήνες. Με την πρώτη έκκληση που κάνω προς τους εργοδότες. Όχι να είναι ο εργαζόμενος το πρώτο θύμα. Παράλληλα χρειάζεται και η πολιτεία με βάση τις οικονομικές της δυνατότητες και τα δημοσιονομικά να εξετάσει και θα χρειαστεί σε κάποιους ειδικά τομείς, η συνέχιση της οικονομικής στήριξης των εργαζόμενων.

Την ίδια ώρα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να έρθει και να βοηθήσει στη ρευστότητα των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα των επιχειρήσεων του τόπου μας. Και έχουμε τώρα μια και είμαστε στον τομέα της οικονομίας, αναφερθώ και για το θέμα που είναι στην επικαιρότητα, για το πρόγραμμα επενδύσεων. Με ξέρετε και σας ξέρω ότι ποτέ δεν μίλησα με μισόλογα. Με ευθύ πολιτικό λόγο και παίρνοντας πάντα πολιτική θέση. Και θα θέσω συγκεκριμένα ερωτήματα και θα δώσω σαφέστατες απαντήσεις για να γνωρίζετε και εσείς και η κυπριακή κοινωνία τόσο τις θέσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και της παράταξης.

Ήταν χρήσιμο το πρόγραμμα το επενδυτικό για την οικονομία του τόπου; Η απάντηση είναι μονολεκτικά «βεβαιότατα». Βοήθησε την κυπριακή οικονομία; Σαφέστατα και βοήθησε την κυπριακή οικονομία. Δημιούργησε αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα προβλήματα στην αξιοπιστία και στο κύρος της χώρας μας; Βεβαίως και δημιούργησε προβλήματα στην αξιοπιστία και στο κύρος της χώρας. Υπήρχαν ελλείψεις στο πρόγραμμα; Υπήρχαν κενά; Βεβαίως και υπήρχαν κενά. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση μας με σειρά πρωτοβουλιών και σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, βελτίωσε το πρόγραμμα και πιστεύω ότι μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν το 2019 από την κυβέρνηση, τη συνδρομή τριών ανεξάρτητων διεθνών Οίκων αλλά και τις τελευταίες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο αλλά και στο κανονιστικό πλαίσιο, έκλεισαν τρύπες, αδυναμίες και κενά του επενδυτικού προγράμματος. Έρχομαι όμως σε συγκεκριμένο ερώτημα.

Τι γίνεται με εξόφθαλμες περιπτώσεις που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας; Είτε με κάποιους που με ψευδής στοιχεία παραπλάνησαν την πολιτεία, είτε έγιναν πιθανά λάθη λόγω των κενών που προϋπήρχαν στο σύστημα παρά τις σημαντικότατες βελτιώσεις που έχουν επέλθει. Θα είμαι συγκεκριμένος, για να μην διακινδυνεύσουμε ένα πρόγραμμα που βοήθησε την οικονομία της χώρας, που βοήθησε ναι και τα δημόσια οικονομικά, για να μην διακινδυνεύσουμε να χαθεί αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα επαναφέρουν το τρωμένο κύρος και αξιοπιστία της χώρας μας και δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκεί που υπήρξαν εκ μέρους αιτητών, απάτες ή λάθη, ν’ ανακληθούν τα διαβατήρια. Και να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία που υπάρχουν οι δυνατότητες να το πράξουμε, σεβόμενοι και το κράτος δικαίου.

Θέλω να έρθω στα θέματα τα εθνικά. Η επικαιρότητα στην Κύπρο φέρνει τουλάχιστον έστω και επικοινωνιακά είτε σε δεύτερη μοίρα τα σημαντικά εθνικά ζητήματα, τις εθνικές προκλήσεις και τους εθνικούς κινδύνους που παρατηρώ πάλι μ’ έναν πραγματισμό, ωσάν να είμαστε μια Ελβετία, χωρίς προκλήσεις εθνικές, χωρίς κινδύνους εθνικούς. Και επειδή δεν έμαθα μια ζωή μόνο να κάνω ανάλυση του σήμερα και πάντα αποστρεφόμουν στο να κάνω ανάλυση του παρελθόντος, θέλω να συνεχίσω στο μέτρα του δυνατού, να συνεχίσω να είμαι Προμηθέας αντί Επιμηθέας. Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα τον ερχόμενο Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Και επειδή είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε εξελίξεις, πρέπει ως πολιτική ηγεσία να προετοιμαστούμε κατάλληλα γιατί πάντα η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και θέλουμε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εν γνώση μας ότι έχουμε απέναντι μας, όχι τους συμπατριώτες μας, Τουρκοκύπριους, αλλά έναν αδίστακτο Ερντογάν. Παρά την προκλητικότητα τις καθημερινές έκνομες ενέργειες του, εμείς οφείλουμε με σύνεση και σωφροσύνη να προετοιμαστούμε και όταν θα έρθουν οι εξελίξεις, που θα έρθουν, προς το τέλος του φθινοπώρου, να είμαστε προετοιμασμένοι και με τα ερείσματα μας στην Ευρώπη αλλά και στη διεθνή κοινότητα να προσπαθήσουμε να κάμψουμε αυτή την προκλητικότητα, την αδιαλλαξία και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας προς επίτευξη ενός και μόνο εθνικού στόχου: τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος απαλλάσσοντας την χώρα μας από την κατοχή, από ξένες εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Όσον αφορά τα Βαρώσια, δεν ανησυχώ ότι κάτι θα συμβεί επί εδάφους μέχρι τον Οκτώβριο, παρόλο που στα χαρτιά και στις προετοιμασίες τους μπορεί να επεξεργάζονται τα διάφορα σενάρια αλλά επειδή είναι σαφέστατη η πεποίθηση μου που βλέπω εξελίξεις για το κυπριακό, δεν εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν επιπρόσθετες προκλητικές ενέργειες όσον αφορά τα Βαρώσια. Έρχομαι στο τελευταίο θέμα που έχει να κάνει με την πανδημία. Είχαμε μια άριστη διαχείριση, συνεχίζουμε να έχουμε μια άριστη διαχείριση και μας βρίσκει το φθινόπωρο που ξεκινά από αύριο, μια χώρα που συγκρινόμενη πανευρωπαϊκά και παγκόσμια είχαμε μια από τις καλύτερες διαχειρίσεις αλλά και αποτελέσματα όσον αφορά την πανδημία. Αγαπητοί μου, δεν είναι κάτι δευτερεύον να διασφαλίζεις το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει σε οποιοδήποτε, πλούσιο ή φτωχό, αστό ή αγρότη. Να διασφαλίζεις την προσωπική του υγεία, να διασφαλίζεις την οικογενειακή του υγεία, να διασφαλίζεις την υγεία του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας. Είναι εδώ που ακόμα μια φορά θα δώσω γιατί το αισθάνομαι, γιατί είναι η πραγματικότητα, τα εύσημα στον Πρόεδρο μας τον Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του όχι μόνο για τη διαχείρισης της πανδημίας αλλά και τα εργαλεία οικονομικής στήριξης εργαζομένων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτοεργοδοτουμένων. Το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Από τη μια τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και από την άλλη την οικονομική στήριξη στους δύσκολους όντως καιρούς που περνάμε. Και θέλω να κλείσω για να έχω την ευκαιρία να δώσω το χρόνο σε εσάς και στις ερωτήσεις σας. Να κλείσω με μια αισιόδοξη νότα.

Μια χώρα που έμαθε στα δύσκολα, να περνά με επιτυχία εθνικές κρίσεις και να τις μετατρέπει σε μεγάλες εθνικές ευκαιρίες δεν έχει να φοβηθεί τις υφιστάμενες οικονομικές δυσκολίες. Το 2021 θα βρει την κυπριακή οικονομία με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από τους υψηλότερους σε όλη την Ευρώπη. Στα εθνικά ζητήματα, σύνεση και σωφροσύνη, να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τις εξελίξεις που θα έρθουν με πρωταρχικό στόχο την επίλυση του κυπριακού. Αν δεν τα καταφέρουμε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, είμαι βέβαιος πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κάνει τους σωστούς χειρισμούς με πρώτο στόχο την επίτευξη μιας σωστής και δίκαιης λύσης, αν όχι όμως, είναι η δική μας που θα πιστωθεί με την πολιτική βούληση για την επίλυση του κυπριακού και οι τυχόν ευθύνες θα βαρύνουν την τουρκική πλευρά. Κλείνοντας και πάλι, ξέρετε, στις ήρεμες θάλασσες όλοι είναι άριστοι καπετάνιοι. Είναι στις φουρτουνιασμένες θάλασσες που χρειάζεσαι καλό καπετάνιο. Νιώθω ασφάλεια γιατί έχουμε τον Νίκο Αναστασιάδη, στο πηδάλιο της κυπριακής κοινωνίας, είμαστε δίπλα του ως ΔΗΣΥ κι εγώ προσωπικά, για τις μεγάλες εθνικές μάχες που έχουμε απέναντί μας τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά ζητήματα αλλά και με τη βεβαιότητα ότι με συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις θα αναστηλώσουμε ακόμη μια φορά το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας. Με θετικό πρόσημο για το αύριο, για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον των παιδιών μας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το που στηρίζει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού την πρόβλεψή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021 αλλά και για τις εξελίξεις όσο αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Είναι εθνικό σπορ παγκόσμια, στους πολιτικούς, να αναλύουν το παρελθόν. Εγώ τολμούσα πάντοτε, εδώ και δεκαετίες, να ρισκάρω και να προβλέπω το αύριο. Δεν έχω έναν μηχανισμό να σας πείσω σήμερα. Σημειώστε αυτά που σας είπα, και για τις εξελίξεις στο κυπριακό το φθινόπωρο αλλά και ότι θα έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Στους θεμελιούς της κυπριακής οικονομίας, στους παραδοσιακούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης. Τουρισμός. Είναι μια εκτίμηση που όλοι καταγράφουν, παγκόσμια, ότι θα έχουμε με το τέλος του φθινοπώρου το εμβόλιο. Θα ανέβει η ψυχολογία του κόσμου. Θα ξαναδούμε σημαντικότατη ανάπτυξη του τουρισμού. Στον άλλο πυλώνα της ανάπτυξης, την οικοδομική βιομηχανία, τα αποτελέσματα της πανδημίας και η διατήρηση, προσθέτει αξία στον τόπο μας. Γιατί πολλοί θα ήθελαν να ζουν σε ένα περιβάλλον με ασφάλεια για τη δημόσια και την ατομική υγεία του καθενός. Τα ίδια και για τις υπηρεσίες και το χρηματοπιστωτικό μας τομέα που θα περάσει κάποιες δυσκολίες το 2021 και πρέπει και ο χρηματοπιστωτικός τομέας να προετοιμαστεί γιατί είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αύξηση και πάλι των ΜΕΔ αλλά πρέπει από τώρα να κάνουν τους προγραμματισμούς και να στηρίξουν τους βιώσιμους δανειολήπτες και πελάτες τους. Πιστεύω στη σωστή διαχείριση, ακόμη μια φορά της οικονομίας από την κυβέρνηση αλλά πιστεύω και στο γινάτι του κάθε Κύπριου και του επιχειρηματία και του αυτοεργοδοτούμενου και του εργαζομένου. Η δύναμη του Κύπριου πολλαπλασιάζεται όταν έχουμε προκλήσεις. Τα ζήσαμε τα 1974 και την οικονομική ανάπτυξη που είχαμε. Τα ζήσαμε σε εθνικούς στόχους που πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη. Και πετύχαμε να αναστηλώσουμε μια οικονομία που ήταν υπό χρεωκοπία το 2013 με τα αποτελέσματα που είχαμε και μας δίνουν τη δυνατότητα σήμερα που στεκόταν σε γερά θεμέλια να στηρίζουμε το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Ναι, επαναλαμβάνω τη βεβαιότητα μου, για την οικονομική ανάκαμψη και τα αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας το 2020-21. Και στα εθνικά ζητήματα, γιατί έχουμε και τη θέληση για ένα ιστορικό συμβιβασμό που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των Ελληνοκυπρίων και του κάθε Κύπριου πολίτη, και την ασφάλεια του, αλλά την ίδια ώρα ξέρουμε και τα όρια, ως που φτάνουν τα εθνικά όρια, που δεν πρόκειται να τα παραβιάσουμε, γιατί στόχος είναι να βρούμε μια λύση που να είναι διαρκής και να προσφέρει ασφάλεια στο σύνολο των Κυπρίων πολιτών, χωρίς ξένες εξαρτήσεις, ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

Σε ερώτηση για το θέμα των διαβατηρίων και στο να γίνουν ανακλήσεις αλλά και ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες ή κάποια δημοσιεύματα, που λένε πως με την προηγούμενη νομοθεσία ακόμα και εκεί που εντοπίζονται καταχρήσεις και πλαστά έγγραφα είτε εγκληματικές ενέργειες, δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω της νομοθεσίας να γίνουν ανακλήσεις και αν θεωρεί ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού πως το πρόγραμμα με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, αν πλέον δεν μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιώσεις , ούτος ώστε να μην ξαναβρεθούμε ενώπιον τέτοιων συνθηκών, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν με πρόταση της Κυβέρνησης, με την αλλαγή στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, είναι ικανοποιητικές. Εάν όμως στο μέλλον φανεί ότι χρειάζονται βελτιώσεις, περαιτέρω, εδώ είμαστε και ξέρω ότι και η Κυβέρνηση, έχει την ίδια άποψη μαζί μας. Όσον αφορά το προηγούμενο ερώτημα, δεν χάθηκα και δεν θα χαθώ ποτέ πίσω από νομικίστικη αντιμετώπιση. Ένα απλό θα πω. Κάποιος που αποκτά οτιδήποτε, είτε είναι διαβατήριο είτε είναι περιουσία, με ψευδής παραστάσεις, δεν έχει δικαίωμα σε τι έχει αποκτήσει. Διότι ξεκίνησε από μια παράνομη και παράτυπη παρουσίαση στοιχείων».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα πιθανών που είναι σε θέση να προτείνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφορικά με την αναχαίτιση της αύξησης της ανεργίας και των κόκκινων δανείων και επιπρόσθετα όσο αφορά τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα νοουμένης και της στάσης της Τουρκίας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Έχετε δίκιο ότι με έναν ρεαλισμό, με τη συμπεριφορά του Ερντογάν πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε, να είμαστε αποφασισμένοι και σωστά προετοιμασμένοι, ν’ αποδείξουμε ακόμη μια φορά στη διεθνή κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα, την αποφασιστικότητά μας να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή, εν γνώσει της διεθνούς κοινότητας, οι απαράδεχτες και έκνομες ενέργειες του Ερντογάν. Ως προς τα μέτρα, είπα το πρώτο με την έκκλησή μου στους εργοδότες. Και το λέει ένας άνθρωπος που καλοπροαίρετα κάποιοι πολιτικοί μου αντίπαλοι με κατηγορούν ότι στηρίζω τον ιδιωτικό τομέα. Δικαίωμά τους. Έχω όμως επιπρόσθετο πολιτικό λόγο να ζητώ από αυτούς που συνειδητά στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και την οικονομία, έχω το δικαίωμα και να απαιτώ και να ζητώ και ζητώ από τους εργοδότες να μην είναι οι εργαζόμενοι το πρώτο θύμα».

Σε ερώτηση για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε:

«Η κυβέρνηση δήλωσε και είναι και θέση την οποία στηρίζουμε ότι το ενεργειακό μας πρόγραμμα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Θα πω όμως και μια δική μου ανάλυση. Γιατί πρέπει να παρακολουθούμε το τι συμβαίνει παγκόσμια για τα θέματα ενέργειας. Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα, στις διεθνείς αγορές, είναι από τις χαμηλότερες που είχε ποτέ. Κι αυτό έχει να κάνει με το ότι καθημερινά ανακαλύπτονται σοβαρά κοιτάσματα φυσικού αερίου ανά το παγκόσμιο, δεύτερον, έχουμε τις ανακαλύψεις του Shell Gas, η Αμερική ως η μεγάλη εισαγωγική χώρα γίνεται τώρα μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες στο φυσικό αέριο αλλά και την παγκόσμια επένδυση με πρώτη ομάδα κρατών την ΕΕ, να επενδύει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως και η κούρσα που γίνεται για το υδρογόνο, για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα sτο ενεργειακό μείγμα θα ενισχύονται όλα αυτά τα εναλλακτικά που έχω αναφέρει. Σημαντικά τα αποθέματα, εν γνώσει μας όμως ότι είναι πολύ μακριά από τις ακτές μας και είναι πολύ βαθιά στη θάλασσα και είναι πολύ μακριά από τις αγορές. Με πραγματισμό αντιμετωπίζω τα πάντα χωρίς να υποβαθμίζω την αξία των ενεργειακών αποθεμάτων, από την άλλη δεν θέλω να προσδώσω καμιά υπερβολή ότι με τα κοιτάσματα θα γίνουμε όλοι οι Κύπριοι σεΐχηδες».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων κι αν πρέπει να σταματήσει, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Ήμουν σαφής. Βοήθησε και βοηθά την κυπριακή οικονομία και για να μην διακινδυνεύσουμε το να τεθεί σε κίνδυνο ή κατάργησή του, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που να επαναφέρουν την αξιοπιστία και το κύρος της κυπριακής πολιτείας. Ήταν και είναι χρήσιμο εργαλείο και δεν αφορά μερικές δεκάδες πρόσωπα. Αφορά σχεδόν ένα στους δυο εργαζομένους στην κυπριακή οικονομία. Όχι μόνο στον τομέα της ανάπτυξης γης αλλά και των κατασκευών, των υποστηρικτικών υπηρεσιών, αυτούς που κάνουν τούβλα, αυτούς που πωλούν ηλεκτρικές συσκευές, τους διακοσμητές, τους αρχιτέκτονες, τους πολιτικούς μηχανικούς. Δεκάδες επαγγέλματα και με οικονομικούς όρους να πω και κλείνω, αν υπάρχουν δυο τομείς με τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή οφέλους σε μια οικονομία, και όσο αφορά θέσεις εργασίας αλλά και πολλαπλασιαστή, σε μια οικονομία είναι οι τομείς του τουρισμού και των κατασκευών. Και να διευκρινίσω, το πρόγραμμα το επενδυτικό δεν αφορά μόνο τον κατασκευαστικό τομέα. Είναι λάθος να δημιουργείται αυτή η εντύπωση. Έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε οποιαδήποτε κυπριακή επιχείρηση. Την ίδια ώρα που μέχρι να ψηφιστεί στη Βουλή 150.000 καθαρά πήγαιναν στα ταμεία του κράτους, για σκοπούς έρευνας και τεχνολογίας και για προσιτή κοινωνική στέγη. Που μετά από την ψήφιση το ποσό ανήλθε στις 200.000».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, τι κρατάει ο κ. Νεοφύτου κι αν είναι το σημείο της συγκυρίας, της διαρροής ή τον γενικότερο προβληματισμό ώστε να μην επιτρέψουμε και πάλι διασυρμό της αξιοπιστίας της χώρας και σε ένα δεύτερο ερώτημα, ρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και για τις εξελίξεις που αφορούν στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Δυο σημαντικά ερωτήματα. Είπα σε κανένα θέμα δεν έχω υπεκφυγές. Και ξεκινώ από το δεύτερο. Είναι δικαίωμα του κάθε οργανισμού να αποφασίζει για το management του. Το δεύτερο, η άποψή μου είναι άψογη για τον κ. Μάτση. Το τρίτο, πάλι ξεκάθαρη θέση, ιδιαίτερα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπάρχουν σοβαρότατοι εποπτικοί κανόνες που διαχωρίζουν τους επενδυτές και τους μετόχους από τη Διοίκηση. Και τα θέματα management είναι ευθύνη του εκάστοτε συμβουλίου. Είναι για αυτό που η ΕΚΤ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό οργανισμό και ειδικά στις συστημικές τράπεζες, πρέπει να είναι η πλειοψηφία ενός ΔΣ. Άρα σεβόμενοι τον κάθε μέτοχο, τον κάθε οργανισμό, το κάθε συμβούλιο, κι εκείνοι πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί για το corporate governance ενός οργανισμού και ιδιαίτερα χρηματοπιστωτικού.

Όσο αφορά τις διαρροές, επαίσχυντες. Όμως δεν είμαι εξ εκείνων που θα πω ότι επειδή έγιναν, κακώς, οι διαρροές, δεν τις λαμβάνουμε υπόψη. Ανεξάρτητα των κινήτρων, του σταθμού ή αυτών που έκαναν τις διαρροές, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και εκεί που υπάρχουν κενά να πάρουμε αποφάσεις. Ξεκάθαρα. Την ίδια ώρα βεβαίως και τίθεται το ερώτημα, ποια τα ελατήρια κάποιων να βρουν αυτόν τον συγκεκριμένο σταθμό. Φαίνεται ότι από την Κύπρο διέρρευσαν αυτά τα στοιχεία για τον συγκεκριμένο οργανισμό κι αν υπάρχουν πολιτικά ή άλλα ελατήρια. Για εμένα, ταπεινά, ξεκάθαρα. Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι η διαρροή έγινε, τα έγγραφα δόθηκαν γιατί είναι οι βούλες της Βουλής, με τα σημειώματα κι όσα ανάφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, σε οχτώ πολιτικούς αρχηγούς και 10 μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών που ενδεχομένως κάποια από τα μέλη να είναι και Προέδροι κομμάτων. Σύνολο μάξιμουμ 18 ατόμων. Είμαι ένας από τους πιθανούς υπόπτους των διαρροών. Αλλά οι πιθανοί δεν ξεπερνούν μάξιμουμ τους 18».