Έχουν ξεφύγει εντελώς οι Τούρκοι! Θέλουν 30 εκδηλώσεις υπέρ Ερντογάν στη Γερμανία

Η Άγκυρα έχει ενημερώσει το Βερολίνο ότι επιθυμεί να διοργανώσει περίπου 30 εκδηλώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την πρόσφατη ακύρωση πολλών ανάλογων εκδηλώσεων από τις γερμανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία είναι να διευθετήσει το πρόβλημα αυτό. Έχουμε την πρόθεση να οργανώσουμε περίπου 30 συγκεντρώσεις. Έχουμε ενημερώσει σχετικά τις γερμανικές αρχές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες τις τελευταίες ημέρες μετά την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές συγκεντρώσεων υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

Ο Τσαβούσογλου μετέβη αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία για να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση, παρά την ακύρωση μιας εκδήλωσης στο Αμβούργο στην οποία θα μιλούσε. Τελικά εκφώνησε ομιλία από το μπαλκόνι του γενικού προξενείου της Τουρκίας.

Επανερχόμενος στις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος μετά την ακύρωση των τουρκικών εκδηλώσεων στη Γερμανία κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές για «ναζιστικές πρακτικές», ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε: «Οι Γερμανοί έμειναν στον όρο “ναζί” (…) Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση είναι ναζιστική. Αλλά, είτε το θέλουμε είτε όχι, οι πρακτικές της μας θυμίζουν πρακτικές εκείνης της εποχής».

Ο Τούρκος υπουργός καταφέρθηκε και εναντίον του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος εξέφρασε την αντίρρησή του στην έλευση στη χώρα Τούρκων πολιτικών προκειμένου να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι».

«Αυτό που κάνει ο Βίλντερς απέναντι στους αλλοδαπούς στην Ολλανδία, ποια διαφορά έχει με τους ναζί; Είναι ο ίδιος ναζί!» κατήγγειλε ο Τσαβούσογλου. «Δεν φοβόμαστε τους ρατσιστές (…) και τους φασίστες», υπογράμμισε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε μάλιστα ότι «κανείς» δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πάει στην Ολλανδία, όπου ακυρώθηκε μια εκδήλωση υπέρ του Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιούνταν το Σάββατο, και στην οποία θα συμμετείχε.

Παρόλα αυτά επεσήμανε ότι ίσως μεταφέρει την ημερομηνία της επίσκεψής του για μετά τις 15 Μαρτίου, οπότε θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.