Ίδρυση διεθνούς επιτροπής από τον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα

Ο ΟΗΕ σήμερα πήρε μια σημαντική απόφαση που αφορά στην ίδρυση μιας διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, κάποιες εκ των οποίων μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. Ειδικότερα, η απόφαση για την πρόταση που είχε κατατεθεί από την Ιαπωνία και την ΕΕ με τη στήριξη των ΗΠΑ, ελήφθη ομόφωνα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του διεθνούς οργανισμού.

Στην απόφαση αυτή το Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδικάζει τα πιθανολογούμενα βασανιστήρια και την φερόμενη ύπαρξη στρατοπέδων καταναγκαστικών έργων για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Βόρεια Κορέα.

Η επιτροπή αυτή θα διεξάγει έρευνα για έναν χρόνο. Το Συμβούλιο αυτό του ΟΗΕ ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ “να συνεργαστεί ανεπιφύλακτα” με την ερευνητική επιτροπή —την πρώτη του είδους που συγκροτούν τα Ηνωμένα Έθνη— και να “της επιτρέψει να πραγματοποιεί ελεύθερα επισκέψεις” στην χώρα.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ως αποστολή της να διερευνήσει για “τις σοβαρές, συστηματικές και γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην Βόρεια Κορέα, “μεταξύ των οποίων η παραβίαση του δικαιώματος στην διατροφή, οι παραβιάσεις στις φυλακές, τα βασανιστήρια και η απάνθρωπη μεταχείριση, η αυθαίρετη κράτηση, οι διακρίσεις, οι παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος στην ζωή, της ελευθερίας στις μετακινήσεις και οι εξαφανίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πολιτών άλλων κρατών που έγιναν υπό την μορφή απαγωγής”.

Στόχος της επιτροπής θα είναι να αποδώσει “πλήρως ευθύνες” για τις ωμότητες αυτές, “ιδιαίτερα στην περίπτωση που αυτές οι παραβιάσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.