Έτυχε ή πέτυχε;

Αυτή η κυβέρνηση, έχει καταφέρει σε αυτά τα τέσσερα χρόνια να εξυπηρετήσει ημέτερους με ποικίλους τρόπους. Τώρα, αυτό έτυχε ή απλά η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ πέτυχε να βολέψει τους «δικούς της» ανθρώπους, χωρίς να ιδρώνει και πολύ το αυτί της;

Είτε με το διορισμό σε υψηλές θέσεις και αξιώματα, είτε με τη δημιουργία δεκάδων θέσεων συνεργατών και συμβούλων των υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε με την εμπλοκή γραφείων και οργανισμών σε συναλλαγές με το κράτος, η ουσία είναι ότι πάρα πολλοί «δικοί τους» άνθρωποι έχουν βοηθηθεί.

Ένας τρόπος εξυπηρέτησης, κατά τα φαινόμενα και κατά τη δική μας άποψη, είναι και η έμμεση οικονομική στήριξη «δικών τους» ανθρώπων, μέσω της ενοικίασης κτηρίων από κρατικές υπηρεσίες. Ένα τέτοιο φωτεινό (ή σκοτεινό) παράδειγμα, αποτελεί η ενοικίαση κτηρίου στο Παραλίμνι για τη στέγαση των επαρχιακών γραφείων Κτηματολογίου και Πολεοδομίας Αμμοχώστου. Το θέμα έχει αναδειχθεί από το Γενικό Ελεγκτή στην Έκθεση του για το 2015 και έχει συζητηθεί και ως ξεχωριστό θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Μέσα από τη συζήτηση του θέματος, έχουν αναδειχθεί ζητήματα για τα οποία προκύπτουν εύλογα ερωτήματα και τα οποία έχουν τεθεί και γραπτώς από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μέσα από την όλη συζήτηση του θέματος, διαφάνηκε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου κτηρίου έπασχε, αφού όπως σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του, η απόφαση για την επιλογή του κτηρίου παραβίαζε τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, αφού είχαν τροποποιηθεί ουσιώδεις όροι της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Επίσης, κάποιες αναγκαίες εργασίες διαμόρφωσης του κτηρίου αναλήφθηκαν από το κράτος αντί από τον ιδιοκτήτη, ενώ ο ιδιοκτήτης απαλλάχθηκε και από την υποχρέωση εξασφάλισης ικανοποιητικών χώρων στάθμευσης, με αντάλλαγμα μια μικρή μείωση του ενοικίου, γεγονός το οποίο χαρακτηρίστηκε από το Γενικό Ελεγκτή, ως αδικαιολόγητο. Και τέλος, όπως καταδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής, η τελική απόφαση για υπογραφή των συμβολαίων λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στον Κεντρικό Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών. Γενικά έχει διαπιστωθεί ότι το κράτος προχώρησε σε πολλές αβαρίες προς όφελος του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη.

Και εδώ προκύπτει το ενδιαφέρον στοιχείο. Η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του κτηρίου. Αρχικά διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε μια εταιρεία, η οποία όμως ανήκει σε μια άλλη εταιρεία, η οποία είναι εγγεγραμμένη στον Παναμά. Ο κύκλος της διερεύνησης κατέδειξε ότι, βασικό στέλεχος της τελευταίας εταιρείας, παρουσιάζεται να είναι άτομο από το Παραλίμνι, που προσφάτως έχει διοριστεί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ημικρατικού Οργανισμού. Το άκρως ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι το γεγονός ότι, ο συγκεκριμένος, στο βιογραφικό σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή ενόψει του διορισμού του, αναφέρει για συστάσεις νυν και πρώην (συναγερμικούς) Προέδρους της Δημοκρατίας, νυν και πρώην προέδρους (του δικού τους) κόμματος, υπουργούς και στελέχη της (δικής τους) κυβέρνησης προερχόμενους από το ίδιο κόμμα.

Προκαλούνται ή δεν προκαλούνται εύλογα ερωτήματα; Τελικά έτυχε;

*του Παναγιώτη Κωνσταντίνου, Κοινοβουλευτικού Συνεργάτη ΑΚΕΛ