Αίγυπτος: H πορεία και οι φιλανθρωπίες του Μοχάμεντ Σαλάχ θα διδάσκεται στους μαθητές

Είναι μακράν ο πιο αναγνωρίσιμος Αιγύπτιος στον κόσμο και σαφώς ένα πρότυπο για τα μικρά παιδιά της χώρας του και όχι μόνο. Τώρα, εκτός από τα βίντεο και τις αναλύσεις των προπονητών και των πρώην ποδοσφαιριστών, θα υπάρχουν και βιβλία που θα διδάσκουν τί χρειάζεται κανείς για να γίνει σαν τον Μοχάμεντ Σαλάχ.

Η ιστορία του σούπερ σταρ της Λίβερπουλ προστέθηκε στη διδακτική ύλη της Αιγύπτου, προκειμένου να εμπνεύσει τους μαθητές για να πετύχουν σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Η πορεία του 29χρονου σταρ του ποδοσφαίρου εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, έγινε θέμα στα βιβλία των αγγλικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αιγύπτου.

Τα κείμενα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επικεντρώνονται στα αθλητικά κατορθώματά του. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στα βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνουν το φιλανθρωπικό του έργο, αλλά και το τί σημαίνει να είσαι ένας πετυχημένος ήρωας. Σ’ ένα από τα κείμενα των βιβλίων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρεται: «η επιθυμία του Μοχάμεντ Σαλάχ να βοηθήσει τους άλλους είναι επειδή θέλει να δώσει στους νέους ανθρώπους μια ευκαιρία να πετύχουν».

Τα πρόσφατα επιτεύγματα του Μοχάμεντ Σαλάχ προκάλεσαν ένα νέο κύμα ευφορίας στη χώρα έπειτα από μια δύσκολη 10ετία. Από την επανάσταση, στο πραξικόπημα, στις μαζικές δολοφονίες και στα τρομοκρατικά χτυπήματα και εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, ο Αιγύπτιος άσος έγινε ως το παράδειγμα προς μίμηση για τους συμπατριώτες του. Δεν είναι, όμως, μόνο οι αθλητικές δεξιότητές του που τον έκαναν αγαπητό. Ζει μια ήρεμη ζωή, σε αντίθεση με άλλους ποδοσφαιριστές, μαζί με τη σύζυγό του Μάγκι Σαντέγκ και τα δύο παιδιά τους και δίνει πολλά χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς στην πατρίδα του, αλλά και στο Λίβερπουλ.

Έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τη γεννέτειρά του, τη φτωχή κοινότητα του Ναγκρίγκ, στο Δέλτα του Νείλου. Χρηματοδότησε νέο σχολείο για κορίτσια, ένα κέντρο για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και δώρισε κι ένα ασθενοφόρο, παράλληλα με άλλες κινήσεις για να σταθεί στο πλευρό των άπορων της περιοχής.