Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδίκη για την ταινία “Η αθωότητα των Μουσουλμάνων”

Το σύμβολο της ισλαμικής πίστης και στίχους από το Κοράνι, απήγγειλε μέσα στο δικαστήριο της Αιγύπτου, ο δημόσιος κατήγορος Χάλεντ Ντιάα. Με την αποστροφή του αυτή ήθελε να πείσει τους δικαστές να καταδικάσουν στην εσχάτη των ποινών, τους επτά φυγόδικους Κόπτες χριστιανούς για την παραγωγή και διανομή της ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων», που είχε πυροδοτήσει αιματηρές συγκρούσεις στον αραβικό κόσμο.   

Παρουσίαζε τον προφήτη Μωάμεθ σαν έναν τρελό, ερωτύλο, ομοφυλόφιλο και αιμοσταγή, την ώρα που για τους μουσουλμάνους είναι βλασφημία ακόμη και να απεικονίζεται το πρόσωπό του προφήτη.

Ο δημόσιος κατήγορος αποκάλεσε τους κατηγορούμενους «ενσάρκωση της αήθειας και της αθεΐας» και τους κατηγόρησες ότι  επιδιώκουν την εγκαθίδρυση ενός ξεχωριστού κοπτικού κράτους εντός της Αιγύπτου.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν προκάλεσε έκπληξη. Οι επτά, που διαμένουν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, καταδικάστηκαν ερήμην τους σε θάνατο. Μεταξύ τους ο σεναριογράφος της ταινίας, Νάκουλα Μπασελέι Νάκουλα. Η απόφαση ουσιαστικά έχει συμβολική αξία, καθώς θεωρείται αδύνατο να εκδοθούν οι κατηγορούμενοι από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, στην Αίγυπτο.

Στο δικαστήριο προβλήθηκαν σκηνές από την ταινία, αλλά και βίντεο με ορισμένους από τους κατηγορουμένους που παραδέχονταν ότι διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στη διανομή της, ή ότι ζητούν την δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους για την κοπτική μειονότητα.