Αίρονται οι περιορισμοί ως προς τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

Αίρονται τα εμπόδια και οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι τώρα για την ανανέωση της απόσπασης δημόσιου υπαλλήλου ή της ανάθεσης σε αυτόν καθηκόντων, με νόμο τον οποίο ομόφωνα ψήφισε απόψε η Ολομέλεια της Βουλής.

Με την τροποποίηση αυτή της ισχύουσας νομοθεσίας περί Δημόσιας Υπηρεσίας, επιδιώκεται η αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού και η αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών που προκύπτουν, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, συμφώνως των υποδείξεων της Τρόικας.

Στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από την εκτελεστική εξουσία κρίνουν ως αναγκαία τη νομοθετική αυτή ρύθμιση για σκοπούς συμμόρφωσης με την υποχρέωση που έχει αναληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, για απάλειψη των εμποδίων και των περιορισμών που υφίστανται αναφορικά με την κινητικότητα του προσωπικού εντός της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι, με την αποτελεσματική αξιοποίηση του θεσμού των αποσπάσεων δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και του θεσμού της ανάθεσης σε αυτούς καθηκόντων, καθίσταται δυνατή η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών που αναμένεται ότι θα παρουσιασθούν στη Δημόσια Υπηρεσία, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της δέσμευσης που υπάρχει με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης, για μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4.500 μέχρι το έτος 2016.

Η συμμόρφωση με την υποχρέωση αυτή της Δημοκρατίας, η οποία απορρέει από το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα, έπρεπε να υλοποιηθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους.