Αβέρωφ για ΡΙΚ: Είναι ώρα, να έχουμε επιτέλους μια σωστή κρατική ραδιοτηλεόραση

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέθεσε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη, με στόχο να ξεκαθαρίσει τους λόγους που το κόμμα του καταψήφισε τον προυπολογισμό του ΡΙΚ.

Ο κ. Αβέρωφ, τόνισε ότι είναι ώρα μέσα από αυτό τον διάλογο να έχουμε επιτέλους μια σωστή κρατική ραδιοτηλεόραση.

Αυτούσια η τοποθέτηση Αβέρωφ και οι ερωτοαπαντήσεις στη διάσκεψη:

Οι διαχρονικές θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και εμένα προσωπικά ήταν πάντα οι ίδιες. Θέλουμε μια ισχυρή Κρατική Ραδιοτηλεόραση.

Γιατί θέλουμε μια ισχυρή Κρατική Ραδιοτηλεόραση; Για να έχουμε μια έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, με μια ισότιμη μεταχείριση.

Μια Κρατική Τηλεόραση που ο φορολογούμενος πληρώνει να υπάρχει για να μπορεί να προάγει τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα. Προγράμματα που δεν πουλούν, ούτε και μπορούν να φέρουν έσοδα. Αλλά είναι απαραίτητα προγράμματα για να καλλιεργούμε την σωστή κουλτούρα στην κοινωνία μας.

Και για να μπορέσει αυτή η Κρατική Ραδιοτηλεόραση να εξυπηρετήσει τον ρόλο και την αποστολή της χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα να είναι δίκαια με τους ίδιους τους εργαζομένους της.

Από αυτά τα τρία κυρίαρχα που έχω πει δεν υπάρχει πολιτικός ή πολιτικό κόμμα, είτε που βρίσκεται στην Κυβέρνηση είτε στην Αντιπολίτευση που να διαφωνεί μαζί μου.

Όλοι κατά καιρούς, και τους ακούτε, διαμαρτύρονται για τον τρόπο που το ΡΙΚ προβάλει την ενημέρωση. Πάντοτε ακούγονταν κριτικές ότι ξέφυγε του ρόλου της και της αποστολής της. Και όλα τα κόμματα εδώ και αρκετά χρόνια μιλούν για εργαζόμενους στο ΡΙΚ δύο ταχυτήτων.

Να προσθέσω ότι τα τελευταία χρόνια, δέχομαι και την αυτοκριτική, κυβερνών κόμμα είμαι και δεν απαλλάσσομαι των ευθυνών μου, δημιουργήθηκε μια τρίτη κατηγορία εργαζομένων. Με ειδικά συμβόλαια και με αρκετές περιπτώσεις και με πακέτο την παραγωγή μιας εκπομπής.

Την ώρα που το ΡΙΚ έχει στο σύνολο των εργαζομένων πολύ περισσότερους από ότι όλα τα ιδιωτικά κανάλια και ραδιοφωνικά μαζί.

Όσο για τον προϋπολογισμό το ίδιο πράγμα. Ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ είναι πολύ μεγαλύτερος από το σύνολο των προϋπολογισμών εξόδων όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών του ιδιωτικού τομέα μαζί.

Δεν έχω πρόβλημα να ψηφίζω τέτοιους προϋπολογισμούς υπό την προϋπόθεση ότι τα ΡΙΚ θα εκπληρώνει την αποστολή για την οποία θέλουμε να υπάρχει Κρατική Ραδιοτηλεόραση.

Θέλω να καλέσω όλα τα κόμματα σε ένα διάλογο και με την Κυβέρνηση γιατί όλοι έχουν τις ίδιες απόψεις. Απλώς μπαίνουμε σε μια λογική, την παρακολουθώ εδώ και χρόνια, μα τόσο καιρό που ήταν το μυαλό σας;

Εσείς τα κόμματα δεν τα δημιουργήσατε αυτά; Με αυτή τη λογική οποιεσδήποτε στρεβλώσεις υπάρχουν σε αυτό τον τόπο επειδή κόμματα προϋπήρχαν, επειδή πολιτικοί προϋπήρχαν, να μην προσπαθούμε να διορθώσουμε τίποτα και να αρχίζουμε τις συνομωσιολογίες γιατί εγείρεται ένα ζήτημα αντί να μπούμε στην ουσία εάν συμφωνούμε επί των διαπιστώσεων αλλά και παράλληλα εάν συμφωνούμε στο στόχο.

Θέλω παράλληλα να στείλω ένα μήνυμα προς τους εργαζομένους του ΡΙΚ. Δεν είναι για να τους στερήσουμε τον μισθό τους. Θέλω να ξέρουν ότι είναι διασφαλισμένοι και δεν πρόκειται να μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς μισθό τέλος του μήνα, ούτε και κανένας συνταξιούχος του ΡΙΚ.

Αλλά ένας από τους λόγους που εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, είναι και για την δικαιοσύνη και το δίκαιο μεταξύ των εργαζομένων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Είπατε ότι δεν θα μείνει κανένας χωρίς μισθό και οι συνταξιούχοι. Πως θα γίνει υπάρχει κάποια φόρμουλα; Διότι δεν εγκρίθηκε. Άκουσα ρωτώντας κάποιους χθες που ασχολούνται με τα οικονομικά, από την στιγμή που δεν περνάει ο προϋπολογισμός δεν περνούν και τα δωδεκατημόρια. Άρα από πού θα αντληθούν λεφτά για να πληρωθεί ο κόσμος;

Η δική μου η εκτίμηση αλλά και πεποίθηση είναι ότι θα έρθει ένας προϋπολογισμός και θεωρώ ότι από αύριο θα υπάρξει ένας διάλογος για να διαμορφωθεί ένας προϋπολογισμός που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και της ολότητας των πολιτικών κομμάτων.

Γιατί υπήρχαν και όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού με μία θέση για μείωση του προϋπολογισμού ή σταύρωση από το κονδύλι τριών και πλέον εκατομμυρίων και άλλα επιμέρους ζητήματα.

Όλο αυτό θα γίνει μέχρι να τελειώσει ο μήνας δηλαδή θα έρθει ένας προϋπολογισμός που θα αλλάξει την λειτουργία του ΡΙΚ;

Όχι, αλλά το ΡΙΚ έχει προγράμματα όπως ο κάθε σταθμός πότε τελειώνει η σεζόν. Εσείς τα ξέρετε καλύτερα ως τον Ιούνιο – Ιούλιο δεν πρόκειται να κοπούν εκπομπές ή να διαφοροποιηθεί ένα πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί για μια ολόκληρη χρονιά.

Αλλά αναμένουμε ότι με αυτές τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, που θεωρώ πως όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν, ότι θα ληφθούν υπόψη στο προγραμματισμό της νέας περιόδου της τηλεοπτικής του Σεπτεμβρίου του 19 με τον Ιούνιο του 20.

Η πρόθεση σας κ. Πρόεδρε είναι να αναλάβετε πρωτοβουλία και προς το Προεδρικό;

Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ θα αρχίσουν τις συναντήσεις, τις διαβουλεύσεις και τις επαφές με τα κόμματα ή με την επιτροπή οικονομικών της Βουλής για να βρεθεί ο τρόπος. Γιατί ούτε και η Κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τα ζητήματα και τον ρόλο της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης.

Ναι αλλά πέρασε και από το Υπουργικό ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός;

Πολλά περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, όλα περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η πρόθεση είναι να περάσει κατεπείγον την Παρασκευή;

Έχω πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει απλήρωτος υπάλληλος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ούτε και συνταξιούχος.

Κ. Πρόεδρε επειδή είναι μία πολλή πλατιά συζήτηση του ποιος είναι ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ποια η ποιότητα των προγραμμάτων. Μπορείτε να είστε λίγο πιο συγκεκριμένος;

Εάν ρωτήσετε τους κοινοβουλευτικούς σας συντάκτες αυτά που είπα στην βουλή πριν τρεις μέρες, είναι αυτά που λέω τα τελευταία 15 – 20 χρόνια και για σειρά ετών.

Ξέρω την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Θεωρώ και το λέω και δημόσια, ότι η διεύθυνση δεν κατάφερε όχι με σκοπιμότητες, να βάλει το ΡΙΚ στο νέο του ρόλο, των σωστό. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα από αυτό τον διάλογο θα υπάρξουν οι διορθωτικές κινήσεις για να έχουμε την κρατική ραδιοτηλεόραση που όλοι θέλουμε και επιζητούμε.

Κάποιοι διερωτούνται αν υπάρχουν παράπονα από τον ΔΗΣΥ για την προβολή του. Ακούσατε τι είπα; Αντικειμενική και ισότιμη μεταχείριση.

Αλλά θα το πω και αυτό, ισχύει και τα ιδιωτικά κανάλια. Θέλουμε δελτία ειδήσεων όχι δελτία ανακοινώσεων των κομμάτων. Ξέρουμε από τον σύγχρονο κόσμο. Έχουμε λίγες ή περισσότερες εμπειρίες. Έχουμε μια παράδοση που μας παίρνει πίσω δεκαετίες.

Δεν είναι είδηση ότι ο ΔΗΣΥ έκδωσε μια ανακοίνωση. Και κάθε βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ή και σε αρκετά ιδιωτικά κανάλια γίνονται θέματα τι είπαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο κόσμος θέλει ενημέρωση και είδηση για σημαντικά ζητήματα. Τι συμβαίνει στον κόσμο, τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Είναι είδηση κάθε βράδυ οι τοποθετήσεις ή οι γραπτές ανακοινώσεις των κομμάτων;

Το είπα πολλές φορές και θα το επαναλάβω. Αυτό δεν είναι είδηση. Δηλαδή κάποιος στην Αγγλία ή στην Γερμανία, στην κρατική ραδιοτηλεόραση βλέπει την ανακοίνωση των χριστιανοδημοκρατών, των σοσιαλιστών, των πρασίνων, των αριστερών ή των εναλλακτικών της Γερμανίας;

Ανοίγουν την τηλεόραση τους το βράδυ οι Άγγλοι και βλέπουν την ανακοίνωση των συντηρητικών, των εργατικών, των πρασίνων, των φιλελευθέρων;

Και κάτι επιπρόσθετο. Δεν υπάρχουν ούτε δομές, ούτε κριτήρια. Δεν κάνω κριτική. Αλλά δεν υπάρχει κατεύθυνση για την είδηση.

Δεν είπα να μην παίξει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος αλλά να είναι μια παρέμβαση που έχει να κάνει με είδηση. Και όχι ο χαρτοπόλεμος που κάνουμε καθημερινά. Σίγουρα εσείς συμφωνείται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Είναι καιρός να ανοίξουμε αυτά τα ζητήματα.

Και όχι με την λογική «καλά που θυμηθήκατε σήμερα και που ήσουν τόσο καιρό;». Όσοι με παρακολουθούν αυτά λέω εδώ και χρόνια.

Θα μου πουν πάλι γιατί δεν τα κάνω αφού είμαι κυβέρνηση. Κάναμε πολλά ως κυβέρνηση. Εξαιρετικά πράγματα για τον τόπο. Είναι ώρα μέσα από αυτόν τον διάλογο να έχουμε επιτέλους μια σωστή κρατική ραδιοτηλεόραση.

Επιμένω λίγο κ. Πρόεδρε. Αναφέρεστε σε σωστή κρατική ραδιοτηλεόραση. Πέραν από τις ειδήσεις που αναφερθήκατε, ξέρουμε ότι το πρόγραμμα ενός τηλεοπτικού σταθμού έχει πάρα πολλά άλλα προγράμματα. Αν μπορείτε να γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένος.

Εάν κάποιος που μιλά ελληνικά, ένας Γερμανός ή ένας Άγγλος, από μια άλλη χώρα και ένα βράδυ βλέπει και δελτία ειδήσεων και τα προγράμματα, ιδιωτικών και κρατικής ραδιοτηλεόρασης, δεν διαφέρουν. Λίγο ή πολύ τα ίδια πράγματα θα δει. Μα αν είναι τα ίδια πράγματα γιατί να πληρώνω 33 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Έχω υποχρέωση έναντι των φορολογουμένων.

Να δίνω 33 εκατομμύρια τον χρόνο και να έχω ακόμα ένα ραδιοσταθμό με την ίδια νοοτροπία και το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια κατεύθυνση όσον αφορά τα ψυχαγωγικά και τα άλλα προγράμματα με τους ιδιωτικούς σταθμούς; Όχι, δεν είναι για αυτό τον λόγο που θα ψηφίζω να παίρνω χρήματα από τον φορολογούμενο για να έχω ακόμη ένα από τα ίδια. Για αυτό και στη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο στηρίζεται η κρατική ραδιοτηλεόραση. Και αν χρειαστεί για τον ρόλο και την αποστολή της από την εξήγησα , δεν έχω πρόβλημα να ψηφίσω και περισσότερα.

Κ. Νεοφύτου είπατε ότι έχετε αυτές τις απόψεις και το λέτε συχνά πυκνά. Εδώ και 6 χρόνια είστε κυβερνών κόμμα. Αυτά τα πράγματα τα λέγατε στον Υπουργό Εσωτερικών ή τους αρμόδιους Υπουργούς και δεν σας άκουγαν; Όλα αυτά που περιγράψατε, ειδικά συμβόλαια, ειδικές εκπομπές έγιναν όντως τα τελευταία χρόνια.

Γιατί δεν μπορώ ως κυβερνών κόμμα να ψέξω κάτι έστω και αν έχει συμβεί την περίοδο που είναι δική μας διακυβέρνηση. Το ΡΙΚ έχει 25 και πλέον σκηνοθέτες, πως δικαιολογείται να έχεις 25 σκηνοθέτες, όλα τα άλλα ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν τόσους, και την ίδια στιγμή να κάνεις παραγωγές και να αγοράζεις και έτοιμες παραγωγές. Δεν πρέπει να νοιάζομαι για τον φορολογούμενο;

Πρόεδρε, υπαινίσσεστε ότι κάποιοι ενδεχομένως να διαπλέκονται;

Όχι, και είμαι απόλυτος.