Αβέρωφ: Εμπιστευόμαστε ότι θα ληφθούν σωστές αποφάσεις με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία

Δηλώσεις Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Προέδρου ΕΔΕΚ κ. Μαρίνου Σιζόπουλου για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σε δηλώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας προέβησαν σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνος Σιζόπουλος μετά τη μεταξύ τους συνάντηση. Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε σχετικά:

«Αντιλαμβάνομαι ότι επεξεργάζονται οι επιδημιολόγοι τα τελευταία στοιχεία από τα τεστ που έχουν γίνει, τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, δεν έχουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός την ώρα που μιλούμε οποιαδήποτε ενημέρωση για τα νέα δεδομένα. Εμπιστευόμαστε ότι θα ληφθούν υπόψη με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την ατομική υγεία αλλά και άλλους παράγοντες, οι σωστές αποφάσεις από την κυβέρνηση. Σε αυτά τα ζητήματα χωρίς να έχεις ενημέρωση και χωρίς να είσαι ειδικός, δεν είναι κατά την άποψή μας σωστό και σώφρον να κάνουμε τοποθετήσεις. Αν και εφόσον έχουμε μια γενική ενημέρωση, μπορούμε να πούμε κάποιες απόψεις αλλά περισσότερη βαρύτητα είναι στην εκτελεστική εξουσία έχοντας υπόψη και τις απόψεις των ειδικών».

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Όπως ήδη γνωρίζετε από την πλευρά της ΕΔΕΚ, από τον περασμένο Μάρτιο, έχουμε δώσει ολοκληρωμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας. Τόσο σε οικονομικό σε κοινωνικό αλλά και σε ιατρικό επίπεδο. Τονίσαμε πολλές φορές ότι κάποια από τα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά, αντιφατικά, και αψυχολόγητα. Και θα είναι μεγάλο λάθος μονίμως να μεταφέρουμε την ευθύνη πάνω στους πολίτες που δεν συνεργάζονται. Υπάρχουν πολίτες που δεν συνεργάζονται αλλά υπάρχουν και πολίτες που η απουσία συνεργασίας είναι αποτέλεσμα αντιφατικότητας μέτρων. Δεν είναι της ώρας να σχολιάσουμε αυτά τα μέτρα.

Τα καινούργια μέτρα που θα ληφθούν θα τα σχολιάσουμε στη βάση πια της αξιολόγησης του κάθε μέτρου ξεχωριστά. Να υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Νοέμβριο όταν νοσηλεύονταν μόνο πέντε άτομα στο νοσοκομείο αναφοράς, ως ΕΔΕΚ τολμήσαμε να καταθέσουμε δημόσια πρόταση, για καθολικό εγκλεισμό για τρεις εβδομάδες για να μπορέσουμε ακριβώς να αποτρέψουμε αυτά που βιώνουμε σήμερα. Δυστυχώς η εισήγησή μας δεν εισακούστηκε. Από εκεί και πέρα στη βάση των καινούργιων δεδομένων θα σχολιάσουμε τα μέτρα αλλά την ίδια στιγμή θα προτείνουμε τις δικές μας λύσεις, τις δικές μας προτάσεις. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε ότι και η επιδημιολογική ομάδα και η κυβέρνηση θα τις αξιολογήσουν σωστά και θα τις αξιοποιήσουν στο βαθμό που θα ήθελαν να τις αξιοποιήσουν».