Αβέρωφ: Αντιπολίτευση σε Κύπρο και Ελλάδα χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόταση διακυβέρνησης

Για μία αντιπολίτευση σε Κύπρο και Ελλάδα χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόταση διακυβέρνησης έκανε λόγο μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συνέδριο της Ν. Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αναφέρθηκε επίσης στη τουρκική προκλητικότητα, τις ενεργειακλες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ουκρανικό.

Αυτούσια η ομιλία  Αβέρωφ Νεοφύτου στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ και Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, εκπροσωπώντας την παράταξη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στην Κύπρο: Τον Δημοκρατικό Συναγερμό, στο συνέδριο της μεγάλης, μεταρρυθμιστικής, βαθιά φιλελεύθερης και της μόνης ουσιαστικά προοδευτικής παράταξης της Ελλάδας, της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουν βαθιές ρίζες οι σχέσεις που μας ενώνουν. Σχέσεις εθνικές, ιδεολογικές, πολιτικές και προσωπικές. Σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε εποχές αντίξοες. Που καθιερώθηκαν εντός της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σχέσεις που καθόρισε και η κοινή ταυτότητά μας μας ως κόμματα των μεγάλων, δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Επιλογών που αλλάζουν τη μοίρα των χωρών μας. Και τη μοίρα του Ελληνισμού. Για 46 χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωταγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες στιγμές που καθόρισαν την πορεία της Κύπρου.

Σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολεμικής Κύπρου. Είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη που άνοιξαν τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Κύπρος ελεύθερη κι ευρωπαϊκή, με μια ελληνική κοινότητα ζωντανή και ακμάζουσα ήταν ο πόθος του, που έγινε για εμάς αποστολή.

Φίλες και φίλοι,

Ο δικός μας αγώνας για ασφάλεια και προοπτική περνά μέσα από την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Περνά, παράλληλα, μέσα από την εδραίωση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας μας και την ενίσχυση των συμμαχιών μας με την Ευρώπη και τη Δύση.

Σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα και η Νέα Δημοκρατία είναι οι σταθεροί μας συμπαραστάτες. Σας ευχαριστούμε και σας θέλουμε πάντα δίπλα μας.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Η μοίρα του Ελληνισμού σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου είναι ενιαία. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις το δείχνουν αυτό, κάθε μέρα. Μια Ελλάδα ευρωπαϊκή και ισχυρή, με κύρος και αυτοπεποίθηση, είναι προϋπόθεση για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ασφαλή.

Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμά μας προς τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ελλάδα ευημερούσα και δυνατή σημαίνει και Κύπρος ευημερούσα και δυνατή.

Φίλες και φίλοι,

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η αποτρόπαιη βία που παρακολουθούμε, έφερε τον εφιάλτη του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης.

Κύπρος και Ελλάδα έχουμε πάρει καθαρή θέση. Θέση αρχής. Η Κύπρος, έζησε και εισβολή και πόλεμο. Έζησε και δολοφονίες και βιασμούς. Έζησε και ζει την προσφυγιά. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη θέση για εμάς από αυτό που λέει η συνείδησή μας. Αλλά και το ίδιο το εθνικό μας συμφέρον.

Μόνο όταν καταδικάζεις χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, μπορείς να απαιτείς δικαιοσύνη και για εσένα. Η υπεράσπιση της ακεραιότητας των χωρών και του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος σωστός δρόμος.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελλάδα σήμερα, υπό τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας στην περιοχή μας.

Ένας πολύτιμος σύμμαχος για κάθε χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Ένα κράτος που υπερασπίζεται αποφασιστικά τα σύνορά της απέναντι σε υβριδικές απειλές. Και κτίζει μεθοδικά τις αποτρεπτικές της ικανότητες έναντι μιας επιθετικής και απρόβλεπτης Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κοινή η προσπάθεια μας. Η Ελλάδα είναι το ανιδιοτελές στήριγμα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα διεθνή όργανα. Μαζί, αλλά και με άλλες φίλες χώρες στην Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, εργαζόμαστε για μια θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας.

Μια Μεσόγειος που θα προοδεύει προς όφελος όλων των λαών της. Που θα αποτελεί πύλη εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, ενέργειας και ανάπτυξης για κάθε χώρα. Και για την ίδια την Ευρώπη. Δεν εξαιρούμε κανέναν από τη συνεργασία.

Ούτε την Τουρκία, ούτε φυσικά τους συμπολίτες μας Τουρκοκύπριους. Υπό μια αυστηρή προϋπόθεση.

Την προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά στο εθνικό μας θέμα, στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πραγματική πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Και να πάψει να συμπεριφέρεται ως ο μεγάλος ταραξίας.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα μιλάμε για το μέλλον. Το μέλλον της Ελλάδας στα σταθερά χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και το μέλλον της Κύπρου με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πάλι στην εξουσία. Ενώπιόν μας έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την εξέλιξη του οικονομικού μας μοντέλου σε πιο υγιείς, βιώσιμες, πράσινες βάσεις.

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό παντού, με αιχμή τη δημόσια διοίκηση και την εξυπηρέτηση. Τις μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Απέναντί μας θα έχουμε ξανά λαϊκισμούς. Με διάφορα κουστούμια. Μια αντιπολίτευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πρόταση διακυβέρνησης.

Με ένα να τους ενώνει: την επιθυμία να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Νέα Δημοκρατία από την εξουσία. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν ότι το κόμματά μας είναι η δύναμη της ασφάλειας και της σταθερότητας, σε μια εποχή που ούτε η μία, ούτε η άλλη είναι δεδομένες.

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε οι δυνάμεις που οδηγούν τις χώρες μας μπροστά. Και αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και πράξεις τη σύγχρονη επιδημία του λαϊκισμού, τα στείρα και τοξικά αποτελέσματα της οποίας, γνωρίζουμε καλά.

Προχωράμε μπροστά. Με την πεποίθηση ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για το εθνικό και συλλογικό καλό. Με πίστη στις δυνάμεις μας και εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.

Για νέες νίκες! Με Νέα Δημοκρατία ισχυρή και αυτοδύναμη!

Με Δημοκρατικό Συναγερμό στο τιμόνι της χώρας και την επόμενη πενταετία!

Σας ευχαριστώ.