Αίγυπτος: εξέγερση σε φυλακές με 36 οπαδούς του Μόρσι νεκρούς από ασφυξία

Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους σε φυλακή κοντά στο Κάιρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

download (2)

Σύμφωνα με αναφορές οι ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα που πέταξε η αστυνομία για να αποτρέψει επιχείρηση απόδρασής τους.

Οι 36 κρατούμενοι ήταν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από όπου προέρχεται και ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μομάμεντ Μόρσι ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό στις 3 Ιουλίου προκαλώντας αιματηρό κύμα αντιδράσεων στη χώρα.

download (3)

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών του Μόρσι έχουν οδηγήσει σε φονικά επεισόδια τις τελευταίες ημέρες με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ χιλιάδες ισλαμιστές έχουν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές.

Για διακοπή των πωλήσεων όπλων στην Αίγυπτο από την ΕΕ προϊδεάζει με δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Ναχμί είχε ο αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τον άμεσο τερματισμό στην Αίγυπτο απηύθυναν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

images (3)

Μήνυμα στρατού

Ωστόσο, διπλό μήνυμα στέλνει ο αιγυπτιακός στρατός στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι εν μέσω της γενικευμένης κρίσης.

Ο στρατηγός Αλ-Σίσι λέει στους ισλαμιστές πως “υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο”, όμως ταυτόχρονα προειδοποιεί πως ο στρατός δεν θα μείνει αμέτοχος μπροστά στη βία.

images (1)

“Υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο”, δήλωσε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι -ο οποίος παραμένει κρατούμενος σε άγνωστη τοποθεσία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του στις 3 Ιουλίου.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι ο στρατός δεν θα μείνει θεατής μπροστά στη βία και “δεν μπορεί να γίνει ανεκτός οποιοσδήποτε καταφεύγει στη βία”, τονίζοντας πως η Αίγυπτος ‘δεν θα γονατίσει” μπροστά στη βία των ισλαμιστών.

“Όποιος νομίζει ότι η βία θα κάνει το κράτος και τους Αιγύπτιους να γονατίσουν, πρέπει να το ξανασκεφτεί: δεν θα είμαστε ποτέ σιωπηλοί μπροστά στην καταστροφή της χώρας” είπε σε συγκέντρωση ανώτατων στρατιωτικών διοικητών και αξιωματικών της αστυνομίας στο Κάιρο.