Έχασαν 117 δισ. δολάρια σε μια μέρα οι 500 πιο πλούσιοι του πλανήτη!

Η μεγαλύτερη «βουτιά» που σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές από την αρχή του έτους «κόστισε» στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη το 2,1% της συνολικής καθαρής περιουσίας τους, δηλαδή το ιλιγγιώδες ποσό των 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η αντίδραση των επενδυτών στον κλιμακούμενο σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα 21 μεγιστάνες που «φιγουράρουν» στο δείκτη Bloomberg Billionaires Index να χάσουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια ο καθένας, με τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόσφατα διαζευγμένος μεγιστάνας είδε τις μετοχές του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου να κατρακυλούν και την περιουσία του να μειώνεται κατά 3,4 δισ. δολάρια. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, παρά αυτήν την άκρως δυσμενή εξέλιξη, ο Μπέζος παραμένει ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που αγγίζει τα 110 δισ. δολάρια.

Το «πλήγμα» αυτό για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη ήταν ιδιαίτερα απότομο, αφού προέκυψε μετά από μια περίοδο σταθερών κερδών, επισημαίνει το πρακτορείο.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, και στο Χονγκ Κονγκ η ελίτ βιώνει τις αρνητικές συνέπειες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που επί εννέα εβδομάδες έχουν παραλύσει το οικονομικό κέντρο της πόλης, «παγώνοντας» την ανάπτυξη και επηρεάζοντας τις τιμές των τοπικών μετοχών.

Η καθαρή περιουσία των δέκα πλουσιότερων ατόμων που αντλούν τις περιουσίες τους από εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εταιρείες έχει μειωθεί κατά 19 δισ. δολάρια από τις 23 Ιουλίου.

Πάντως, ακόμη και μετά τις χθεσινές απώλειες, οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη, εξακολουθούν να ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία 5,4 τρισ. δολαρίων – ποσό που έχει αυξηθεί κατά 11% από την 1η Ιανουαρίου.