Αβέρωφ: Δεν κάνουμε μεταρρύθμιση ούτε για τους Δημάρχους, ούτε για τα κόμματα

Αβέρωφ: Δεν κάνουμε μεταρρύθμιση ούτε για τους Δημάρχους, ούτε για τα κόμματα. Κάνουμε τη μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Όσο λιγότεροι είναι οι δήμοι τόσο πιο οικονομικά εύρωστοι, τόσο λιγότερα θα πληρώνουν οι δημότες και τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα απολαμβάνουν

Για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους στη Λεμεσό ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας τα εξής:

«Κοιτάξτε σε αυτόν τον τόπο υπάρχει ένα κόμμα, το ΑΚΕΛ, που σέβομαι και το κόμμα και τις ιδεολογίες τους. Δεν θα δεχτώ ποτέ την προπαγάνδα τους. Είπαμε και το εννοούμε, θα κάνουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ξεκινήσαν από 14 δήμους, επέμεναν, ήρθε το Υπουργείο Εσωτερικών και είπε μάξιμουμ 17, διαφορετικά δεν θα είναι μεταρρύθμιση. Μπήκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών, έκοψαν και έραψαν οι του ΑΚΕΛ, παρουσίασαν 20-21, μιλούν για 22 δήμους. Μα αν είναι να κάνω μεταρρύθμιση, έχω 30 για να τους κάνω 22, ξέρετε έχει και παροιμία, τα έξοδα του γάμου η νύφη δεν τ’ αξίζει. Τι μεταρρύθμιση να κάνω; Γι’ αυτό και εμείς παραμένουμε και στέλνουμε το μήνυμα ξεκάθαρο: Μεταρρύθμιση θα έχουμε, ο μάξιμουμ αριθμός θα είναι 17 με βάση τα σενάρια που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Εάν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή ακόμα πιο ριζοσπαστική εμείς συζητούμε και για λιγότερους από 17».

Σε ερώτηση αν θα είναι 14 δήμοι όπως είναι η πρόταση της ΔΗΠΑ, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Επαναλαμβάνω, οποιοδήποτε νούμερο κάτω από το 17 εμείς στηρίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Οποιαδήποτε πρόταση λιγότερους από 17 ο Δημοκρατικός Συναγερμός δηλώνει παρών. Χωρίς ίντριγκες και μαθήματα εκ καθέδρας, να μας κάνει τώρα μαθήματα το ΑΚΕΛ για μεταρρυθμίσεις. Η μόνιμη δύναμη του συντηρητισμού που βάζει εμπόδια στο οτιδήποτε εκσυγχρονιστικό σ’ αυτό τον τόπο. Δεν κάνουμε μεταρρύθμιση ούτε για τους Δημάρχους, ούτε για τα κόμματα. Κάνουμε τη μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Όσο λιγότεροι είναι οι δήμοι τόσο πιο οικονομικά εύρωστοι, τόσο λιγότερα θα πληρώνουν οι δημότες και τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα απολαμβάνουν».

Σε ερώτηση για τους 5 μητροπολιτικούς πως προέκυψε η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Η μελέτη, η πρώτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων, μιλούσε για 5 μητροπολιτικούς δήμους αλλά και την ευχέρεια να δημιουργηθούν κάποιοι αγροτικοί δήμοι. Δεν θα χαθώ εγώ στις λεπτομέρειες, είπα τη θέση, στηρίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε για 17 δήμους και έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ κάποιων επιλογών για τους 17, αλλά ο αριθμός μένει 17. Καμία συζήτηση ούτε για 17,5. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει πολιτική βούληση για ακόμη πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, χωρίς να το ρίξουμε στις ελληνικές καλένδες, να τελειώνουμε σε μερικές εβδομάδες».

Σε παρατήρηση ότι ζήτησε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός προθεσμία για να θέσει τροπολογίες και που θα κινηθούν αυτές οι τροπολογίες, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι:

«Το ΑΚΕΛ διαμόρφωσε ένα δικό του νομοσχέδιο με τον Υπουργό Εσωτερικών να διαφωνεί. Δεν συμφώνησε ποτέ, ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών, ούτε η κυβέρνηση με τα κοψίματα και τα ραψίματα του ΑΚΕΛ. Όχι με κριτήρια το τι θέλουν οι δημότες αλλά τι ενδεχομένως να συμφέρει στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Δεν είναι με αυτό τον τρόπο που κάνουμε μεταρρυθμίσεις».