Αβέρωφ: Δείχνουμε την κοινωνική μας ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες

Αβέρωφ: Δείχνουμε την κοινωνική μας ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες, στη βασική κατοικία αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη

Συνάντηση με τον κ. Μαρίνο Σιζόπουλο είχε σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους δυο βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος, τον κ. Ευσταθίου και τον κ. Μυριάνθους μια σοβαρή συζήτηση για δυο πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα. Το πρώτον αφορά το δικαίωμα των πολιτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη και το δεύτερο για τη βασική κατοικία κάτω από 350,000 ευρώ. Θέλω και δημόσια να ξεκαθαρίσω τη θέση μου που θεωρώ πως συμπίπτει και με τη θέση των φίλων και συνεργατών του σοσιαλιστικού κόμματος-ΕΔΕΚ. Το δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη είναι αναφαίρετο. Δεύτερον το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσει είτε χρεώσεις είτε υπερχρεώσεις είναι αναφαίρετο. Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τρόικα και όσοι παρακολουθούν την πορεία της χώρας, ζητούσαν επίμονα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να θεσπίσουν ειδικό δικαστήριο για τις χρηματοπιστωτικές διαφορές και τις εμπορικές διαφορές. Το πρόβλημα στον τόπο μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι που καθυστερεί η απονομή δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα από τη μια όσοι έχουν δίκιο στο τέλος να μην μπορούν να το βρουν σύντομα και δικαιοσύνη που καθυστερεί δεν είναι δικαιοσύνη.

 

Από την άλλη, λόγω της καθυστέρησης στη λήψη δικαστικών αποφάσεων υπήρξε διαχρονικά μια εκμετάλλευση είτε από στρατηγικούς κακοπληρωτές είτε από άλλους πολίτες που εν γνώση τους δεν είχαν καμιά πιθανότητα να κερδίσουν τη δίκη, προσέφευγαν στη δικαιοσύνη και κέρδιζαν 5 ή 10 ή 15 χρόνια μέχρι να βγει απόφαση.

 

Οφείλει αυτή η πολιτεία να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα με ειδικό δικαστήριο για να μπορούν να βγαίνουν αποφάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, 3,6,7 μήνες. Αυτό βοηθά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, βοηθά και την εικόνα της χώρας αλλά είναι και δίκαιο προς τον δανειολήπτη. Μέχρι ωσότου όμως, γιατί θα χρειαστούμε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία με την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, γίνεται μια πρωτοβουλία. Θέμα που ζήτησε και ο κ. Σιζόπουλος, είναι αποδεκτό από την εκτελεστική εξουσία και το βλέπει θετικά και το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέχρι την πλήρη θέσπιση του πλαισίου που έχω πει, το Ανώτατο Δικαστήριο να ορίσει συγκεκριμένους δικαστές που θα εξετάζουν μόνο αυτές τις ειδικές διαφορές.

 

Έρχομαι στο δεύτερο θέμα της βασικής κατοικίας. Ήδη υπάρχει αναστολή στην οποιαδήποτε εκποίηση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Δεύτερον, υπάρχει το σχέδιο Εστία στο οποίο ένας αριθμός αιτητών έχει εγκριθεί, ένας αριθμός έχει απορριφθεί και ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις γιατί είναι οι πολύ ευάλωτες ομάδες. Εκπονείται εκ μέρους της κυβέρνησης το Εστία 2 που αφορά πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίας κάτω των 350,000 ευρώ που δεν έχουν τις δυνατότητες έστω και με μειωμένη δόση με βάση το Εστία 1 ν’ ανταπεξέλθουν. Με βάση το Εστία 2 που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, αυτές οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση, με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα αλλά επιπρόσθετα και οι τράπεζες να επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος. Με αυτά τα δυο ζητήματα θεωρώ πως και η κοινωνία ωφελείται και η χώρα ως επενδυτικός προορισμός αλλά επιπρόσθετα δείχνουμε και την κοινωνική μας ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες, στη βασική κατοικία αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε πριν από μερικές μέρες από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε ανακοινώσει ποιες από τις προτάσεις μας είχαν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση και θα εντάσσονταν στον νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021 και ποιες προτάσεις βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Στις προτάσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για εμάς η πιο σημαντική ήταν η πρόταση της κατοχύρωσης του δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση αμφισβήτησης υπερχρεώσεων και άλλων διαδικασιών των τραπεζών να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου ν’ αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης. Αυτό για εμάς είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα και κυρίως είναι μια αρχή που όπως πολλές φορές τονίσαμε, να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες από τις άδικες και τις αυθαίρετες εκποιήσεις των τραπεζών.

Γι’ αυτό και η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού επικεντρώθηκε κυρίως σ’ αυτά τα ζητήματα γιατί ακριβώς θα πρέπει κατά τρόπο τελεσίδικο να ξεκαθαρίσει η απόφαση της κυβέρνησης για να μπορούν τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ να έχουν ολοκληρωμένη την τελική εικόνα όσον αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορούν να πάρουν την απόφαση τους ενόψει του γεγονός ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί ή ν’ απορριφθεί ο νέος, αναθεωρημένος προϋπολογισμός.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας, γνωρίζουμε το μέγεθος των δυνατοτήτων μας, όμως δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας να στηρίξουμε εποικοδομητικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε δύσκολη θέση και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δείκτη κοινωνικής και οικονομικής προστασίας τους με συνέργεια, με εποικοδομητικές προτάσεις για να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι με δικές μας προτάσεις θα οδηγήσουμε είτε σε οικονομικό εκτροχιασμό είτε τον προϋπολογισμό είτε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την οικονομική αξιοπιστία της πατρίδας μας ενόψει ενδεχόμενων αξιολογήσεων. Η πατρίδα μας και ο λαός μας είναι η προτεραιότητα των επιλογών μας».