Ήγγικεν η ώρα της συμμόρφωσης η της απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής τράπεζας

Η Κίνηση Νέων Επιστημόνων του Κινήματος Οικολόγων, ζητά την άμεση συμμόρφωση του κ.Δημητριάδη με τα καθήκοντα και το ρόλου του, ή την απομάκρυνσή του, από το αξίωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Καλεί τον κ.Δημητριάδη όπως, ενεργεί ως λειτουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή όπως, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, και επιδεικνύοντας την αρμόζουσα σοβαρότητα, παραιτηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως, ασκώντας της εκ του Συντάγματος εξουσίες του, παύσει τον κ.Δημητριάδη, από τη θέση την οποία κατέχει.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, και δη τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, που έδειξαν την τελική τους εξέλιξη σήμερα το πρωί, δεν αφήνουν οποιαδήποτε αμφιβολία για το ρόλο του κ.Δημητριάδη.

Συγκεκριμένα, πρόθεσις του κ.Δημητριάδη, ήταν να ανοίξουν όλες ανεξαιρέτως οι Τράπεζες, χωρίς τη λήψη περιοριστικών μέτρων, εξουσία την οποία, δυνάμει του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου, έχει ο ίδιος. Οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή θα παρέμεναν κλειστές μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν στα νέα δεδομένα τα λογισμικά τους συστήματα, ενώ οι λοιπές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα άνοιγαν σήμερα, χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό, προερχόμενο από τον αρμόδιο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του Κινήματος Οικολόγων, οι οποίοι προ ολίγων ημερών είχαν ζητήσει της παραίτηση του κ.Δημητριάδη, ενώ ορθώς θεωρούν αυτόν επικίνδυνο πια για την Κύπρο, του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, και διαφόρων άλλων κοινωνικών εταίρων.

Ως εκ τούτου, χθες το βράδυ, έλαβε χώρα συνάντηση του κ.Δημητριάδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, και σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε πως τελικά, όλες οι Τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, θα παραμείνουν  κλειστά μέχρι την Πέμπτη.

Τα γεγονότα αυτά, καθιστούν σαφές ότι, ο κ. Δημητριάδης, έχει μάλλον ξεχάσει ότι, είναι ανεξάρτητος λειτουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λειτουργός ο οποίος πληρώνεται από τον Κυπριακό Λαό, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, και οφείλει να ενεργεί, με μόνο άξονα, το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Λαού.

Ο κ.Δημητριάδης, θεωρεί μάλλον εαυτόν, εξαρτημένο λειτουργό της Τρόικα, αποστασιοποιημένο τεχνοκράτη, με άξονα των αποφάσεων και των ενεργειών του, την ικανοποίηση των συμφερόντων της Τρόικα, και την καταστροφή – ορθότερα μάλλον την περαιτέρω καταστροφή, αν κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει- του Κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, και κατ’επέκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέτοιες συμπεριφορές, δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να γίνουν ανεκτές από κανέναν.

Ο κ.Δημητριάδης οφείλει, είτε να συμμορφωθεί, λειτουργώντας εντός του νομικού, θεσμικού, και ηθικού πλαισίου, που το αξίωμά του και οι περιστάσεις επιβάλλουν, είτε αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, και αναγνωρίζοντας την αδυναμία του να λειτουργήσει ως οφείλει στο πλαίσιο αυτό, ως λειτουργός που εξυπηρετεί το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παραιτηθεί.

Σε αντίθετη περίπτωση, η παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μονόδρομος, και ο Πρόεδρος οφείλει να πράξει τούτο, στα πλαίσια των συνταγματικών εξουσιών του.

Συμπεριφορές, ενέργειες και αποφάσεις, αντίθετες στο δημόσιο συμφέρον, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το συμφέρον του Κυπριακού λαού, δεν χωρούν πια, στη νέα μας οδυνηρή πραγματικότητα. Οι κινήσεις εξυγίανσης του σαθρού αυτού συστήματος, πρέπει να είναι γρήγορες, άμεσες και αποτελεσματικές.

ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ