Αβέρωφ: Είμαι αισιόδοξος, η οικονομία βάζει μπροστά, επανακτούμε την ελευθερία μας

Αβέρωφ: Είμαι αισιόδοξος, η οικονομία βάζει μπροστά, επανακτούμε την ελευθερία μας και θα έχουμε και μια πάρα πολύ δυνατή τουριστική σεζόν για τους επόμενους μήνες

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λεμεσό με επίκεντρο τη ναυτιλία. Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Σήμερα είμαι εδώ στη Λεμεσό με τη βιομηχανία που ασχολείται με τη ναυτιλία. Ένας τομέας που η Κύπρος μας είναι από τις μεγάλες δυνάμεις παγκόσμια. Συμπίπτει η σημερινή μου επίσκεψη με το άνοιγμα του συνόλου της κυπριακής οικονομίας, ένα πολύ θετικό μήνυμα χάρη στις θυσίες των πολιτών αλλά συμπίπτει και με μια εξαιρετική απόφαση για τον τομέα της ναυτιλίας που με βάση το διάταγμα θεωρείται ουσιώδης υπηρεσία και έχουν επιλυθεί στο σύνολο τους τα προβλήματα που αφορούν την παρουσία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Μέρα με τη μέρα επανακτούμε την ελευθερία μας, όλοι οι τομείς σήμερα στην Κύπρο από το πρωί λειτουργούν. Τα παιδιά μας, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, είναι στα σχολεία. Ο τουρισμός ξεκινά με τη χώρα μας να έχει τις τελευταίες μέρες ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μετάδοσης του ιού πανευρωπαϊκά. Χτες ήταν κάτω από 2 τοις χιλίοις. Επαναλαμβάνω χάρη στις θυσίες των πολιτών και της σωστής διαχείρισης αλλά εκ των πραγμάτων και την ορθότητα του προσωρινού lockdown των δυο εβδομάδων. Αυτή η θετική εικόνα επιτρέπει σταδιακά το κράτος, η κυβέρνηση να αξιολογεί και εκεί που δεν διακινδυνεύεται η δημόσια υγεία να προχωρούμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις. Πέρα από τη λειτουργία της οικονομίας να επανακτήσουμε σταδιακά και το 100% της ελευθερίας μας.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Από την άλλη είμαστε άνθρωποι πραγματιστές, η μεγάλη εικόνα είναι εκεί και είναι μια επιτυχής διαχείριση της πανδημίας. Επαναλαμβάνοντας, με τη χώρα μας με τα λιγότερα lockdowns, τους λιγότερους θανάτους λόγω της πανδημίας, τα νοσοκομεία μας αποσυμφορημένα, την οικονομία μας να αντέχει και σε πλήρη λειτουργία. Αυτή είναι η μεγάλη θετική εικόνα.

Υπάρχουν όμως και κάποια μικρά πράγματα τα οποία χρειάζονται βελτίωση, χρειάζονται βελτίωση για να βοηθούμε τους πολίτες που νομοταγείς και συνεπέστατοι, εφαρμόζουν τα διατάγματα του κράτους. Φαινόμενα όπως οι πολλές ώρες στις γραμμές των rapid tests, αναγκαίες στην εφαρμογή των διαταγμάτων, πιστεύω πως τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα, υπάρχουν τρόποι, συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τοπικούς φορείς, ούτως ώστε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία στους πολίτες. Επαναλαμβάνω, τα μεγάλα είναι εκεί, θετικότατη η εικόνα, υπάρχουν κάποια μικρά που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την κοινωνία και τον κόσμο, σταδιακά να διορθώνουμε αυτά τα μικρά ζητήματα και να προχωρούμε μπροστά με αισιοδοξία.

Κλείνω λέγοντας ότι είμαι αισιόδοξος, η οικονομία βάζει μπροστά, επανακτούμε την ελευθερία μας και θα έχουμε και μια πάρα πολύ δυνατή τουριστική σεζόν για τους επόμενους μήνες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα σημεία που ο κ. Νεοφύτου ανέφερε σχετικά με τον συνωστισμό και τις τροποποιήσεις της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε τα εξής:

«Να είμαστε δίκαιοι και προς τους Υπουργούς και την κυβέρνηση. Δεν είναι ένα θέμα που υπάρχει εγχειρίδιο διαχείρισης, είναι πρωτόγνωρα αυτά που ζούμε άρα είναι το σημαντικό βήμα, μια μπουκάλα νερό, ένα χυμό στον νεαρό που περιμένει στην γραμμή, η πολιτική άμυνα να εμπλακεί, να βάλουμε και λίγη σκιάδα να έχουμε λίγη σκιά όταν περιμένει ο κόσμος. Μικρά-μικρά πράγματα που βελτιώνουν την εικόνα και τη διάθεση του κόσμου. Ο κόσμος μας δεν είναι παράξενος, ο κόσμος μας είναι στην πλειοψηφία του νούσιμος κόσμος, καταλαβαίνει την αναγκαιότητα κάποιων μέτρων, από την άλλη αναμένει κάποια μικρά πράγματα να βελτιώνονται για το καλό όλων».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει η ναυτιλία, ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:

«Ξέρετε η ναυτιλία είναι ένας δυνατός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας με μέσους μισθούς για τους εργαζόμενους που εργάζονται στις εταιρείες διαχείρισης και τους άλλους τομείς της ναυτιλίας, κατά μέσο όρο είναι και πιο ψηλοί από τον μέσο όρο της δημόσιας υπηρεσίας. Άρα είναι ένας τομέας που δεν ζήτησε ένα σεντ από το κράτος, ποτέ δεν έπαιξαν πουρού, ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν και προσφέρουν τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία. Εδώ στη Λεμεσό από τις δέκα μεγαλύτερες πλοίο-διαχειρίστριες εταιρείες στον κόσμο, η πλειοψηφία είναι εδώ στη Λεμεσό. Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες άρα φίλε Υφυπουργέ Ναυτιλίας ηγείσαι ενός χαρτοφυλακίου πολύ δυναμικού. Η Κύπρος μικρή όταν πας σε διεθνή συνέδρια για τη ναυτιλία εγώ θα το πω αγαπητέ Βασίλη. Όταν πήγαινα στο IMO στο Λονδίνο, θυμάται ο φίλος ο Θωμάς, ένιωθα πως ήμουν Υπουργός υπερδύναμης. Έτρεχαν όλοι και είχαμε εξαιρετικούς συνεργάτες εκεί που είχαν μια εκτίμηση, η Κύπρος στον χώρο της ναυτιλίας ήταν και παραμένει διεθνώς δυνατή με εξαιρετική εικόνα. Έτσι Κύπρο θέλουμε για όλα τα ζητήματα».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε τα εξής:

«Σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο. Έχει μια ιδιαίτερη σημασία η σημερινή παρουσία γιατί σηματοδοτούμε την έναρξη, την επανεκκίνηση της οικονομίας δίπλα σε ένα τομέα που αντιλαμβάνεστε την προοπτική, την δυναμική και την συμμετοχή που έχει στην κυπριακή οικονομία. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση και επαφές και θα ήθελα να διαπιστώσω για ακόμα μια φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Προέδρου του, Αβέρωφ Νεοφύτου, γι’ αυτό τον πολύ παραγωγικό τομέα».

Ο κ. Καζάκος δήλωσε από την πλευρά του τα εξής:

«Εκ μέρους του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε σήμερα μαζί μας τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, συνοδευόμενο από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας. Όπως ήδη αναφέρθηκε τόσο από τον κύριο Νεοφύτου όσο και από τον κύριο Δημητριάδη, στα πλαίσια της συζήτησης έγινε μια σύντομη ανάλυση των τρεχόντων λειτουργικών προβλημάτων που υφίστανται αλλά σε πλήρη συνεργασία και με το Υφυπουργείο και άλλα αρμόδια τμήματα της κυβέρνησης θεωρούμε ότι η ναυτιλία συνεχίζει να συνεισφέρει τόσο οικονομικά αλλά όσο και από πλευράς εργοδοσίας. Χαιρόμαστε και καλωσορίζουμε την επίσημη αναβάθμιση της ναυτιλίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες αλλά σε αυτά θα δείτε και από μόνοι σας ότι ακόμα και τώρα εμείς τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά έστω και αν οι ουσιώδεις υπηρεσίες έχουν συμπεριλάβει και την ναυτιλία. Η ναυτιλία συνεχίζει καθ΄ όλη τη διάρκεια και της πανδημίας που περνάμε από τον Νοέμβρη 2019 να συνεισφέρει ασταμάτητα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού όλων των βασικών υλών και πρώτων αναγκών που χρειάζονται όσο οι εταιρείες και η κοινωνία. Πιστεύουμε ότι με τη στήριξη τόσο του κυβερνώντος κόμματος αλλά και ολόκληρης της πολιτείας η ναυτιλία θα μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει ασταμάτητα τόσο οικονομικά αλλά και κοινωνικά αλλά ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι τεράστιες προκλήσεις που δεχόμαστε από τον διεθνή ανταγωνισμό. Ευχαριστούμε τόσο τον Πρόεδρο όσο και τον Υφυπουργό για τη σημερνή τους παρουσία».