Έριξε τη μάσκα ο Νταβούτογλου: Οι φυσικοί πόροι ανήκουν στην εναία νέα Κύπρο

Λύση ή διχοτόμηση» είναι ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Σταρ» η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Τούρκου υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παρουσιάζει τρεις προτάσεις για λύση του κυπριακού σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο της Κύπρου τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η Τουρκία παίρνει ξεκάθαρη θέση και ότι οι πόροι του νησιού ανήκουν στην «ενιαία Κύπρο…Μόνο στην Τουρκία και πουθενά αλλού, μπορεί να πάει το φυσικό αέριο».

«Εάν λένε ότι ο νότος ανήκει σε μας και ο βορράς σε σας και προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες στο νότο, τότε αυτό σημαίνει ότι το αποδέχονται. Εάν θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα επί των φυσικών πόρων στον νότο, τότε και η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει έρευνες για τις πηγές του βορρά, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει συνάψει με την ΤΔΒΚ. Το θεωρούμε αυτό όχι απειλή, αλλά θετικό μοχλό. Δεν είναι όμως δυνατό να δεχτούμε την αντίληψη ότι όλες οι πηγές τους ανήκουν. Η αντίληψη αυτή καταργεί τις παραμέτρους του ΟΗΕ».

«- Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.

-Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι΄αυτήν.

Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.

– Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».

Ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ψάχνει να βρει τα 7 δισεκατομμύρια που της λείπουν  πουλώντας στους Ρώσους «τα ομόλογα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στη Νότια Κύπρου και δεν έχει εξορυχτεί».