Αίγυπτος: Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί από το μακελειό. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

egy+(5)

Πάνω από 460 είναι οι νεκροί και 3.572 οι τραυματίες από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώνονται στην Αίγυπτο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Μεταξύ αυτών είναι 421 άμαχοι και 43 αστυνομικοί.

Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος διότι μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε 124 πτώματα, τα περισσότερα με τραύματα από σφαίρες.

download

Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες.

Ωστόσο, η κατάσταση στο Κάιρο ομαλοποιείται αφού οι Αιγύπτιοι άρχισαν δειλά σήμερα να επιστρέφουν στους δρόμους, την επομένη της πιο πολύνεκρης ημέρας στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Αφού τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη την Αίγυπτο, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύκτας στο μισό  της χώρας ενώ κηρύχθηκε επίσης για ένα μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άρση της οποίας ήταν ένα από τα κεκτημένα της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

images (3)

Σήμερα το πρωί, το τέμενος Ραμπάα, επίκεντρο της αμφισβήτησης και γενικό επιτελείο των τελευταίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί από τις αρχές, ήταν καμένο σε μεγάλο μέρος του, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πάντως, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία στο Κάιρο.

images (4)

«Πορείες σχεδιάζονται για σήμερα το απόγευμα από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους», αναφέρει σε δήλωσή της η ισλαμιστική οργάνωση.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε πως τα πτώματα περισσότερων από 250 ανθρώπων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο και έδειξε εικόνες στις οποίες φαίνονται σειρές πτωμάτων τυλιγμένων σε λευκά σάβανα.

images

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει «γρήγορα» για να συζητήσει το ζήτημα της Αιγύπτου και επέκρινε την «υποκρισία» της Δύσης μπροστά σ’ αυτή την «πολύ σοβαρή σφαγή».

Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον αιγύπτιο πρεσβευτή στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι ο κ. Ολάντ ζήτησε «να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος» στην Αίγυπτο.

images (2)

«Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης και επιθυμεί να οργανωθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις αιγυπτιακές μεταβατικές αρχές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ρωσία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Κίνα δήλωσε «πολύ ανήσυχη» και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.