Έρευνα του Hadassah για το ALS εγκρίθηκε και στις ΗΠΑ

Σημαντική επιτυχία της έρευνας που θεράπευσε ήδη, πλήρως, ένα άτομο

Κοντά στην ανακάλυψη θεραπείας για τη σοβαρή ασθένεια ALS (Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση ή αλλιώς, Νόσος του Κινητικού Νευρώνα), για την οποία τις τελευταίες μέρες όλος ο πλανήτης ενημερώνεται μέσω του Ice Bucket Challenge, βρίσκονται επιστήμονες στο νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ και οι συνεργάτες τους στις ΗΠΑ.

Το ALS γνωστό και ως Ασθένεια Lou Gehrigs’ από τον παίκτη του μπέιζμπολ στον οποίο έγινε η πρώτη διάγνωση το 1939, είναι νευροεκφυλιστική ασθένεια που εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Διαγιγνώσκεται σε 5,600 άτομα κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ και δεν είναι γνωστό τι την προκαλεί. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία θεραπεία της, εκτός από κάποιες θεραπείες που καθυστερούσαν την εξέλιξή της και μείωναν τους πόνους των ασθενών.

Όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah, πρόσφατα ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (United States Food and Drug Administration – FDA) έδωσε την άδειά του ώστε να αρχίσει και στις ΗΠΑ (Massachusetts Memorial Hospital και Mayo Clinic Minnesota) η Φάση 2 της κλινικής έρευνας, με βλαστοκύτταρα (όχι εμβρυονικά), για την αντιμετώπιση του ALS. Η προηγούμενη Φάση της δοκιμής, έδειξε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Η έρευνα στο Hadassah άρχισε το 2007, από τον Έλληνα καθηγητή του Hadassah, νευρολόγο Δημήτριο Καρούση, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου για την Κατά Πλάκας Σκλήρυνση του Hadassah. Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία BrainStorm Cell Therapeutics. Ο πρώτος γνωστός, παγκοσμίως, ασθενής που θεραπεύθηκε, με θεραπεία με βλαστοκύτταρα, από τo ALS είναι, από τον Ιούλιο του 2012, ο ραβίνος Refoel Shmulevitz. Η θεραπεία του έγινε στο Hadassah.