Αβέρωφ: Είμαστε σε μια άκρως οριακή καμπή για το Κυπριακό

Αβέρωφ: Είμαστε σε μια άκρως οριακή καμπή για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κλήθηκε σήμερα με το πέρας επίσκεψης στο Καταφύγιο Σκύλων D.O.G Rescue Cyprus στο Δάλι να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Έχουμε τουρκικές προκλήσεις, είναι και το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, θα τεθεί νέα τακτική, τι μπορούμε να κάνουμε;

Απάντηση: Σίγουρα μπορώ να πω και θα επαναλάβω τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν είμαστε πλέον σε μια κρίσιμη καμπή του Κυπριακού. Αλλά σε μια άκρως οριακή καμπή για το Κυπριακό.

Έχουμε τη θέση και την άποψη πως παρέκκλιση από την ΔΔΟ και παρέκκλιση από το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τον Κυπριακό Ελληνισμό. Πρέπει με σύνεση και σωφροσύνη ως πολιτική ηγεσία να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, γιατί στόχος μας ήταν και παραμένει η επανένωση του τόπου. Και όχι μετά από 44 χρόνια να είναι πιθανώς ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης του τόπου μας.

Εμείς στηρίζουμε τον ΠτΔ και θα του παράσχουμε κάθε στήριξη, όχι με φραστικές διακηρύξεις εντός του εσωτερικού, αλλά εντείνοντας τις διεθνείς μας δραστηριότητες. Επισημαίνοντας στους συνομιλητές μας και ιδιαίτερα τους ευρωπαίους. Θα έχω την ευκαιρία την Τρίτη και την Τετάρτη να συναντηθώ με την ανώτατη ηγεσία των Βρυξελλών.

Μπήκαμε στην ΕΕ γιατί πιστεύουμε στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αρχές. Μπήκαμε στην Ευρώπη για να λειτουργήσει η Ευρώπη ως καταλύτης για να ενώσουμε τον τόπο μας και να απαλλαγούμε από την κατοχή.

Δεν μπήκαμε στην Ευρώπη για να διχοτομήσουμε τον τόπο μας και να έχουμε δύο κράτη. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα και θα ζητήσω από τους συνομιλητές μου στην Ευρώπη και την δική τους ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Εγώ την γνωρίζω. Αλλά είναι καλό να ακουστεί και δημόσια. Πως είναι δυνατόν η Ευρώπη να δεχθεί δυο κράτη στην Κύπρο;

Να το κατανοήσει και η Τουρκία η οποία από την μία προβάλλει απαράδεκτες θέσεις στο Κυπριακό και από την άλλη ζητά την επανέναρξη του διαλόγου με την Ευρώπη για να βελτιώσει τη σχέση της με την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ερώτηση: Όσον αφορά τις ενεργειακές διεργασίες που γίνονται θεωρείται ότι κατά κάποιο τρόπο δυσκολεύουν τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού;

Απάντηση: Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σωστά η κυβέρνηση μας προχωρεί προς τον ενεργειακό σχεδιασμό και καλύτερη απόδειξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας είναι η αναμενόμενη γεώτρηση εκ μέρους της EXXON MOBIL. Και όταν κάνει γεώτρηση η EXXON MOBIL είναι εδώ στην Κύπρο η Αμερική.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καλός εκτιμητής των εξελίξεων για να πει πως δεν θα τολμήσουν να παρεμποδίσουν την γεώτρηση της EXXON MOBIL.

Έμαθα τόσα χρόνια στην πολιτική να μιλώ με πολύ ειλικρίνεια στο λαό. Είναι δυνατόν όχι να δημιουργήσουν θερμά επεισόδια, και αυτό το αποκλείω, αλλά να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάποιες γκρίζες ζώνες στην ΑΟΖ προσπαθώντας να κάνουν γεωτρήσεις είτε η Τουρκία είτε το ψευδοκράτος εντός της ΑΟΖ. Βεβαίως τέτοια ενέργεια θα είναι παράνομη και παράτυπη και πρέπει, αν συμβεί, με όλες τις δυνάμεις που έχουμε, να το καταγγείλουμε στα διεθνή φόρα και στην Ευρώπη με τον πλέον έντονο τρόπο.