Έτος ανάπτυξης το 2015 σύμφωνα με τον Γκ. Χαρδούβελη

Αισιόδοξος ότι το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Εκτίμησε πως το χρέος είναι βιώσιμο και πως η νέα σχέση με τους εταίρους μας θα είναι αντιληπτή από όλους.Ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Mega υπογράμμισε πως πρέπει να σταματήσει η πολιτική αβεβαιότητα γιατί φοβούνται οι επενδυτές.
Για την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών μας είπε πως έρχονται σε μερικές ημέρες, διαψεύδοντας πως υπάρχει η οποιαδήποτε κόντρα.Αντίθετα είπε πως υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και «αγαστή» συνεργασία. Συνεχίζοντας ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως η σημερινή διαπραγμάτευση έχει να κάνει με την σχέση της επόμενης ημέρας, σημειώνοντας πως η σχέση αυτή δεν θα είναι η ίδια και αυτό θα γίνει αντιληπτό από όλους.Ωστόσο είπε πως οι σχέσεις της χώρας με τους δανειστές μας θα διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα «μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των χρεών μας».

 

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, ενώ σχολιάζοντας τη σχέση με το ΔΝΤ έφερε ως παράδειγμα τον τρόπο που το Ταμείο δρα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.«Δεν τους τραβάει το αφτί» είπε ο κ. Χαρδούβελης «αντίθετα βλέπει και βγάζει μια αναφορά».Συζητώντας για το χρέος ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από την προεδρική εκλογή, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο.«Πιστεύω ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις που θα κάνουμε» είπε και πρόσθεσε πως οι εταίροι έχουν υποσχεθεί πως θα μας δώσουν κάτι.«Αυτό δείχνει ότι κάτι έχουμε καταφέρει» είπε.

 

Όσον αφορά στη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών αναγνώρισε ότι είναι υπερφορολογημένοι, λέγοντας πως φορολογούνται συνέχεια οι ίδιοι, αφού το κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο επεσήμανε πως γίνονται συνεχώς κινήσεις για την αντίμετωπισή της και πως όταν η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.