Αβέρωφ για πλημμύρες στη Λεμεσό: Δεν νοιάζει τον πολίτη το μπαλάκι μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών

Ο πολίτης ζει το πρόβλημα, απαιτεί λύσεις και όχι δικαιολογίες

Στη Λεμεσό βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, μαζί με βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους του κόμματος, για να ενημερωθεί για τις ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών. Για το θέμα δήλωσε σχετικά ότι:

«Είμαστε εδώ με τους συνεργάτες αλλά και δημοτικούς συμβούλους από το Δήμο Λεμεσού, μαζί με το δημοτικό μηχανικό, για να δούμε επιτόπου τα προβλήματα εξαιτίας της θεομηνίας. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων έρχεται μέσα από έργα υποδομής. Όπως εχω ενημερωθεί το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει είναι η μελέτη για τα όμβρια στην οδό Ναβαρίνου. Ένα έργο που οι σχεδιασμοί είναι έτοιμοι. Αφορά το συμβούλιο αποχετεύσεων Λεμεσού, χρειάζεται οι διαδικασίες να προχωρήσουν τάχιστα. Ήδη υπάρχει η κυβερνητική εγγύηση για να προχωρήσει το έργο. Εμείς σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε την πιο γρήγορη έναρξη των εργασιών. Αυτό θα λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Εύχομαι να γίνει έστω και τώρα ένα μάθημα σε όλους μας. Πάντα καλύτερο το προλαβαίνειν παρά το θεραπεύειν. Είναι καλό σε αυτό τον τόπο σε όλα τα ζητήματα να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσο αφορά αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι της περιοχής, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι, «έχω μια αρχή. Από τη στιγμή που οι ευθύνες βαραίνουν την πολιτεία, ο πολίτης πρέπει να αποζημιώνεται. Είναι μια αρχή σε μια δίκαιη κοινωνία και πολιτεία».

Σε ερώτηση αν είναι η πολιτεία ή ο Δήμος που ευθύνεται σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «εδώ δεν είμαι για να ρίχνω ευθύνες είτε στους μεν ούτε στους δε. Για εμένα είτε είναι Δήμος είτε είναι Υπουργείο, σε μια συγκροτημένη πολιτεία αυτοί είναι θεσμοί. Και δεν νοιάζει τον πολίτη το μπαλάκι μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πολίτης ζει το πρόβλημα, απαιτεί λύσεις και όχι δικαιολογίες ότι ευθύνεται ο μεν ή ο δε. Από τον Άννα στον Καϊάφα, αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ρωτήθηκε και για το κυπριακό και ως προς το ότι ανακοινώθηκε η ημερομηνία της τριμερούς και τι ν’ αναμένεται και απάντησε ότι: «Παρόλο που δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση γιατί αντιλαμβάνομαι και τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε μια εξέλιξη χθες το απόγευμα, σήμερα είναι ακόμη στις πρωινές ώρες – σίγουρα θα τύχουμε και επίσημης ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν πράγματι τα δημοσιεύματα ισχύουν, χαιρετίζουμε αυτή την κίνηση του ΓΓ όπως και χαιρετίζουμε τη δεδομένη εδώ και μήνες θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι είναι πανέτοιμος να πάει σε οποιαδήποτε πρόσκληση για ν’ ανοίξει ο δρόμος επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού στο συμφωνηθέν μοντέλο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Ως προς το τι αναμένει ο ίδιος από τη συνάντηση κι αν ίσως θα οδηγηθούμε σε μια άτυπη πενταμερή, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι θα κάνει μια εκτίμηση με συγκρατημένη αισιοδοξία. «Να ευχηθούμε ότι θ’ ανταποκριθεί και η τ/κ πλευρά και να υπάρχει πολιτική βούληση και εκ μέρους της Τουρκίας. Αλλά αν θα προχωρήσουμε σε μια τριμερή που αυτό θα προϋποθέτει πως θα είμαστε κοντά για να βρεθούν συγκλίσεις για τους όρους αναφοράς, ναι βλέπω τους προσεχείς μήνες και μια τουλάχιστον άτυπη πενταμερή. Όμως ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την τ/κ πλευρά να έχει ήδη μπει στην προεκλογική των ψευδοπροεδρικών τους εκλογών, δεν βλέπω. Άρα μακάρι να υπάρξει τριμερής ή άτυπη πενταμερής. Αν υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση βλέπω σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο.»