Έφτασαν τα ισραηλινά ελικόπτερα για τη στρατιωτική άσκηση Ισραήλ-Κύπρου

Ελικόπτερα από το Ισραήλ έφτασαν σήμερα στην Κύπρο, για να συμμετάσχουν σε άσκηση, στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο υπουργός Αμύνης κ. Φώτης Φωτίου δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει κάποιες συμφωνίες με το Ισραήλ σε θέματα έρευνας και διάσωσης αλλά και για θέματα που αφορούν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων και των πυρκαγιών.
Μέσα στα πλαίσια αυτών των συμφωνιών γίνεται και αυτή η άσκηση».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, ο Υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε «για την οργάνωση και τη λειτουργία του Κέντρου καθώς και για τον ρόλο του στη επίτευξη των εθνικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη περίοδο.

Είναι πραγματικά μια πολύ νευραλγική υπηρεσία που χειρίζεται ευαίσθητα θέματα και από το έργο και της Υπηρεσίας και όλων όσων εργάζονται στο Κέντρο εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές».

Πρόσθεσε ότι «η αναβάθμιση και ανάπτυξη του Συστήματος Ερευνας και Διάσωσης αποτελεί αναγκαία προτεραιότητα. Στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο ΦΙΡ Λευκωσίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έχουμε δικαιώματα έχουμε όμως και υποχρεώσεις στις οποίες ως Κράτος οφείλουμε και πρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια και υπευθυνότητα».