Έχει αποσοβηθεί η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο αρχικό μνημόνιο της τρόικας γινόταν αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ άλλων των Κυπριακών  Αερογραμμών και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου όπως και για μικρότερες επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες . Η Κυβέρνηση, όμως,  έχει αποσοβήσει την υποχρέωση των απευθείας ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Η  αναφορά του μνημονίου που έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα προνοεί ότι εάν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους οι αρχές της Κύπρου θα εξετάσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικών και ημιδημόσιων εταιρειών. Η διαφορά, κατά τον κ. Στεφάνου, βρίσκεται στην αποσόβηση της υποχρέωσης για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις.

Οι ιδιωτικοποιήσεις διευκρίνισε θα εξεταστούν μόνο στην περίπτωση που το χρέος αποδειχτεί μη βιώσιμο, αλλά, και πάλι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, όπως το επιτόκιο και η διάρκεια του δανείου.

Ο κ. Στεφάνου επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη,το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, λέγοντας ότι ήταν απαίτησή τους “να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρον άρον το μνημόνιο όταν ακόμη η Κυβέρνηση βρισκόταν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης του περιεχομένου του μνημονίου.. η  επιμονή του κ. Αναστασιάδη να υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε τάχα για ιδιωτικοποιήσεις, όταν η Κύπρος δίνει σήμερα τη μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους της, το μόνο που ομολογεί είναι την επιμονή και τη βούλησή του για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Αυτή είναι άλλωστε η διαχρονική θέση του κ. Αναστασιάδη, η διαχρονική θέση του κόμματός του, αλλά και η διαχρονική θέση της ομάδας στην οποία συμμετέχει ο ΔΗΣΥ, που είναι το ευρωπαϊκό κόμμα”.