Έφεδροι του Βρετανικού στρατού λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση Tosca στην Κύπρο

Πενήντα περίπου έφεδροι του βρετανικού στρατού από το Σύνταγμα του Λονδίνου βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους για την ανάπτυξή τους στην Κύπρο ως μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, οι έφεδροι εκπαιδεύονται στο πλευρό στρατιωτών από το 1ο Τάγμα των Ιρλανδών Φρουρών υπό την επίβλεψη αξιωματικών των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της εξάμηνης αποστολής στους στην Κύπρο στο πλαίσιο της Επιχείρησης Tosca.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι η εντατική προετοιμασία περιλαμβάνει και ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του «χειρότερου δυνατού σεναρίου διατάραξης της δημόσιας τάξης». Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, οι συγκεκριμένες ασκήσεις γίνονται για το υποθετικό σενάριο που οι στρατιώτες θα χρειαστεί να αποκλιμακώσουν εντάσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την τουρκική «παρέμβαση» στο νησί.

Ο επικεφαλής αξιωματικός του Συντάγματος του Λονδίνου, Αντισυνταγματάρχης Ρούπερτ Πιμ εξήγησε ότι στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων (μοντέλο Στρατός 2020) μία ολόκληρη διμοιρία εφέδρων θα ενσωματωθεί πλήρως σε λόχο του τακτικού στρατού. Μαζί με τους εφέδρους στην Κύπρο θα αναπτυχθούν 200 μέλη του τάγματος των Ιρλανδών Φρουρών.