Αίγυπτος: Στα 10 δισ. η ζημιά από την προσάραξη πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ

Σοβαρό πλήγμα επέφερε στην αιγυπτιακή οικονομία η απόφραξη της διώρυγας του Σουέζ από το γιγαντιαίων διαστάσεων πλοίο εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given» με το κόστος να ανέρχεται σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ναυτιλιακού περιοδικού Lloyd’s List, το κόστος που αποφέρει η διέλευση των πλοίων καθημερινά από την περιοχή υπολογίζεται σε 5,1 και 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια με κατεύθυνση προς τα δυτικά και τα ανατολικά, αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες ρυμουλκών και εκσκαφέων για την απομάκρυνση του Ever Given –του σκάφους μήκους 400 μέτρων που «σφηνώθηκε» την Τρίτη- έχουν αποτύχει και οι εργασίες για την εκ νέου επιβίβαση του πλοίου έχουν ανασταλεί μέχρι την Πέμπτη το πρωί στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ναυτιλιακός πράκτορας της Inchcape, σύμφωνα με τις αρχές τους Σουέζ.

Άνοδο μεγαλύτερη του 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από την προσάραξη πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διέλευση των πλοίων.

Το μπλοκάρισμα της Διώρυγας αυξάνει τις ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου, αν και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, περιορίζουν την άνοδο.

Το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given» με σημαία Παναμά προσάραξε σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο παραμένει καθηλωμένο, σύμφωνα με την ναυτιλιακή εταιρεία GAC.

Το γεγονός έχει επηρεάσει φορτία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς από το σημείο διέρχεται το 1/3 του θαλάσσιου εμπορίου παγκοσμίως.