Έτοιμο για τη γεώτρηση το “West Capella” – Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι τούρκοι

Στη τελική ευθεία μπήκε η γεώτρηση και αναμένεται το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί ίσως και ενωρίτερα να αρχίσει τη γεωτρυτική του δραστηριότητα στον στόχο “Ονησίφορος”, στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το πλωτό γεωτρύπανο “West Capella”.

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου κυμαίνονται γύρω στο 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό. Η γεώτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 75 ημερών, ενώ μερικές εβδομάδες ενωρίτερα αναμένεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με το  Barbaros να μπαινοβγαίνει στα οικόπεδα 6 και 7 .

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο μπαινοβγαίνει στα οικόπεδα 6 και 7, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει πως έχει δικαιώματα.

Προς το παρόν, πάντως, έχει απέναντί της μια συμμαχία χωρών που μπαίνει φραγμός στα παιχνίδια της.

Η ισχυρή πολυεθνική ναυτική δύναμη εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έχει αγκυροβολήσει το πλωτό γεωτρύπανο της TOTAL  με τα γαλλικά ραντάρ κυρίως, να είναι στραμμένα συνεχώς στο τεμάχιο 11.

Το τρυπάνι έχει αρχίσει να κατεβαίνει ομαλά και είναι θέμα ωρών να φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων.

Παράλληλα το σεισμογραφικό Ramform Hyperion ολοκληρώνει τις τελευταίες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό.

Στο μεταξύ το Παρίσι στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία.  Αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο  η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Η Φλοράνς Παρλί θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται και η ελληνική παρουσία. Στα νότια της Κύπρου πλέει η κανονιοφόρος Νικηφόρος, μια τορπιλάκατος ενώ στην περιοχή δεν αποκλείεται να βρεθεί και το υποβρύχιο Παπανικολής το οποίο μεταστάθμευσε τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα.