Αβέρωφ: Είμαι αισιόδοξος πως μέσα από τον διάλογο μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο σχολείο

Αβέρωφ: Είμαι αισιόδοξος πως μέσα από τον διάλογο μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο σχολείο.

Την ΠΟΕΔ επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τους βουλευτές κ. Γιώργο Κάρουλλα και κ. Πρόδρομο Αλαμπρίτη καθώς και στελέχη του κόμματος. Η κ. Μύρια Βασιλείου εκ μέρους της ΠΟΕΔ δήλωσε για τη συνάντηση με τον κ. Νεοφύτου τα εξής:

«Καταρχήν να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού που μας έκανε την τιμή να έρθει σήμερα στην ΠΟΕΔ για να ενημερωθεί από τα μέλη της Γραμματείας για θέματα που απασχολούν τον χώρο της εκπαίδευσης, της Δημοτικής Εκπαίδευσης και βεβαίως τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας του Συναγερμού. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε ότι τα κόμματα του τόπου μας είναι κοντά στους εκπαιδευτικούς και η εκπαίδευση είναι ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει η επικοινωνία και η στήριξη τέλος πάντων και από τον Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά και από τα άλλα κόμματα. Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται βοήθεια από την πολιτεία. Εκείνο που απασχόλησε τη σημερινή μας συζήτηση είχε να κάνει τόσο με θέματα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς υπό τη σκιά της πανδημίας και βεβαίως το θέμα της αγορά υπηρεσιών που δυστυχώς συνεχίζει να απασχολεί τον χώρο της εκπαίδευσης».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, θεωρήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου ότι θα πρέπει να μιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς γιατί είναι ο εκπαιδευτικός είναι λειτούργημα που πλάθει τους πολίτες του αύριο για ένα τόπο. Σε μια χρονική συγκυρία που το είπα και παλαιότερα, τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας ήταν τα παιδιά μας γιατί για δυο σχολικές χρονιές, το 2019-2020 και 2020-2021, με lockdowns και άλλα μέτρα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, προδημοτικής, δημοτικής, μέσης, πανεπιστημιακής, είχαν ένα κόστος μεγάλο που δύσκολα θα αναπληρωθεί. Οι κερδοζημιές σε μια επιχείρηση αναπληρώνονται, αυτό που κόστισε στα παιδιά μας παγκόσμια για δυο χρόνια δύσκολα μπορεί να καλυφθεί όσο προγραμματισμένοι να είμαστε σε παγκόσμιο ή εθνικό επίπεδο.

Ξέρω ένα πράγμα: για να έχεις αποτέλεσμα θέλει να έχεις ανθρώπους αξιοπρεπείς, ευτυχισμένους για να φτιάξουν και να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς νέους, μορφωμένους νέους και ευτυχισμένα παιδιά. Είναι προϋπόθεση ο εκπαιδευτικός να είναι ικανοποιημένος από το εκπαιδευτικό περιβάλλον, να έχει το μεράκι και τον ζήλο για να δημιουργήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Με πιο μορφωμένους νέους μας καλύτερα εφοδιασμένους πνευματικά, έχουμε και καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Γι’ αυτό συζητήσαμε με την ΠΟΕΔ, την Πρόεδρο και τους συνεργάτες της, πέραν από κάποια εξειδικευμένα ζητήματα που απασχολούν την ΠΟΕΔ, την κοινή συνισταμένη: εκεί που χρειάζεται να προχωρούμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για το καλό των παιδιών και των μαθητών. Πάντα προσαρμοσμένες οι μεταρρυθμίσεις στα δεδομένα της Κύπρου, στα τοπικά και εθνικά δεδομένα.

Είμαι αισιόδοξος πως μέσα από τον διάλογο μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο σχολείο. Ξέρετε είμαι υπέρμαχος πάντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όμως θέλω κάτι να ομολογήσω. Παγκόσμια δεν θα είχαμε την πρόοδο που έχουμε σήμερα, αν δεν υπήρχε το δημόσιο σχολείο γι’ αυτό και πρέπει να το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί είναι μέσα από τα δημόσια σχολεία παγκόσμια που βγήκαν τα δυνατά μυαλά που άλλαξαν τον κόσμο».