Αβέρωφ: Δεν κάναμε το ΓΕΣΥ για να κάνουμε και άλλους μεγαλογιατρούς

Δήλωση Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για το ΓΕΣΥ

«Δημιουργείται ένα κλίμα αυτές τις μέρες όπως και δημιουργήθηκε κατά την ψήφιση του ΓΕΣΥ, που θεωρώ ότι δεν βοηθά σε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την πορεία του ΓΕΣΥ. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ένα ζήτημα για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Το ΓΕΣΥ ψηφίστηκε, εφαρμόζεται, είναι μια κοινωνική κατάκτηση φιλελεύθερης ιδεολογίας και δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία του.

Δηλαδή ο ασθενής να έχει το δικαίωμα ανεξάρτητα αν είναι αστός ή αγρότης, αν είναι πλούσιος ή φτωχός, με βάση τη συνεισφορά που το ποσοστό είναι το ίδιο σε όλους και οι πλουσιότεροι συνεισφέρουν πολύ περισσότερα, είναι για να υπάρχει αυτό το κοινωνικό αγαθό της υγείας, που να μην υπάρχουν διακρίσεις αν σηκώνει η τσέπη σου ή όχι. Και η επιλογή του καλού γιατρού δεν είναι πλέον μόνο προσβάσιμη από αυτούς που είχαν τις μεγάλες τσέπες. Αυτή την κοινωνική κατάκτηση, να μου επιτρέψετε με όλο το σεβασμό, δεν την έφερε στον τόπο η Αριστερά αλλά η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και μαθήματα περί του ΓΕΣΥ, να μην κάνουν στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Από εκεί και πέρα, επειδή είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση που είχε ποτέ η κοινωνία μας η κυπριακή, όταν παρατηρούνται στρεβλώσεις ή κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα, ναι χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία, οφείλει αυτή η πολιτεία χωρίς δογματισμούς να τις αντιμετωπίσει. Αν έχουμε ένα σύστημα που ενώ κατηγορούσαμε τους μεγαλογιατρούς, ότι για τα δικά τους συμφέροντα δεν έμπαιναν στο σύστημα και κάναμε ένα σύστημα στο οποίο κάποιοι που πριν από το ΓΕΣΥ έβγαζαν δυο και τρεις και τέσσερις χιλιάδες το μήνα τώρα βγάζουν 100.000 το μήνα,  ε δεν το κάναμε για να κάνουμε και άλλους μεγαλογιατρούς. 

Και ενδεχομένως να χρειάζεται ένας πιο ενδελεχής έλεγχος και είμαι άνθρωπος πραγματιστής. Δεν ανέμενα ότι με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ όλα θα ήταν τέλεια. Και να προσθέσω. Και θέλω πάλι με πολύ πραγματισμό, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολύ λιγότερα από αυτά που κάποιος ανέμενε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο κ. Νεοφύτου κάνει λόγο για την αναπροσαρμογή των αποδοχών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι:

«Ένα ζήτημα και είναι θέση που πάντα είχε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Δεν μπορεί να μην υπάρχει σύνδεση των απολαβών κάποιου με το τι παράγει. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε. Χωρίς να αλλάζουμε τη φιλοσοφία. Ένα δεύτερο. Δεν γίνεται κάποιος να είναι γενικός γιατρός ή ειδικός γιατρός και να έχει γραμμένους χιλιάδες και να μην έχει καμία υποχρέωση να έχει μια ιδιαιτέρα ή μια νοσοκόμα. Αν θέλει έχει. Δεν τον υποχρεώνει το σύστημα.

Μπορεί να είμαι ένας γενικός γιατρός, να έχω 2.500 εγγεγραμμένους ασθενείς που ανεξάρτητα αν τους βλέπω ή όχι κάθε τέλος του μήνα θα παίρνω πάνω από 25.000 ευρώ, χωρίς καν να έχω υποχρέωση να έχω μια γραμματέα ή μια νοσοκόμα.

Αυτά τα ζητήματα, θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθούν. Και δεν έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία του συστήματος αλλά από κάποια κενά που αν δεν τα δεις στην πράξη δεν μπορείς να τα διορθώσεις. Και δεν μπορεί να δημιουργείται ένα κλίμα, ότι όποιος έχει μια άποψη για να θωρακίσει και να καλυτερεύσει το σύστημα, συνωμοτεί, θέλει το κακό και θέλει να τα αλλάξει όλα. Όχι. Είναι το σύστημα εκεί, ψηφίστηκε, εφαρμόζεται. Είναι με τον κόσμο, ο κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι ικανοποιημένοι αλλά και οι πλείστοι επαγγελματίες. Θέλω αυτό το σύστημα να είναι βιώσιμο όχι για έξι μήνες αλλά για δεκαετίες. Για αυτό και κάθε πιθανή στρέβλωση σε έναν πολιτισμένο διάλογο μεταξύ των διαφόρων φορέων, να κάνουμε τις διορθώσεις. Και όχι από τη μια επειδή έχει ψηφιστεί ένα σύστημα του οποίου δεν θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία, έστω κι αν υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις, μην τολμήσει κανένας να τις αγγίξει.

Ή από την άλλη, κάποιοι που είχαν διαφορετικές απόψεις, όπως εγώ, και δεν το έκρυψα ποτέ που ήμουν υπέρ του πολυασφαλιστικού. Έκλεισε αυτό το ζήτημα, δεν εγείρεται θέμα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το μονοασφαλιστικό και να πάμε σε πολυασφαλιστικό. Η φιλοσοφία δεν θα αλλάξει. Θα μπορούσα και εγώ να πω ότι βλέπω τις αδυναμίες, ας μην διορθωθούν, να τιναχθούν τα δημόσια οικονομικά, να καταρρεύσει το σύστημα για να έρχομαι να λέω είδατε που δεν με ακούσατε; Δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Αλλά μια και είμαι με την Ένωση Συντακτών.

Το κάθε τι, να ερμηνεύεται ως σκοπιμότητες, συνομωσίες, όλα αυτά που καλλιεργούμε είτε εμείς οι πολιτικοί από τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας είτε που υποβολιμαία στέλνουμε στην κοινωνία. Να κρινόμαστε από την πολιτική μας θέση. Από τις πολιτικές μας πράξεις και όχι από τα υπονοούμενα του οποιοδήποτε.

Εγώ προσωπικά ένα πράγμα θέλω να ξεκαθαρίσω. Κλείνω τα αυτιά μου σε αυτούς που καλλιεργούν τα υπονοούμενα. Και έχω υποχρέωση εκεί που διαπιστώνω πως υπάρχουν κάποια κενά, κάποιες στρεβλώσεις, να συνδράμω στο να διορθωθούν. Και πάλι και να γίνουν κάποιες διορθώσεις δεν είναι με την επιβολή. Δεν έχουμε δικτατορία να επιβάλλει κάποιος. Έχουμε δημοκρατική λειτουργία αυτής της πολιτείας και να υπάρξει κάποια αλλαγή χρειάζεται μια συγκεκριμένη πλειοψηφία. Δεν είναι από μόνος του κάποιος που αποφασίζει και διατάζει. Κι αυτό το κλίμα να δημιουργούμε σε αυτόν τον τόπο ιερές αγελάδες που άπαξ και βρεθεί κάποιος να έχει διαφορετική άποψη, είναι συνωμότης, είναι καταραμένος.

Με αυτές τις ιερές αγελάδες χάσαμε μισή πατρίδα. Με αυτές τις ιερές αγελάδες, ζήσαμε το 2013 οικονομική κατάρρευση.

Ε, δεν πρέπει να αφήνουμε άλλες ιερές αγελάδες να δημιουργούνται στον τόπο μας».