“Έφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης Μεντώνης

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης  Μεντώνης, η αλλιώς Φιρφιρής, όπως τον γνώρισε και αγάπησε ο κόσμος, έφυγε από τη ζωή, αφού νοσηλευόταν εδώ και αρκετό καιρό στο νοσοκομείο Λευκωσίας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Βιογραφικό:

Ο Γιάννης Μεντώνης καταγόταν από την Αμμόχωστο αλλά είχε κι Ελληνική καταγωγή από τη πλευρά του πατέρα του, από τη Χίο. Από μικρό παιδί λοιπόν είχε την κλίση για να ασχοληθεί με την έβδομη τέχνη κάνοντας καραγκιόζη και κουκλοθέατρο. Όταν ήταν μαθητής έλαβε μέρος σε πολλές μαθητικές θεατρικές παραστάσεις.

Το 1960 πάει στο Λονδίνο για σπουδές στη Rada(Royal Academy of Dramatic Art) και εκεί έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Γιώργου Ευγενίου στο Θέατρο Παράγκα.

Το 1965 επιστρέφει στη Κύπρο και παντρεύεται με την Αντωνία. Την ίδια χρονιά προσλαμβάνεται στον ΕΘΟΣ, το θέατρο της ΣΕΚ. Το πρώτο του έργο είναι το «Πυγμαλίων και Γαλάτεια» του Πάνου Ιωαννίδη σε σκηνοθεσία δική του.

Τότε γνωρίζει εκεί τον αείμνηστο Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, που σκηνοθετεί το «Βοσκαρέτιν» του Μιχάλη Κυριακίδη το 1965 και το «Κορίτσι με το κορδελάκι» του Νότη Περγιάλη το 1966. Συνεχίζει στο ΕΘΟΣ σε διάφορες επιθεωρήσεις όπως «Βουράτε πριν να λείψει», «Εδώ Μπαϋράκ» και άλλες.

Αργότερα συνεργάζεται με το «Θίασο Γέλιου» στην επιθεώρηση «Ο παπάς κρατεί τα’ ασσιήν» του Δημήτρη Παπαδημήτρη. Τα λεφτά ήταν πολύ λίγα για έναν καλλιτέχνη με οικογένεια και αποφασίζει να εγκαταλείψει το θέατρο. Κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού ενώ ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και γίνεται εκδότης της εβδομαδιαίας «Καλλιτεχνικής επιθεώρησης» και του περιοδικού «Θέατρο και κινηματογράφος».

Ο Γιώργος Φιλής τον κάλεσε να συνεργαστούν το 1968 στη ταινία του «Αγάπες τζιαι καμοί» όπου έπαιξε το ρόλο του Κολαούζου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμμένη ταινία, είναι η πρώτη ιστορικά για το Κυπριακό Κινηματογράφο. Ακολούθως πάει στον «Οργανισμό Μουσικού Θεάτρου» του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη και παίζει τον Χουσεΐν Γκούσλια στο έργο σταθμό του Κυπριακού θεάτρου «Ναστρεντίν Χότζας» του Γεράσιμου Σταύρου. Με αυτό το έργο έκαναν 118 παραστάσεις με 57.500 θεατές και σημειώνει ρεκόρ όλων των εποχών.

Στο πρώτο τηλεοπτικό σήριαλ που έγινε στη Κύπρο, στο ΡΙΚ με τίτλο «Κατωθκιόν της Μαδαρής» του Μιχάλη Πιτσιλίδη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, ο Γιάννης Μεντώνης εμφανίζεται για πρώτη φορά ως Φιρφιρής.

Με  τη τηλεοπτική σειρά ο «Φιρφιρής» γίνεται διάσημος και ο Γιάννης Μεντώνης εκμεταλλεύεται αυτή του την επιτυχία. Αρχίζει γυρίσματα με τον Διογένη Ηροδότου και κάνουν αρκετά κινηματογραφικά σκετς του Φιρφιρή. Πάει στην Αθήνα και γυρίζει τη κινηματογραφική ταινία «Ο Φιρφιρής στην Αθήνα» με την Γεωργία Βασιλειάδου, την Άννα Καλουτά, την Αλέκα Στρατηγού, τον Τάκη Μηλιάδη και άλλους.

Ο Φιρφιρής είναι πλέον γνωστός! Όπως και η παρτενέρ του η γνωστή «Πομιλορού» που υποδυόταν με μεγάλη επιτυχία η Δέσπω Φαρμακαλίδου. Επιστρέφοντας από την Αθήνα, συνεργάζεται με τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, στον «Οργανισμό Μουσικού Θεάτρου» στο έργο του Μιχάλη Πιτσιλίδη «Βουράτε ν’ αρμάσουμε τον Φιρφιρή» με την ίδια επιτυχία. Το 1973 δημιουργεί το δικό του θίασο, το «Θίασο Φιρφιρή» και ανεβάζει μοναδικές επιθεωρήσεις όπως: «Βάστα τον πούντον σου Παπά» του Σώτου Ορείτη, «Μεσ’ την καρκιάν της Μαδαρής» του Πετρασίτη, «Αχ Αράφατ» του Σώτου Ορείτη και άλλα. Η πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στην «Εταιρία θαυμάτων» του Δημήτρη Ψαθά. Μετά από 37 χρόνια παίζει το 2003 στην παραγωγή του Κωστάκη Κωνσταντίνου με το ΡΙΚ το «Σόι» υποδυόμενος ένα Βουλευτή και ένα πέρασμα από τη σειρά του Mega «Οι κληρονόμοι» το 2004.

Ο Γιάννης Μεντώνης εκτός από την υποκριτική ασχολήθηκε και με το ραδιόφωνο και δημιούργησε τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό Λευκωσία και ήταν ένας από τους πρώτους ιδρυτές του Fred TV στη Λάρνακα. Δημιούργησε επίσης τα στούντιο Μεντώνης όπου γυρίστηκαν αρκετές κυπριακές ταινίες.

Μετά την εισβολή βρέθηκε στην Αγγλία όπου έδινε παραστάσεις και με το χρηματικό ποσό που είχε μαζέψει βοήθησε βάζοντας το δικό του λιθαράκι τους πρόσφυγες της πατρίδας του.

Ο Γιάννης Μεντώνης παντρεύτηκε με την Αντωνία, καθηγήτρια στο επάγγελμα και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μια κόρη