Αβέρωφ: Είναι αδιανόητο ακόμη να συζητούμε αν πρέπει να βάλουμε κλιματιστικά στις τάξεις

Αβέρωφ: Είμαστε στο 2020, ζούμε στον τόπο μας τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, ζούμε μέρες με 45-46 βαθμούς Κελσίου τον Σεπτέμβριο και για εμένα είναι αδιανόητο ακόμη να συζητούμε αν πρέπει να βάλουμε κλιματιστικά στις τάξεις. Πρέπει να παρθεί η πολιτική απόφαση, με έναν σωστό προγραμματισμό και όλοι οι εμπλεκόμενοι να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα που και η τελευταία τάξη θα έχει κλιματιστικά το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Το οφείλουμε και στους εκπαιδευτικούς, το οφείλουμε πρωτίστως στους μαθητές.

Με τον Υπουργό Παιδείας κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τους συνεργάτες του συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου δήλωσε τα εξής:

«Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον κ. Νεοφύτου, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τη φοίτηση των μαθητών και των μαθητριών. Σήμερα έχουμε υποδεχτεί τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν υποδεχτεί τους μαθητές και τις μαθήτριες σε 735 σχολεία Παγκυπρίως. Σχεδόν 108.000 μαθητές και μαθήτριες έχουν παρουσιαστεί στα σχολεία και βεβαίως βρίσκονται στη θέση τους περισσότεροι από 13.000 εκπαιδευτικοί οι οποίοι στελεχώνουν τα σχολεία μας, με μια στελέχωση η οποία ειδικά φέτος έχουμε προνοήσει με τη συνεργασία της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και έγινε νωρίτερα απ’ ότι ποτέ. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τις άλλες χρονιές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις έκτακτες αυτές συνθήκες.

Τα σχολεία λειτουργούν με την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και βεβαίως τα οποιαδήποτε επιμέρους ζητήματα παρουσιάζονται σε σχολεία, σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου, εφόσον σήμερα λειτούργησαν σχεδόν 5.000 αίθουσες διδασκαλίας είναι επόμενο κάπου να υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία σπεύδουμε να επιλύσουμε. Έχω πει στον κ. Νεοφύτου ότι η πολιτική της κυβέρνησης εφαρμόζεται στη βάση και των μεταρρυθμίσεων τις οποίες προωθούμε στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε την υγειονομική ασφάλεια. Το σχολείο όπως απέδειξε τον Μάιο και τον Ιούνιο ότι είναι ένας χώρος υγειονομικής ασφάλειας, αυτό θα κάνει και τώρα και βεβαίως ταυτόχρονα προωθούμε και το στρατηγικό σχέδιο για την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση με πολύ σημαντικές επενδύσεις. Έχω ευχαριστήσει τον κ. Νεοφύτου για το ενδιαφέρον του και το ενδιαφέρον του Δημοκρατικού Συναγερμού και των συνεργατών του, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε το Υπουργείο με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και ότι είμαστε στη διάθεσή τους για οποιεσδήποτε εισηγήσεις ή παρατηρήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τα οποία όλοι επιζητούμε από κοινού».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Θέλω πρώτα να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές, μια καλή χρονιά. Στους εκπαιδευτικούς, μια παραγωγική χρονιά κι ένα μήνυμα. Ότι χωρίς τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των Συνδέσμων Γονέων των Σχολικών Εφορειών, και του Υπουργείου Παιδείας, δεν μπορούμε να πετύχουμε τους μεγάλους μας στόχους. Για εμάς, δυο είναι τα πιο σημαντικά αγαθά που μπορεί κάποιος να έχει. Τη μόρφωση και την υγεία. Και λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε λόγω της πανδημίας, πρέπει να παντρέψουμε και τα δυο. Τα παιδιά μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κινδυνεύει η υγεία τους, ούτε των εκπαιδευτικών, ούτε των γονιών τους ή των παππούδων τους και από την άλλη να πάρουν τη σωστή μόρφωση αντιμετωπίζοντας τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται. Η ικανοποιητική έναρξη της φετινής χρονιάς, παρά τις πολλές δυσκολίες, μας βρίσκει ως Δημοκρατικό Συναγερμό ικανοποιημένους. Αναφέρθηκαν από τον Υπουργό συγκεκριμένα προβλήματα, εν γνώσει μας ότι είναι αναμενόμενο ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες θα υπάρχουν και κάποια προβλήματα.

Θέλω να πιστεύω κ. Υπουργέ ότι μαζί με τους συνεργάτες σας, θα προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες έστω και αν τα προβλήματα είναι μικρής κλίμακας, να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα που συζητείται εδώ και χρόνια. Με κάποιες εκθέσεις που υπήρχαν στο Υπουργείο Παιδείας, με μια αρνητική προσέγγιση στην τοποθέτηση κλιματιστικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικός δεν είμαι γι’ αυτά τα ζητήματα, ούτε έχω οποιαδήποτε τεχνική γνώση. Βάζω πάντα όμως την απλή λογική. Στο γραφείο μου όταν έχω κλιματιστικά για το καλοκαίρι, δεν έχει πρόβλημα αλλά κάποιοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι αν έχει κλιματιστικά στην τάξη με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς, έχει πρόβλημα. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή τη λογική.

Είμαστε στο 2020, ζούμε στον τόπο μας τα αποτελέσματα δυστυχώς της κλιματικής αλλαγής, ζούμε μέρες με 45-46 βαθμούς Κελσίου τον Σεπτέμβριο και για εμένα είναι αδιανόητο ακόμη να συζητούμε αν πρέπει να βάλουμε κλιματιστικά στις τάξεις. Η λογική, μου επιβάλλει να πω πως είναι στοίχημα για την πολιτεία. Δεν θέλω να παρέμβω στις οποιοδήποτε συζητήσεις, θέλω να το πω με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να παρθεί η πολιτική απόφαση, μ’ έναν σωστό προγραμματισμό κράτους, σχολικών εφορειών και όλοι οι εμπλεκόμενοι να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα που και η τελευταία τάξη θα έχει κλιματιστικά για το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Το οφείλουμε και στους εκπαιδευτικούς, το οφείλουμε πρωτίστως στα παιδιά και τους μαθητές μας».