Έρχεται ισχυρό crash test για Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό

Αντιμέτωπες με το μεγάλο πρόβλημα της εκροής καταθέσεων βρίσκονται η τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό, ενώ, ένα ακόμα crash test θα αποτελέσει η άρση των περιορισμών και ειδικότερα το άνοιγμα νέων λογαριασμών.

Οι τράπεζες υπό τον φόβο των επίδοξων μνηστήρων καλούνται να διαφυλάξουν τις καταθέσεις τους και να βελτιώσουν τα νούμερά τους.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Κύπρου προσεγγίζει μεγάλους πελάτες της με σημαντικές καταθέσεις και επιθετική διάθεση προσφέροντας τους πακέτα προϊόντων ώστε να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στο ίδρυμα. Και αυτό για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων που παρατηρείται μετά το Eurogroup και η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα λόγω της άρσης των εσωτερικών περιορισμών.

Από την άλλη ο Συνεργατισμός παλεύει με τις φήμες που την ακολουθούν και δεν είναι άλλες από ένα κούρεμα και τη δημιουργία κακής τράπεζας, γεγονός που θα πλήξει την εικόνα της και θα προκαλέσει τους καταθέτες να απομακρύνουν τα χρήματά τους.

Μάλιστα, σε πρόσφατες συναντήσεις της διοίκησης της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας με τους υπαλλήλους των Συνεργατικών σε όλη την Κύπρο, διαφάνηκε πως και οι ίδιοι οι υπάλληλοι έχουν επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εδώ κι ένα χρόνο.

Σύμμαχος των προσπαθειών των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων είναι η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας που τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με την οποία αν το προσφερόμενο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιτόκιο για κατάθεση υπερβαίνει το euribor συν 300 μονάδες βάσης, τότε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να διατηρεί επιπρόσθετα ειδικά ίδια κεφάλαια.